AMO_Graphic Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 Darek, Z czegoś Ty ten radar wyrzezał?????? Ludzie takich nie robią!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 AMO - ludzie takie rzeczy robią, patrz str 1 Darek - jestem przekonany, że model będzie zapamiętany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 30 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2013 Z radarem faktycznie poszedłem na łatwiznę ale warto było. Od podstaw jakoś tego nie widzę, a przynajmniej nie z taką dokładnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 31 Grudnia 2013 Share Napisano 31 Grudnia 2013 Ten radar to mógłby w sumie robić za samodzielny model. Świetny jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 31 Grudnia 2013 Share Napisano 31 Grudnia 2013 Darek tak patrzę na fotki i tak sobie myślę......jak pięknie ten rok się kończy, A jak się zacznie?. Jestem pełen podziwu. BRAWO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 31 Grudnia 2013 Share Napisano 31 Grudnia 2013 Obłęd. Darku a możesz zdradzić jakich farb używałeś do pomalowania radaru?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 31 Grudnia 2013 Share Napisano 31 Grudnia 2013 Blok elektroniki świetny! Ale czy antena nie była ażurowa? Chyba, że to w innej wersji? Całość wygląda zawodowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 31 Grudnia 2013 Share Napisano 31 Grudnia 2013 Rewelacja , czekam na An 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 31 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2013 możesz zdradzić jakich farb używałeś do pomalowania radaru?? Blok elektroniki: podkład - Alclad copper ALC-110, następnie całość rozjaśniłem - Alclad chrome ALS-107 Wybrane elementy pomalowałem lokorami: Revell KLAR 730 Mocno rozcieńczony wallejo oily steel Mocowanie anteny to Gunze H-306. Talerz miał być piaskowy + odrobina żółtego ale po analizie zdjęć jakie posiadam dodałem jeszcze jasny brąz. Prawda jest taka, że na każdym zdjęciu jest inny odcień. czy antena nie była ażurowa? Chyba, że to w innej wersji Też się nad tym zastanawiałem: Z tego co wyczytałem to F-4B i wczesne wersje F-4J posiadały radar AN/APQ-72. Pierwsza kosmetyczna modernizacja polegała na dodaniu dipoli w kształcie litery T. Kolejna modernizacja polegająca na zastosowaniu radaru AN/AWG-10, AN/AWG-10A, AN/AWG-10B objęła późne F-4J oraz F-4S. Taka jest moja wiedza w tym temacie lub jak mawiają taka jest moja wersja i tego będę się trzymał Co do An-26 to był już na warsztacie kilka razy i za każdym razem po przeglądzie wyprasek wracał do szafki. Nie jest to najlepiej wykonany model ale obserwując z czego GEM robi swojego Su-20 to chyba wreszcie trzeba będzie stawić czoła wyzwaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 31 Grudnia 2013 Share Napisano 31 Grudnia 2013 Model zapowiada się z każdą aktualizacją coraz lepiej..bacznie obserwuję i podziwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 31 Grudnia 2013 Share Napisano 31 Grudnia 2013 jestem przekonany, że model będzie zapamiętany Oj będzie Darku, podpytam jeszcze o wloty powietrza. Wcześniej było juz pytanie o nie, może przeoczyłrm Twoją odpowiedź. Czy nie są to przypadkiem wyroby D-Molds lub Rhino Modelworks? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 3 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2014 Potrzebuję małej pomocy w zdobyciu zdjęć F-4J nr 5858, pierwsza strona tego wątku, obrazek z zestawu kalek - sylwetka trzecia od góry oraz egz na czwartej od góry pozycji. Mam lekkie braki w zakresie malowania niektórych detali. Może przy okazji znajdzie się jakaś fotka z jednego z tych egz. z pokazanym radarem. Wloty zastosowane w modelu to D-Molds. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 3 Stycznia 2014 Share Napisano 3 Stycznia 2014 Darku - wiem że to nie są zdjęcia tych konkretnych egzemplarzy, których potrzebujesz, ale mam nadzieję że te fotki Ci pomogą. Są to F-4J z USS Roosevelt z podobnego okresu czasowego jak Twój model: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 7 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2014 Ruszyły prace nad instalacją paliwową. Długo analizowałem fotki z odkrytym grzbietem pod kątem właściwego koloru. Kolor ten zmienia się od dark green przez interior green do olive drab w zależności od egzemplarza. Trzymając się zasady że dany płatowiec był w jednym odcieniu zieleni zastosowałem podobną mieszankę jak w skrzydłach i przedziale silnikowym. W wolnej chwili koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 7 Stycznia 2014 Share Napisano 7 Stycznia 2014 Wow! Niesamowite. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 7 Stycznia 2014 Share Napisano 7 Stycznia 2014 Akurat chyba dzisiaj zacznę tą samą część którą już zrobiłeś, coś tam podpatrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 7 Stycznia 2014 Share Napisano 7 Stycznia 2014 Tak w ciągu dnia nie było okazji odpisać, ale parę razy kliknąłem popatrzeć. Bardzo mi się podoba i fajnie, że już masz za sobą pierwsze kolory. A detale - jest co podziwiać. Piękna i sprawna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 8 Stycznia 2014 Share Napisano 8 Stycznia 2014 Te otwarte panele na grzbiecie przypomniały mi ciekawą anegdotę opowiedzianą przez byłego mechanika F-4, a później F-14. O jakąś sprawę mechanicy założyli się z pilotami. Ci drudzy przegrali, za co musieli zamocować wszystkie panele na F-4, który przechodził przegląd. A że ten typ podobno miał kilkanaście różnych typów wkrętów, które nie były w żaden sposób zamienne, to piloci męczyli się kilkanaście godzin i nie dali rady ;) Mechanicy Phantomów zawsze dbali o to by przy przeglądach segregować wkręty do osobnych pojemników. Świetnie Ci idzie Darek. To będzie bardzo dobry model w bliskiej mi konwencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 8 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2014 I jak Darku zrobią tobie na ET te silniki do twojego modelu Nie no, nie mogę sam siebie pozbawić tej przyjemności wykonania silnika. Na razie robi się model a silnik ruszy zaraz po nim - jeśli czasu wystarczy. Co do wkrętów różnej długości to najlepszą metodą stosowaną w SIL-u były i są sznurowane woreczki z materiału do których wkładane są wkręty od danego panelu a następnie przywiązywane przez jeden z otworów po wkręcie do tegoż panelu. Proste i skuteczne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 17 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2014 Prace powoli postępują i niebawem pojawi się kolejna porcja fotek. Na obecnym etapie mam pytanie a w zasadzie liczę na potwierdzenie mojej teorii, czy samolot ze zdemontowanym silnikiem i kolejnym otwartym może mieć podwieszone zbiorniki podskrzydłowe. Do wyjazdu silnika samolot musiał być na podnośnikach, na zdjęciu które zamieścił Kolega moralezz widać samolot znajdujący się na podnośnikach ze zbiornikiem podkadłubowym. Stąd moje założenie że podskrzydłowe też w niczym nie przeszkadzały. Piszę o teorii ponieważ nie mam zdjęć które mogą to potwierdzić. Może ktoś posiada takowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 18 Stycznia 2014 Share Napisano 18 Stycznia 2014 Z tego co czytałem o praktykach serwisowych na amerykańskich lotniskowcach, to zbiorniki dodatkowe były właściwie nie zdejmowane przez cały rejs. Także przy wymianie silników, o ile nie było jakiegoś konfliktu z otwartym panelem, etc., to zapewne wisiały w najlepsze. Moim zdaniem śmiało możesz je zostawić. Z uzbrojeniem już jest inna sprawa, rzecz jasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 20 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2014 Tak to obecnie wygląda. Pozostały jeszcze dwa luki w części dziobowej do zrobienia. Na początku planowałem mocno wyeksploatowany model ale po analizie zdjęć wygląda na to że większość była zadbana i stosunkowo czysta. Wash planuje w kolorze szarym, zobaczymy jak wyjdzie na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 20 Stycznia 2014 Share Napisano 20 Stycznia 2014 Pani...., Pani widzi co tu się wyprawia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Stycznia 2014 Share Napisano 20 Stycznia 2014 Że też grom z jasnego nieba nie trafi tego... No nie mogę, po prostu nie mogę jak to widzę. Nienawidzę autora, bo pokazuje mi jak nędznym modelarzem jestem w porównaniu z nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 20 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2014 Solo nie przesadzaj są lepsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi