Desaxe Napisano 5 Października 2013 Autor Share Napisano 5 Października 2013 Można samemu próbować, kiedyś do Scout Cara M3 chciałem sam robić łańcuchy, ale cierpliwości mi zabrakło Teraz już tylko żywicę w tym temacie preferuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 14 Października 2013 Autor Share Napisano 14 Października 2013 Poszła farba bazowa - Pactra A30 rozjaśniona białym i dodany lekki odcień zieleni z farbki akrylowej Citadel Snot Green. Jutro będzie modulacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 15 Października 2013 Autor Share Napisano 15 Października 2013 Pierwszy raz bawiłem się w modulację kolorów przy jednolitym malowaniu i nie chciałem przesadzić, efekty widoczne na fotkach poniżej - robione na chybcika trochę, ale z grubsza widać efekt, który w rzeczywistości jest bardziej wyraźny Teraz przyjdzie pora na satynowego Humbrola, którego standardowo używam pod kalki i jako podkład pod brudzenie akrylowymi specyfikami No i mi się upier...niczyła lufa metalowa, znając mnie zdarzyłoby się to jeszcze nieraz podczas prac nad modelem, więc wkleję ją juz na końcu, po odrapaniu i obiciach, a przed matowym lakierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Wygląda ładnie, ale wydaje mi się ze za małe kontrasty. Obawiam się że efekt może zniknąć po dalszych zabiegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Model wygląda świetnie , ale na moim miejscu rozjasinił bardziej niektóre elementy pojazdu ale to tylko moja uwaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marb1208 Napisano 16 Października 2013 Share Napisano 16 Października 2013 Za gruby jest ten spaw, zobacz sam Kabel do granatników też moim zdaniem jest za gruby, połowę mniejszą średnicę weź. Czy mógłbyś wskazać źródło tych zdjęć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 16 Października 2013 Share Napisano 16 Października 2013 Obawiam się, że faktycznie może być za ciemno, jak dasz filtr, wash i inne siuwaksy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 16 Października 2013 Autor Share Napisano 16 Października 2013 W realu nieco lepiej wyglądają te kontrasty, ale faktycznie moga poznikać po zabiegach. Za radą Obalacza Panzermitów przeszpachluję jeszcze zapadnięcie materiału na osłonie za wieżą (zauważyłem dopiero po podkładzie) i porozjaśniam jeszcze tu i tam foty wkrótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obalacz panzermitów Napisano 16 Października 2013 Share Napisano 16 Października 2013 Czy mógłbyś wskazać źródło tych zdjęć? Oba z Wikipedii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 25 Października 2013 Autor Share Napisano 25 Października 2013 Zaszpachlowałem "psiakowi" zapadnięcia materiału na osłonie za wieżą i bardzo rozjasnionym kolorem bazowym psiknąłem odpowiednie miejsca wzmacniając modulację. Całość dostanie jeszcze delikatny zielony filtr, bo olive drab za bardzo w khaki wpada jak na moje oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoker Napisano 25 Października 2013 Share Napisano 25 Października 2013 Na pewno lepiej teraz wszystko, ewentualnie jeszcze detale powyciągaj jasnym kolorem, wtedy wygląda bardziej 3d. Normalnie mam ochotę na coś alianckiego teraz:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 25 Października 2013 Autor Share Napisano 25 Października 2013 Detale powyciągam przed filtrem, a potem na całość satynowy lakier i się biorę za kalki, brudzenie etc. Ja mam poza Locustem w warsztacie, inne alianckie wózki czekające w kolejce - Sexton, Chevrolet LRDG i zdobycznego Hanomaga "Starówkę" więc klimat podtrzymam w kolejnych modelach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 27 Października 2013 Share Napisano 27 Października 2013 Model super, rzadko widywany na forach. Co do oznaczenia, to Black Lion wydał ostatnio zestawy kalek 1 PDP i jest tam też zestaw do T17E1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 28 Października 2013 Autor Share Napisano 28 Października 2013 Model super, rzadko widywany na forach. Co do oznaczenia, to Black Lion wydał ostatnio zestawy kalek 1 PDP i jest tam też zestaw do T17E1. Dzięki Widziałem ten zestaw, przydatny, choć ja mam kalki z dowództwa 1Dpanc. już gotowe Póki co powyciągałem detale i na ciemniejszym tle najlepiej widać, że kolor modelu zaczął wpadać w khaki-beż ...dlatego dałem filtr z bardzo rozrzedzonego Humbrola 159, tu i tam poprawionego drugą warstwą i jest dużo lepiej, może foto tego nie oddaje ale jest ładnie zielonkawy i można dawać podkład błysk pod kalki i brudzing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 29 Października 2013 Share Napisano 29 Października 2013 Witam Śledzę ten watek od pewnego czasu i bardzo mi się podoba budowa pokazana krok po kroku. Na wyżej pokazanych fotkach są widoczne wyraźne rozjaśnienia na krawędziach modelu (takie otarcia farby ale nie obicia) coś jakby modulacja koloru. Możesz zdradzić jak to zrobiłeś Mam nadzieję, że nie jest to tylko efekt optyczny przy robieniu zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 29 Października 2013 Share Napisano 29 Października 2013 podłączam się do pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 29 Października 2013 Autor Share Napisano 29 Października 2013 WitamŚledzę ten watek od pewnego czasu i bardzo mi się podoba budowa pokazana krok po kroku. Miło mieć widzów sam się uczyłem modelarstwa na cudzych warsztatach i mam nadzieję, że moje zmagania się kiedyś komus przydadzą Na wyżej pokazanych fotkach są widoczne wyraźne rozjaśnienia na krawędziach modelu (takie otarcia farby ale nie obicia) coś jakby modulacja koloru. Możesz zdradzić jak to zrobiłeś Mam nadzieję, że nie jest to tylko efekt optyczny przy robieniu zdjęcia Nie, nie efekt optyczny - to celowy zabieg Po zrobieniu poprawek (szpachla na zapadnięciach za wieżą i mocniejsza modulacja) wziąłem miękki pędzel nr 4 i tzw. "suchym pędzlem" przesmarowałem wszystkie detale, ze szczególnym uwzględnieniem krawędzi i łączeń blach oraz wypukłych detali - z jednej strony podkreśla to modulację i "odcina" krawędzie, z drugiej daje fajną bazę pod odpryski farby (ale o moich patentach na nie będzie dalej ). No i najważniejsze - zeby nie zostały nieciekawe ślady po włosiu, robiłem to farbą akrylową mocno rozjasnioną i rozrzedzoną - wtedy niewiele farby zostaje po wytarciu pędzla w szmatkę i trzeba więcej razy przelecieć pędzlem po detalu, ale efekt jest łagodniejszy. No i po wszystkim dałem filtr, który scalił nieco kolory. Pod kalki i wash nałożyłem na całość satynowy lakier bezbarwny Humbrol. Po nałożeniu punktowego washa takim samym "suchym pędzlem" przejadę bardzo delikatnie same końcówki wystających detali, co powinno to dać zamierzony efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obalacz panzermitów Napisano 30 Października 2013 Share Napisano 30 Października 2013 Szkoda, że poszedłeś w suchy pędzel, a nie wyciąganie detali "na ostro", no ale to Tobie się model ma podobać. Widać też, że niewiele Ci zostało z rozjaśnień, położysz na to lakier i będzie lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 30 Października 2013 Autor Share Napisano 30 Października 2013 Detale typu peryskopy, klamry, anteny itp. powyciągam "na ostro" tak jak w E-10 po washu - może to dziwne, ale tak jakoś uzyskuję efekt, jaki lubię i tak na prawdę dopiero po nałożeniu satyny zaczynam wykańczać detale - jak mi coś nie wyjdzie to zmywam spirytusem i od nowa Suchy pędzel, zresztą stłumiony filtrem, służy u mnie tylko wyciągnięciu krawędzi, które (według mnie oczywiście) wyglądałyby nienaturalnie robione "na ostro" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 30 Października 2013 Autor Share Napisano 30 Października 2013 PaRazo - samolot będzie niedługo, najpierw pełzadła pokończę Model dostał wczoraj satynowy lakier, dziś poszły kalkomanie - oznaczenia dywizyjne i numer seryjny oparty o fotki innych "maczkowskich" egzemplarzy i tego jadącego przez most, którego widać na zdjęciu w początku wątku. Gwiazdy w kole na górze wieży nie widać na zdjęciach naszych wozów, a tył będzie zawalony pakunkami, więc uznałem, że tyle oznaczeń wystarczy. Kalki pochodzą z różnych zestawów, głównie Tamiya, a cyfry numeru poskładane z kalek Italeri i Bronco do Staghoundów. Położyłem też pierwszy wash, którego nadmiar nie jest jeszcze pościerany do końca na fotkach. Teraz pora na malowanie detali, ich podkreslenie "na ostro", obicia i inne ślady eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 5 Listopada 2013 Autor Share Napisano 5 Listopada 2013 Na fotkach obecny stan prac - podwozie wstępnie ufajdane, koła przyklejone (poza bazowymi kolorami i washem dostały przed przyklejeniem odrobinę zaschniętego błocka na tył opon oraz felgi, a reszta malowania "upiększającego" jeszcze je czeka), lufa działka także doklejona, pakunki i karabin maszynowy robią się poza planem zdjęciowym biorę się jutro za obicia i rysy Wybrałem też wstępnie załogantów z zapasów figurek żywicznych Ultracast kupionych 6 lat temu podczas wizyty w Kanadzie (się chłopaki naczekały ) Pasuje mi do wersji sztabowej gość drący się do mikrofonu, a obok niego oficer z wąsem będący oazą spokoju Fotki wybranych figurek (z netu) poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odimichal Napisano 5 Listopada 2013 Share Napisano 5 Listopada 2013 Bardzo fajnie go zrobiłeś. Nie podoba mi się za to kolor błota, za czerwone jest, no ale jak się zorientowałem to wstępne ubłocenie wiec pewnie dalej będzie lepiej :-) Ja się właśnie przymierzam do Staghounda w wersji III ale z takimi samymi kolami jak twój :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 5 Listopada 2013 Share Napisano 5 Listopada 2013 Fajnie wyszło Ci to autko. Kolor błota faktycznie trochę przejaskrawiony ale jak dorzucisz inne odcienie pigmentów będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 5 Listopada 2013 Autor Share Napisano 5 Listopada 2013 Bardzo fajnie go zrobiłeś Oj, oglądając Twoje modele, a zwłaszcza ostatniego Humbera to jestem dalekooo za murz...ekhm, Afroamerykanami Fajnie wyszło Ci to autko. Kolor błota faktycznie trochę przejaskrawiony ale jak dorzucisz inne odcienie pigmentów będzie git. Dzieki za pozytywny odbiór Panowie Błoto to pasta AK Europe Dry Mud i to trochę wina zdjęć robionych nocą w świetle żarówkowym, że się tak nieco wpada w czerwień. W rzeczywistości jest nieco bardziej brązowe No ale to i tak bez większego znaczenia, bo będę go przykurzał i paćkał sypkimi pigmentami i finalny kolor będzie się różnił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 5 Listopada 2013 Share Napisano 5 Listopada 2013 A czym łoszujesz, że tak powiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi