drabik Napisano 11 Października 2013 Share Napisano 11 Października 2013 Warsztat, to za dużo powiedziane - powiedziałbym raczej - warsztaciątko... Poprostu - postaram się sklecić najładniej jak umiem... Na dobry początek - nie zdzierżyłem zestawowej deski rozdzielczej, która wypadałałby na wysokości szyby, i wydłubałem sobie z kart bankomatowych takie coś: W planach na pewno będzie zastąpienie kanciastej, zestawowej przedniej szyby czymś, do czego jeszcze nie wiem jak podejść... Myślałem o folii do bindowania, ale nie wiem, jak to wyjdzie, bo ustrojstwo jest u dołu gięte a u góry - proste. Podłoga zostanie zestawowa, tylna kanapa też; która ma ten feler, że jest niedzielona. Ja chcę "zamarkować ją" na dwa fotele... I na pewno będę musiał coś zrobić z "płozą" kółka ogonowego. Nawet w locie tak smętnie nie zwisa, jak w tym modelu. Płoza wprawdzie nie [...], stać nie musi, ale... Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Października 2013 Share Napisano 11 Października 2013 Fajny temat. Jakie malowanko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 11 Października 2013 Share Napisano 11 Października 2013 Ten A-Model to ciężki kawałek warsztatu w małym pudełeczku. Kilkakrotnie miałe go w sklepie w ręku i... wymiękłem. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 11 Października 2013 Autor Share Napisano 11 Października 2013 (edytowane) Ten A-Model to ciężki kawałek warsztatu w małym pudełeczku. Kilkakrotnie miałe go w sklepie w ręku i... wymiękłem. Powodzenia No tak, też tak mam jak zaglądam do pudełka, ale nieprzesadnie jest z czego wybierać. I tak się w sumie powinienem cieszyć, że mam wypraski z początku, bo przynajmniej mniej więcej można odróżnić w nich elementy. Grześku - co do malowania - to jeszcze nie wiem, na pewno cywilne... ... Kameleon fajny jest, ale ja raczej przychylałem się ku klasycznemu, biało - czerwonemu... Zanim jednak do malowania dotrę - czeka mnie niezły ugór. Niestety - nigdy nie próbowałem tłoczyć oszklenia i tak sobie wykombinowałem, że folia powinna się ułożyć; z tym, że musiałbym ją wklejać na raty. Najpierw dolną, łukową część, a później górną - wywijając ją na tę dodaną poprzeczkę. Mogę i spróbować wytłoczyć - ale kopyto to chyba tylko do wystrugania z drewna; bo pierwowzoru nie mam... Edytowane 11 Października 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 11 Października 2013 Share Napisano 11 Października 2013 Jakie malowanko? na pewno cywilne... Kameleon! http://lotnictwo.net.pl/gallery_foto_view.php?id=200449&width=big Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Października 2013 Share Napisano 11 Października 2013 Zasiadam bo mam w składziku, myślę jednak że swojego uzupełniać będę o blaszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 11 Października 2013 Share Napisano 11 Października 2013 Lubię ten samolot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 12 Października 2013 Share Napisano 12 Października 2013 Popatrzę, mam w szafie ten model z blaszkami Parta. ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: B-17G - Academy + blaszki Eduard + lufy Aires - 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Października 2013 Share Napisano 12 Października 2013 To jest cięższa waga. Dla prawdziwych twardzieli. Czymam kciuki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Października 2013 Share Napisano 12 Października 2013 Kameleon fajny jest, ale ja raczej przychylałem się ku klasycznemu, biało - czerwonemu... Popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 12 Października 2013 Autor Share Napisano 12 Października 2013 To jest cięższa waga. Dla prawdziwych twardzieli. Czymam kciuki!!! Gorzej, jak się okażę miękką fają... Rzeźnia... Mam pytanie: czy CA, zwany super glutem w żelu podczas wysychania nie zaparowuje szybek? Bo cały czas myślę o tej przedniej giętej z folii... Wycinając sobie zawzięcie te przednie boczne okienka... No i wymyśliłem sobie, żeby przykleić ją najpierw do osłony silnika na przejściu z kabiną, potem wywinąć na tę górną, płaską powierzchnię i na końcu dociąć do bocznych szybek... ale nie wiem, czy to dobry plan... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 12 Października 2013 Share Napisano 12 Października 2013 Myślę, że raczej nie wyjdzie uformowanie szyby w taki sposób jak planujesz. Nie znam tego zestawu, ale myślę, że jak masz zamiar zrobić to dobrze to pozostaje wykonanie kopyt i zrobienie wacu oszklenia. Bo przecież tam każda szyba jest wyprofilowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 12 Października 2013 Autor Share Napisano 12 Października 2013 Myślę, że raczej nie wyjdzie uformowanie szyby w taki sposób jak planujesz. Nie znam tego zestawu, ale myślę, że jak masz zamiar zrobić to dobrze to pozostaje wykonanie kopyt i zrobienie wacu oszklenia. Bo przecież tam każda szyba jest wyprofilowana. Z czego, jakby co, je wydłubać? Z obrobionego oryginalnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Października 2013 Share Napisano 12 Października 2013 Z czego, jakby co, je wydłubać? Z obrobionego oryginalnego?Pomysł dobry. Ja tak robiłem z owiewką do szybowca i wyszło dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 12 Października 2013 Share Napisano 12 Października 2013 A ja mam jeszcze taki pomysł, ale nie wiem czy się sprawdzi Tą przednią szybę z zestawu można opitolić po kantach drobnymi papierami i nadać krągłości. Po szlifowaniu można to zapolerować filcem na obrotach z dodatkiem pasty, aby odzyskać przejrzystość. Nie wiem jaki efekt będzie, ja tak próbowałem na razie tylko raz, ale nie w Wildze i efekt jest zadowalający To jest cięższa waga. Dla prawdziwych twardzieli. Czymam kciuki!!! Grześ, nie przesadzaj Gorsze strucle się dłubało Krzysiek, fajna robota z tym kokpitem A co do malowania to najlepszy jest klasyk czerwono-biały, tym bardziej że Wilgi zaczynają już znikać z lotnisk na rzecz Cessn i innych mikro pseudo samolotów Z pozostałych malowań, fajne były jeszcze stare aeroklubowe srebrne z czerwonymi akcentami na wzór ex wojskowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 12 Października 2013 Autor Share Napisano 12 Października 2013 (edytowane) A ja mam jeszcze taki pomysł, ale nie wiem czy się sprawdzi Tą przednią szybę z zestawu można opitolić po kantach drobnymi papierami i nadać krągłości. Po szlifowaniu można to zapolerować filcem na obrotach z dodatkiem pasty, aby odzyskać przejrzystość. Nie wiem jaki efekt będzie, ja tak próbowałem na razie tylko raz, ale nie w Wildze i efekt jest zadowalający Trochę już podziałałem w tym kierunku; efekty są znośne - ale i pracy też jeszcze trochę będzie... Mam nadzieję, że efekt końcowy okaże się akceptowalny... Z tym, że przednie boczne okienka wyciąłem nowe, więc trzeba to będzie jakoś spasować i skleić do kupy... Krystek - ale warto było - bardzo fajnie to wygląda! Edytowane 12 Października 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 12 Października 2013 Share Napisano 12 Października 2013 Z oszkleniem walczyłem tydzień . Użyłem tego z zestawu, potem tylko papier ścierny 2000 oraz polerowanie (filc + pasta do zębów) i sidolux. Pozdrawiam. Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 12 Października 2013 Share Napisano 12 Października 2013 Jeszcze odnośnie malowań, to kilka ciekawych wzorów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Października 2013 Share Napisano 12 Października 2013 Ode mnie takie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 13 Października 2013 Autor Share Napisano 13 Października 2013 No to skromnie i z metodą Arturową... Chyba zaczyna być trochę lepiej, ale to nie koniec zabawy polerskiej... Mam nadzieję, że będzie ciut lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 14 Października 2013 Share Napisano 14 Października 2013 No fajnie idzie A pytałeś mnie o te słupki zaraz za drzwiami. Na fotce tej srebrnej Wilgi 3P widać że są proste takie jak w modelu, a w pozostałych wilgach da się zauważyć że są łukowate, także śmiało można je troszkę opitolić A tutaj fotka tej samej srebrnej Wilgi przed wylotem ze spadochroniarzami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi