Skocz do zawartości

PZL Wilga, Amodel

drabik

Rekomendowane odpowiedzi

Warsztat, to za dużo powiedziane - powiedziałbym raczej - warsztaciątko... Poprostu - postaram się sklecić najładniej jak umiem... Na dobry początek - nie zdzierżyłem zestawowej deski rozdzielczej, która wypadałałby na wysokości szyby, i wydłubałem sobie z kart bankomatowych takie coś:

v2013101120565738943824.jpg

v2013101120565749128415.jpg

W planach na pewno będzie zastąpienie kanciastej, zestawowej przedniej szyby czymś, do czego jeszcze nie wiem jak podejść... Myślałem o folii do bindowania, ale nie wiem, jak to wyjdzie, bo ustrojstwo jest u dołu gięte a u góry - proste. Podłoga zostanie zestawowa, tylna kanapa też; która ma ten feler, że jest niedzielona. Ja chcę "zamarkować ją" na dwa fotele...

I na pewno będę musiał coś zrobić z "płozą" kółka ogonowego. Nawet w locie tak smętnie nie zwisa, jak w tym modelu. Płoza wprawdzie nie [...], stać nie musi, ale...

Pozdrawiam

Krzysiek

Ten A-Model to ciężki kawałek warsztatu w małym pudełeczku. Kilkakrotnie miałe go w sklepie w ręku i... wymiękłem. Powodzenia

No tak, też tak mam jak zaglądam do pudełka, ale nieprzesadnie jest z czego wybierać. I tak się w sumie powinienem cieszyć, że mam wypraski z początku, bo przynajmniej mniej więcej można odróżnić w nich elementy. Grześku - co do malowania - to jeszcze nie wiem, na pewno cywilne...

...

Kameleon fajny jest, ale ja raczej przychylałem się ku klasycznemu, biało - czerwonemu... Zanim jednak do malowania dotrę - czeka mnie niezły ugór. Niestety - nigdy nie próbowałem tłoczyć oszklenia i tak sobie wykombinowałem, że folia powinna się ułożyć; z tym, że musiałbym ją wklejać na raty. Najpierw dolną, łukową część, a później górną - wywijając ją na tę dodaną poprzeczkę. Mogę i spróbować wytłoczyć - ale kopyto to chyba tylko do wystrugania z drewna; bo pierwowzoru nie mam...

Edytowane przez Gość

Zasiadam bo mam w składziku, myślę jednak że swojego uzupełniać będę o blaszki

To jest cięższa waga. Dla prawdziwych twardzieli. Czymam kciuki!!!

Gorzej, jak się okażę miękką fają... Rzeźnia...

Mam pytanie: czy CA, zwany super glutem w żelu podczas wysychania nie zaparowuje szybek? Bo cały czas myślę o tej przedniej giętej z folii... Wycinając sobie zawzięcie te przednie boczne okienka... No i wymyśliłem sobie, żeby przykleić ją najpierw do osłony silnika na przejściu z kabiną, potem wywinąć na tę górną, płaską powierzchnię i na końcu dociąć do bocznych szybek... ale nie wiem, czy to dobry plan...

Myślę, że raczej nie wyjdzie uformowanie szyby w taki sposób jak planujesz. Nie znam tego zestawu, ale myślę, że jak masz zamiar zrobić to dobrze to pozostaje wykonanie kopyt i zrobienie wacu oszklenia. Bo przecież tam każda szyba jest wyprofilowana.

Myślę, że raczej nie wyjdzie uformowanie szyby w taki sposób jak planujesz. Nie znam tego zestawu, ale myślę, że jak masz zamiar zrobić to dobrze to pozostaje wykonanie kopyt i zrobienie wacu oszklenia. Bo przecież tam każda szyba jest wyprofilowana.

Z czego, jakby co, je wydłubać? Z obrobionego oryginalnego?

A ja mam jeszcze taki pomysł, ale nie wiem czy się sprawdzi

Tą przednią szybę z zestawu można opitolić po kantach drobnymi papierami i nadać krągłości. Po szlifowaniu można to zapolerować filcem na obrotach z dodatkiem pasty, aby odzyskać przejrzystość. Nie wiem jaki efekt będzie, ja tak próbowałem na razie tylko raz, ale nie w Wildze i efekt jest zadowalający

To jest cięższa waga. Dla prawdziwych twardzieli. Czymam kciuki!!!

Grześ, nie przesadzaj Gorsze strucle się dłubało

Krzysiek, fajna robota z tym kokpitem A co do malowania to najlepszy jest klasyk czerwono-biały, tym bardziej że Wilgi zaczynają już znikać z lotnisk na rzecz Cessn i innych mikro pseudo samolotów Z pozostałych malowań, fajne były jeszcze stare aeroklubowe srebrne z czerwonymi akcentami na wzór ex wojskowych

A ja mam jeszcze taki pomysł, ale nie wiem czy się sprawdzi

Tą przednią szybę z zestawu można opitolić po kantach drobnymi papierami i nadać krągłości. Po szlifowaniu można to zapolerować filcem na obrotach z dodatkiem pasty, aby odzyskać przejrzystość. Nie wiem jaki efekt będzie, ja tak próbowałem na razie tylko raz, ale nie w Wildze i efekt jest zadowalający

Trochę już podziałałem w tym kierunku; efekty są znośne - ale i pracy też jeszcze trochę będzie... Mam nadzieję, że efekt końcowy okaże się akceptowalny... Z tym, że przednie boczne okienka wyciąłem nowe, więc trzeba to będzie jakoś spasować i skleić do kupy...

Krystek - ale warto było - bardzo fajnie to wygląda!

Edytowane przez Gość

No fajnie idzie A pytałeś mnie o te słupki zaraz za drzwiami. Na fotce tej srebrnej Wilgi 3P widać że są proste takie jak w modelu, a w pozostałych wilgach da się zauważyć że są łukowate, także śmiało można je troszkę opitolić A tutaj fotka tej samej srebrnej Wilgi przed wylotem ze spadochroniarzami

1383497_375979192534463_1270321712_n.jpg