Darek 1614 Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Witam wszystkich. Postanowiłem pokazać moje ostatnie wypociny. Su-7BKŁ w skali 1:48. Mistrzem fotografii nie jestem co widać. Jaki jest produkt wyjściowy zapewne wszyscy wiedzą, do budowy modelu wykorzystałem kokpit NEOMEGI oraz blachy Eduarda a konkretnie zestaw zawierający elementy zewnętrzne. Model ten był dla mnie kolejną lekcją pracy z alcladami. Efekt pozostawiam Waszej ocenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Zasadniczo to wyszedł super. Tylko czy te klapki na boku przed kokpitem nie powinny się czasem chować do środka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 15 Października 2013 Autor Share Napisano 15 Października 2013 Spodziewałem się tego pytania i jestem przygotowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Model w pytę. Jakimi alcladami konkretnie malowałeś kadłub? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Strzelam, że główny kolor to white aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 15 Października 2013 Autor Share Napisano 15 Października 2013 Steel na liniach podziału blach, na to dark aluminium i duraluminium. Po lekcji z modelem Jak-23 gdzie na pomalowany model dałem na łączenie blach steel na wierzchu, tym razem steel poszedł pod spód i podział blach nie jest tak mocno widoczny. Generalnie fotki nie odzwierciedlają oryginału. Przy najbliższej okazji postaram się soś zrobić w świetle dziennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Fajnie wygląda Rzadko chyba widać takie suki na festiwalach. Będzie można go gdzieś zobaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Świetny, podziwiam i gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Coś mi tu ściemniasz. To niemożliwe, żeby z OEZ-owego gniota zrobić taki dobry model. To pewnie testowe wypraski Tamji są. Bardzo się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 15 Października 2013 Autor Share Napisano 15 Października 2013 Bywają gorsze rzeczy od OEZ-u. Obecnie na warsztacie: Model zapewne pojedzie na zawody ale na które ??? Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 rozumiem, że szykujecie kabinkę floggera :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 15 Października 2013 Autor Share Napisano 15 Października 2013 małymi kroczkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomas69 Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Bardzo ładny model ,szacunek . Zawsze twierdziłem że Alklady to najlepsze metalizery . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Bywają gorsze rzeczy od OEZ-u.Obecnie na warsztacie: Model zapewne pojedzie na zawody ale na które ??? Zobaczymy. Postaraj się z malowaniem bo za 11 miesięcy chcę za to ciągać :P Co do zawodów to pomogę Ci z wyborem - model widzę na Fieście w czerwcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Samolot super Prośba z mojej strony o podanie kolorów - zielonego i szarego. Troszkę słabo wygląda imitacja lotniska. Pęknięcia płyt za bardzo rysowane, a za mało naturalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Aaale model...ZNAKOMITY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Zacnie wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Model jak dla mnie wyśmienity Fajnie zobaczyć coś co się kiedyś widziało codziennie Spodziewałem się tego pytania i jestem przygotowany. Jakie te drzewa jeszcze niskie były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Tylko czy te klapki na boku przed kokpitem nie powinny się czasem chować do środka ? W Su-7/20 klapki przeciwpompażowe upuszczają nadmiar powietrza przy dużych prędkościach na zewnątrz. Model piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 15 Października 2013 Autor Share Napisano 15 Października 2013 Model jak dla mnie wyśmienity Fajnie zobaczyć coś co się kiedyś widziało codziennie Pozazdrościć, może ma kolega jakieś fotki wodzidła. Było w planach ale brak dokumentacji mnie powstrzymał. Prośba z mojej strony o podanie kolorów - zielonego i szarego. Zielony to Humbrol 101 a szary to Gunze 306 z lekką nutką czarnego. W Su-7/20 klapki przeciwpompażowe upuszczają nadmiar powietrza przy dużych prędkościach na zewnątrz. Tak przypuszczałem. Miałem tą przyjemność pracować na MiG-21 kiedy jeszcze latały w Łasku i na nich były oba rodzaje klapek: - otwierające się do środka (bezwładnie) gdy wlot nie był w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości powietrza do silnika - otwierane na zewnątrz (mechanicznie) gdy do silnika było tłoczone za dużo powietrza (czyli w locie z dużą prędkością). Można było je otworzyć na ziemi podczas próby silnika imitując w kabinie schowanie podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Darek gratuluję kolejnego bardzo udanego modelu. Choć w Twoim przypadku ten poziom to standard. Praca z Alcladami zaliczona świetnie. Bardzo ciekawie wygląda powierzchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 16 Października 2013 Share Napisano 16 Października 2013 jako, że widzę podwieszone wyrzutnie rakiet S-7 to dobrze ,że ich nie zamontowałeś bo Polska ich ponoć nie miała. Mieliśmy wyrzutnie rakiet nie ,coś jak ze Su-22 i wyrzutniami S-13 Bardzo udany model. Co do klapek to w muzealnym Su-22UM3K w forcie czerniakowskim bawiłem się nimi i można je ustawić na postoju jak się chce .Są jakby na jakiś siłownikach pnumatycznych.Po lądowaniu chyba się ustawiają górna w dół dolna opuszczona . Albo pod wpływem swojej masy. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Topper Harley Napisano 16 Października 2013 Share Napisano 16 Października 2013 Super model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 16 Października 2013 Share Napisano 16 Października 2013 Co do klapek to w muzealnym Su-22UM3K w forcie czerniakowskim bawiłem się nimi i można je ustawić na postoju jak się chce .Są jakby na jakiś siłownikach pnumatycznych.Po lądowaniu chyba się ustawiają górna w dół dolna opuszczona . Albo pod wpływem swojej masy. ... Tu niech mnie miłośnicy suk poprawią jeśli się mylę, ale UM3K w przeciwieństwie do M4 mógł je otwierać na zewnątrz. Ponieważ M4 nie miał także ruchomego stożka, szparka może osiągać większą prędkość lotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi