Marcinej Napisano 7 Listopada 2013 Share Napisano 7 Listopada 2013 PZL SW-4 „Puszczyk” – polski lekki śmigłowiec produkcji PZL Świdnik. Do modelu wykorzystałem blaszki Parta, kalkomanie od RotorDecals i maski Montexu. Zielony kolor to Humbrol, pomarańczowy Pactra a reszta Gunze. created by picasa2html.com 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 7 Listopada 2013 Share Napisano 7 Listopada 2013 EEE....no fajniuchny...i w końcu PUSZCZYK ...okopciłeś ogonek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 7 Listopada 2013 Share Napisano 7 Listopada 2013 jaką farbą malowałeś?...ups już wiem ...a jaki numer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 7 Listopada 2013 Share Napisano 7 Listopada 2013 świetny model, gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 7 Listopada 2013 Share Napisano 7 Listopada 2013 Bardzo miło widzieć świetnie wykonaną, współczesną, polską konstrukcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 7 Listopada 2013 Autor Share Napisano 7 Listopada 2013 jaką farbą malowałeś?...ups już wiem ...a jaki numer? Humbrol 117, pomarańczowy to Pactra A57. EEE....no fajniuchny...i w końcu PUSZCZYK ...okopciłeś ogonek? Tak, było okopcane. Wiem że nie często tak wyglądają ale kusiło mnie i wybrałem akurat okopconego '6615'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 8 Listopada 2013 Share Napisano 8 Listopada 2013 jaką farbą malowałeś?...ups już wiem ...a jaki numer? Humbrol 117, pomarańczowy to Pactra A57. EEE....no fajniuchny...i w końcu PUSZCZYK ...okopciłeś ogonek? Tak, było okopcane. Wiem że nie często tak wyglądają ale kusiło mnie i wybrałem akurat okopconego '6615'. Mnie też korciło okopcenie,ale jakoś tak się rozeszło po kościach....a że tak zapytam-w jaki sposob je robiłeś- z aero,czy inaczej?......bo w sumie to wyszło- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 8 Listopada 2013 Autor Share Napisano 8 Listopada 2013 Mnie też korciło okopcenie,ale jakoś tak się rozeszło po kościach....a że tak zapytam-w jaki sposob je robiłeś- z aero,czy inaczej?......bo w sumie to wyszło- Mocno rozcieńczoną czarną farbę nanosiłem aerografem, następnie dodałem trochę białej farby i delikatnie rozjaśniałem na środkach tych smug Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 8 Listopada 2013 Share Napisano 8 Listopada 2013 Jestem na tak:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 8 Listopada 2013 Share Napisano 8 Listopada 2013 Bardzo ładny. ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: PZL P.24 - Azur 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 8 Listopada 2013 Autor Share Napisano 8 Listopada 2013 a dało by rade ze 2 fotki lewa/prawa strona troszkę większe Proszę bardzo. PRAWA STRONA LEWA STRONA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 8 Listopada 2013 Share Napisano 8 Listopada 2013 Bardzo ładny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 10 Kwietnia 2016 Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Odświeżę trochę przygasły temat, ale mam parę uwag do modelu: - pierwsze co mnie uderzyło w oczy to łopaty WN, na modelu są wygięte w garbik, a powinny zwisać. Najwyższy punkt łopaty w czasie postoju to jest punkt mocowania łopaty, reszta łopaty jest poniżej, - malowanie łopat, nie widziałem dokładnie spodu łopat na modelu, ale na zdjęciu drugim, odniosłem wrażenie, że dolna część łopaty jest pomalowana na biało, w rzeczywistości spód łopaty jest w kolorze śmigłowca, - rury wylotowe spalin, mają naturalny kolor blachy nierdzewnej, oczywiście przegrzanej (mocno przegrzanej, bo temperatura spalin to jakieś 810 stopni Celsjusza), - tablica przyrządów na modelu jest "cywilna", ale to akurat cecha zestawu (po prostu, z tego co pamiętam nie ma w zestawie tablicy wojskowej), - fotele, w oryginale mają fabryczna tapicerkę w ciemnej drobnołaciatej tonacji (patrz internet), na modelu są za jasne, - drzwi bagażnika, są tylko po lewej stronie śmigłowca, producent modelu popełnił drobny błąd, że je zrobił symetrycznie po obu stronach, po prawej stronie jest przedział elektryczny i ma inny zarys (w zasadzie to nawet nie rzuca się w oczy i ledwo go widać), - linie podziału osłon, zamki otwierania osłon wału tylnego (na belce ogonowej) trochę przesadzone, w rzeczywistości nie widać ich tak bardzo (a widziałem różne egzemplarze i nowe i z nalotem ponad 1000 godzin), - okopcenie, przesada, jak pisałem wcześniej, widziałem różne egzemplarze i takie z dużym nalotem, które przychodziły do nas, nie były aż tak okopcone (w zasadzie to wygląda to jakby ciemniejszy odcień farby), okopcenie jak na modelu świadczyło by o tym, że użytkownik nie wie co to jest woda i płyn do mycia śmigłowców :-), - największy minus tego modelu to jest to, że wygląda dużo lepiej od mojego PZL SW-4, oprócz tych drobnych mankamentów opisanych powyżej, bardzo ładnie odwzorowany model (jednakże poprawiłbym te łopaty, wyglądają pokracznie). Mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Kwietnia 2016 Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Śliczny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 10 Kwietnia 2016 Share Napisano 10 Kwietnia 2016 O tak jak dla mnie FANTASTYCZNY!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 11 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2016 - pierwsze co mnie uderzyło w oczy to łopaty WN, na modelu są wygięte w garbik, a powinny zwisać. Najwyższy punkt łopaty w czasie postoju to jest punkt mocowania łopaty, reszta łopaty jest poniżej, To już jest poprawione - malowanie łopat, nie widziałem dokładnie spodu łopat na modelu, ale na zdjęciu drugim, odniosłem wrażenie, że dolna część łopaty jest pomalowana na biało, w rzeczywistości spód łopaty jest w kolorze śmigłowca, Łopaty od spodu w kolorze śmigłowca - rury wylotowe spalin, mają naturalny kolor blachy nierdzewnej, oczywiście przegrzanej (mocno przegrzanej, bo temperatura spalin to jakieś 810 stopni Celsjusza), Niestety nie trafiłem z kolorem - tablica przyrządów na modelu jest "cywilna", ale to akurat cecha zestawu (po prostu, z tego co pamiętam nie ma w zestawie tablicy wojskowej), Tablica jest z blaszek Parta i szczerze mówiąc, to nie wiem jakie są różnice pomiędzy poszczególnymi wersjami. Ale chętnie się dowiem - fotele, w oryginale mają fabryczna tapicerkę w ciemnej drobnołaciatej tonacji (patrz internet), na modelu są za jasne, Ciężko mi było odtworzyć tą tapicerkę w modelu, rzeczywiście wyszło za jasno. - drzwi bagażnika, są tylko po lewej stronie śmigłowca, producent modelu popełnił drobny błąd, że je zrobił symetrycznie po obu stronach, po prawej stronie jest przedział elektryczny i ma inny zarys (w zasadzie to nawet nie rzuca się w oczy i ledwo go widać), Tego nie wiedziałem - linie podziału osłon, zamki otwierania osłon wału tylnego (na belce ogonowej) trochę przesadzone, w rzeczywistości nie widać ich tak bardzo (a widziałem różne egzemplarze i nowe i z nalotem ponad 1000 godzin),- okopcenie, przesada, jak pisałem wcześniej, widziałem różne egzemplarze i takie z dużym nalotem, które przychodziły do nas, nie były aż tak okopcone (w zasadzie to wygląda to jakby ciemniejszy odcień farby), okopcenie jak na modelu świadczyło by o tym, że użytkownik nie wie co to jest woda i płyn do mycia śmigłowców :-),, Aż tak bardzo przesadzone to brudzenie ? - największy minus tego modelu to jest to, że wygląda dużo lepiej od mojego PZL SW-4, oprócz tych drobnych mankamentów opisanych powyżej, bardzo ładnie odwzorowany model (jednakże poprawiłbym te łopaty, wyglądają pokracznie).Mi się podoba. Łopaty tak jak pisałem poprawiłem, jakiś czas po umieszczeniu galerii tutaj. Ogólnie to cieszę się, że podoba się, no i dziękuje za fachowe podsumowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 11 Kwietnia 2016 Share Napisano 11 Kwietnia 2016 - tablica przyrządów na modelu jest "cywilna", ale to akurat cecha zestawu (po prostu, z tego co pamiętam nie ma w zestawie tablicy wojskowej), Tablica jest z blaszek Parta i szczerze mówiąc, to nie wiem jakie są różnice pomiędzy poszczególnymi wersjami. Ale chętnie się dowiem Różnice są i to znaczne: wojskowa jest duża (przyrządy dla dwóch pilotów) cywilna jest mała (przyrządy dla jednego pilota) (tu widać "starą" tablicę cywilną, teraz obowiązuje nowa o zmienionym kształcie). Aleksander z Zalasu napisał(a): - drzwi bagażnika, są tylko po lewej stronie śmigłowca, producent modelu popełnił drobny błąd, że je zrobił symetrycznie po obu stronach, po prawej stronie jest przedział elektryczny i ma inny zarys (w zasadzie to nawet nie rzuca się w oczy i ledwo go widać), Tego nie wiedziałem Tu mój błąd, dzisiaj się przyjrzałem i po drugiej stronie bagażnika nic nie ma, przedział elektryczny jest pod przedziałem przekładni (bagażnik jest pod silnikiem) Aż tak bardzo przesadzone to brudzenie ? A jednak nie widziałem wszystkiego, najwyraźniej wojacy nie znają płynu do mycia śmigłowców :-) Co do tapicerki fotela, to faktycznie ciężka sprawa, plamki są bardzo drobne i niezwykle trudno je odwzorować na modelu. Dlatego można śmiało przyjąć pewne uproszczenie i malować fotele na jednolity kolor, tyle, że ciemny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 11 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Zajrzałem do modelu, u mnie jest ta większa tablica czyli wojskowa A nawet fotkę zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Kwietnia 2016 Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Super model, gratulacje Merytoryczne komentarze sobie zapisuję i skorzystam w odpowiednim czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Zajrzałem do modelu, u mnie jest ta większa tablica czyli wojskowa A nawet fotkę zrobiłem Czyli wszystko gra jak należy. Super model, gratulacje Merytoryczne komentarze sobie zapisuję i skorzystam w odpowiednim czasie. Jak będziesz potrzebował merytoryki do PZL SW-4, to wal śmiało, chętnie pomogę. Mam takie pytanie. Czemu ktoś zakłada jakiś drugi profil, tylko by komuś zjechać model. Wstydzicie się czy co? Odniosłem wrażenie, że to o mnie mowa. Bynajmniej nie zjechałem modelu, tylko wskazałem zauważone przeze mnie drobne mankamenty. To jest mój jedyny profil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Szkoda,że wcześniej się nie zalogowałeś...bo potrzebowałem kiedyś pomocy do swojego PUSZCZYKA....a konkretnie mało było na temat przekładni w necie...w sumie otworzyłem tylko przedział silnika...i też się machnąłem na bagażnikach...ale ogólnie można jeszcze zbudować coś w przyszłości ..... p.s.model ma jeszcze więcej małych mankamentów zrobionych przez producenta,ale ogólnie fajnie składalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi