skala72 Napisano 26 Lutego 2014 Share Napisano 26 Lutego 2014 No i FTF zaprezentowało pierwsze, większe foto modelu Wz.34 jaki ma się ukazać wraz z najnowszym numerem serii "Wrzesień 1939". Tak od siebie, jak na model przeznaczony do WG i dla mniej zaawansowanych modelarzy, to jest on rewelacyjnym modele. Zdjęcie pochodzi z targów w Norymberdze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Lutego 2014 Share Napisano 26 Lutego 2014 Tak od siebie, jak na model przeznaczony do WG i dla mniej zaawansowanych modelarzy, to jest on rewelacyjnym modele. Tak wiemy, pisałeś już to z setki razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 26 Lutego 2014 Share Napisano 26 Lutego 2014 Miałem już nie pisać ale jednak widzę że muszę rzucić nieco światła na to całe zamieszanie: Nie chodzi o żadne pyskówki tylko o rzetelność przekazu. Pioter ma całkowitą rację co do pkt 4 także co do pkt 2, - zgadzam się że żaden model nie jest idealny co do 3 - każde pojawienie się nowego opracowania polskiego sprzętu cieszy i tak być powinno, istotą jednak jest to aby te kolejne opracowania były coraz lepsze a nie takie same czy gorsze. Niestety nasz sprzęt jest traktowany po macoszemu i "po łebkach"przez producentów, więc chociaż może modelarze nie będą go tak traktować? pkt 5 muszę sprostować - nie autor wpisów jest płachtą tylko treść w nich zawarta, oczywiście nie we wszystkich wpisach co do pkt 1 to właśnie jest to, na co zwracam od poczatku uwagę: Rysunki zawarte w monografii są krótko mówiąc „do bani” i w związku z tym każde twierdzenie że model na nich oparty idealnie odpowiada rzeczywistości jest i zawsze będzie zwykłym banialukiem. P.S 1. Model fajnie się prezentuje na tym zdjęciu, choć widać wpływ rysunków z monografii. 2. Gdyby jeszcze ktoś miał wątpliwości: cieszę się że wyszedł a świadomość że brakuje mu trochę do ideału, radości tej wcale nie umniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 26 Lutego 2014 Share Napisano 26 Lutego 2014 "pkt 5 muszę sprostować - nie autor wpisów jest płachtą tylko treść w nich zawarta" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 poza tym ostatnio zacząłem czytać monografię Wz.29/wz34 i stoi tam ,że ciężko jest ustalic konkretny pierwowzór wz.34 gdyż zostały one przerobione z wz.29 i jest sporo rozbieżności pomiędzy kolejnymi egzemlarzami. prosze mnie poprawić jeśl cos źle zrozumiałem z czytania bo nie chcę siać zamętu. A ja również się cieszę z powstania modelu . Ogólnie po wypuszczeniu serii Wrzsień 1939 zainteresowałem się nieco tymi wozami i wogóle pancerką w II w.ś i w tej kwestii myślę ,że wydawca osiągnął czēść zamierzeń tj. zainteresować dużą rzeszę ludzi tematem wojny obronnej,historią i ....modelarstwem bo za tę cenę to warto. Gdyby tylko gazetka zawierała nieco więcej ,choć rozumiem ,że wydawca daje tylko przedsmak wiadmości a reszta w dobie internetu do odnalezienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 ....zostały one przerobione z wz.29 i jest sporo rozbieżności pomiędzy kolejnymi egzemlarzami.... Rozumiem że wdarła się literówka i chodziło o wz 28 ( 29 to był URSUS). Tak, z racji tego że pojazdy były przebudowywane w kilku ośrodkach to efektem są różnice w poszczególnych egzemplarzach (już same wz 28 je posiadały i były co najmniej 3 "odmiany" w wyglądzie nadwozi) ale różnice te w zasadzie dotyczą pojedynczych detali (np sposobu mocowania błotników, wyposażenia w zderzaki , rozmieszczenia narzędzi itp itd). Tworzy to w sumie dość pogmatwany obraz i trudności w usystematyzowaniu, jednak jest to przy odrobinie chęci do ogarnięcia. Niestety przyjęło się w powszechnym odbiorze że poszczególne wersje czy odmiany danego pojazdu "muszą" się różnić wyglądem. W praktyce nie zawsze to było jednoznaczne. Autorzy monografii mieli problem z ukazaniem wszystkich 3 odmian wz 34 i stąd zapewne wymyślili aby wprowadzić sylwetkę wz 34 I, która to jest kompletnym SF. Najgorsze w tym jest to że odbiorcy biorą to za dobrą monetę a szum informacyjny z tym związany może zniechęcać ludzi do własnych poszukiwań ( bo po co się zagłębiać w tak zagmatwanym i słabo udokumentowanym temacie?) Zgadzam się w zupełności że seria FtF zrobiła kapitalną robotę w propagowaniu wiedzy o '39 - to nie ulega najmniejszej wątpliwości. Duże zainteresowanie modelarzy tymi w sumie bardziej akcesoriami do gier niż modelami, świadczy o tym że zapotrzebowanie środowiska w tym temacie jest wysokie, a to powinien być znaczący sygnał dla producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 co do róznego rodzaju rozbieżnosci w literaturze to nic nie ma na 100% . nawet największym autorom jak Jefim Gordon zdarzają się wpadki. czasem to wynika z nie do końca zbadanego tematu,czasem może autor ma juz dość poszukiwan a czasem nawet wydawca ( czyli osoba dla którego prawdziwa ma być tylko informacja z banku ,że cyferki się zgadzają) może naciskać by wreszcie oddac do druku materiał. co do monografii ,ktorą posiadam są zaznaczone niektóre informacje i rysunki jako mało prawdopodobne lub tekst skopiowany z innych źródeł. Zreszta autor ponoć jest znany z takich praktyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 6 Marca 2014 Share Napisano 6 Marca 2014 Tylko żeby tym razem nie mieli opóźnień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inkub Napisano 7 Marca 2014 Share Napisano 7 Marca 2014 Na swoim blogu zamieściłem inbox modelu wz. 34. http://miniwojna.blogspot.com/2014/03/prosto-z-pudeka-samochod-pancerny-wz-34.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 7 Marca 2014 Share Napisano 7 Marca 2014 A w dystrybucji raczej po weekendzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 7 Marca 2014 Share Napisano 7 Marca 2014 Czyli normalka ;) będę czekał z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 Witam serdecznie. Już myślałem że stałem się szczęśliwym posiadaczem dwóch egzemplarzy wz 34 ale niestety... W kiosku kupiłem dwa egzemplarze które miały lekko podniszczone pudełka... Kadłub modelu jest dość wystającym elementem i w obu pudełkach zostały kadłuby zwalcowane... Piszę to ku przestrodze aby inny kupujący nie wyciągali łapek w przypływie euforii tak jak ja to zrobiłem i dokładnie przyjrzeli się opakowaniom. Najgorsze w tym wszystkim jest to że ja jako razowy samiec nie przywiązałem wagi do paragonu i wywaliłem go wraz z innymi z pozostałych zakupów prosto do kosza przy centrum handlowym... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 ale plan jednak zmieniony. Miał być Pzkpfw II ,a następny numer zapowiada Pzkpfw I ausf B. Ok,jeśli jednak pojawi się zapowiadany wcześniej Panzer II... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 Kamil, miałem tak samo z TKSami. Od tej pory kupuje tylko w Empiku i opakowanie musi być w dobrym stanie. Niestety przewożenie pracy jest dla modeli niebezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 Na cztery numery w dwóch różnych punktach - jeden niezmasakrowany... Ciekawe co FTF robi ze zwrotami tych uszkodzonych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 ciekawe ile się oddaje skoro nierzadko paragony się wyrzuca ,a dopiero w domu się okazuje co jest w środku. Ja póki co kupuję w większych salonach prasowych jak empik czy inmedio. Raz kupiłem w kiosku chyba ,to pudełko było zgniecione ale TK-3 nie naruszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heilsberg Napisano 11 Marca 2014 Share Napisano 11 Marca 2014 Ciekawe co FTF robi ze zwrotami tych uszkodzonych... To samo co z innymi uszkodzonymi modelami. Mieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 12 Marca 2014 Share Napisano 12 Marca 2014 W dwóch kioskach jakie są koło mnie, widziałem wypakowywanie "prasy" i ... tragedia. Pam dostawco-kierowca rzucał pod kiosk paczki z gazetami, wśród nich były TKSy już lekko sprasowane. Dostawy kolejnych niczym się nie różni, ale całe szczęście już nie są aż tak zniszczone. Powiem tak, jak już kupować, to w sklepach modelarskich, my wręcz cackamy się z dostawą modeli do sklepów i sprawdzamy przed odebraniem od dystrybutora i producenta, ale ci również dbają o stan modeli. Co do nr. 7, też się zdziwiłem, że będzie Pz.I B, który można było sobie zmontować w momencie ukazania się SdKfz 265 (dodając wieżę od Pz.I A), a nie Pz.II. Szkoda, bo napaliłem się na ten model jak szczerbaty na suchary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 12 Marca 2014 Share Napisano 12 Marca 2014 Zdziwiło mnie to, że w karalogu i zapowiedziach w numerze 8 miał pojawić się model Pz.II. Ciebie to nie zaskoczyło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 12 Marca 2014 Share Napisano 12 Marca 2014 A ja mam to w nosie, chcę Pz.II C, a nie jakiegoś traktorka w wersji B. Jak pisałem, ten model (Pz.I B) można już posiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 12 Marca 2014 Share Napisano 12 Marca 2014 Ale narzekacie Dużo mówicie a nie robicie, powinno być odwrotnie. Mógł by ktoś kto ma porządną wiedze wymienić co należało by zmienić aby wykonać poprawny model (jedyny na rynku) naszego Polskiego pięknego samochodu pancernego Wz-34? Na pewno więcej ludzi skorzysta niż na udowadnianiu swojej racji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 12 Marca 2014 Share Napisano 12 Marca 2014 jedyny w tej skali co do przeróbek,to trzeba choć przeczytać monografię Wz.28/wz.34. wozy powstawały z przeróbek z wz.28 i wiele pojazdów różniło się od siebie jakimiś detalami część zagadnień poruszył radett na stronie 19 tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 12 Marca 2014 Share Napisano 12 Marca 2014 Tylko drobna różnica wcześniej była mowa o fikcyjnym modelu którego jeszcze nikt nie mógł dokładnie obejrzeć, teraz jest już inaczej Jeśli posiadasz takową monografię mógł byś się podzielić, w dobie internetu raczej nie będę jej kupował a ściąganie z nielegalnych stron jest nielegalne Ja jak na razie wiem że należy wykonać skoś tylnej płyty pancernej, wieża powinna wystawać poza obrys kadłuba, dorobić wydech którego brak, korbę do rozruchu, i przednia płyta pancerna nie wygląda do koce zgodnie z oryginałem. Jeżeli masz jeszcze jakieś informacje, to dopisuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 12 Marca 2014 Share Napisano 12 Marca 2014 Jest taka książeczka Janusza Ledwocha o samochodach pancernych WP, od zarania (1918) po wrzesień 1939. Są tam plansze barwne i rysunki schematyczne-jak ktoś się chce bawić w przeróbki, to warto zajrzeć. Zdjęcia też są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klima1 Napisano 12 Marca 2014 Share Napisano 12 Marca 2014 Słuchajcie, a teraz z innej beczki. Co robicie z tym nieszczęsnym klejem? Trochę mi go z tych pojemniczków ubywa, czyli że paruje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi