Szydercza Gała Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 Nie łam sie blacman, przecież to MAKRO i w realu nie widać . A tak na poważnie to TWIERDZA CIę nie minie , makro makrem, ale nie dałoby się czegoś zrobić z tym dalocelownikiem co stoi jak wieża w Pizie? Czy stoi to tak że nię będzie tego widać? Jak zwykle czekam na więcej Im więcej oglądam tych Twoich wątków tym większą mam ochotę spróbować tej skali..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 24 Listopada 2014 Autor Share Napisano 24 Listopada 2014 cały ten pomost od początku jakoś nie wychodził mi dobrze... ...A tak na poważnie to TWIERDZA CIę nie minie , makro makrem, ale nie dałoby się czegoś zrobić z tym dalocelownikiem co stoi jak wieża w Pizie? Czy stoi to tak że nię będzie tego widać? póki co nie kupuj biletów do TWIERDZY Jest raczej OK.. po prostu zabrakło miejsca na taśmie samoprzylepnej aby szerzej rozstawić kratownice na pokładzie będą stały równiutko : i kratownice i dalmierze. pracuję na osłonami: mam taką oto blaszkę na osłony: ale to bardziej liny konopne są (malowanie skopane - do korekty ). Pomosty okładano taki workami (IJN Kongo początek lat '40), źródło Wyd. Gakken "na oko" miały pewnie ze 30cm średnicy... liny były również w użyciu ale chyba na te pomosty bardziej odpowiednie będą worki. Z poliestrowego pręcika 0,5mm można je całkiem realnie odtworzyć: ...tym większą mam ochotę spróbować tej skali.... no to czekamy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 KOncepcja z tymi "kiełbasami" wydaje się być słuszną. Miło popatrzeć na znajomy sprzęt nie ma to jak AK-3 Oblukiwałem sobie dziś Fujimowskiego Hosho..... no bo oczywiście w mom wykonaniu to musiałbu być jaiś wynalazek Się pomyśli.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 28 Listopada 2014 Autor Share Napisano 28 Listopada 2014 Worki kiełbasiane napełnione: jak się je nieco zmaltretuje to nie wyglądają tak sztucznie ... :-D Oblukiwałem sobie dziś Fujimowskiego Hosho..... no bo oczywiście w mom wykonaniu to musiałbu być jaiś wynalazek taaak to fajowy okręt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 Trudno coś konstruktywnego napisać. Ale tez trudno nie napisać nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 Trudno coś konstruktywnego napisać. Ale tez trudno nie napisać nic.Ano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 Trudno coś konstruktywnego napisać. Ale tez trudno nie napisać nic.Ano Racja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 2 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2014 Noo! Tera rozumim! Bambetle (jak to Witek@ zwykł mawiać..) tak będą wyglądać...: Artyleria plot 127mm już gotowa: działka 25mm też już gotowe: chyba już więcej z giętej blaszki nie jestem w stanie uzyskać: pomosty po łodzie i kutry też gotowe: do waloryzacji drobnego sprzętu pływającego powstała specjalnie blaszka zawierają komplety do różnych małych pływadeł. Blaszka dostosowana jest do nowych wyprasek Fujimi i w założeniu ma pozwolić na dobrą waloryzację i jednocześnie na łatwe malowanie bez konieczności maskowania (pokłady i nadbudówki są oddzielnie montowane): przy okazji wytrawiło się też drugie podejście do reflektora 120mm. Sklejony na bardzo szybko i baardzo krzywo: jeszcze będę nad nim pracował.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 2 Grudnia 2014 Super Moderator Share Napisano 2 Grudnia 2014 Klasa Wszystko trawisz na blaszkach 0,1 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 2 Grudnia 2014 Share Napisano 2 Grudnia 2014 Jest MOC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 3 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2014 dzięki Panowie... ... Wszystko trawisz na blaszkach 0,1 ? Tak wszystko na blaszkach 0,1mm. Choć przydała by się możliwość trawienia na cieńszej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Zazdroszczę umiejętności i możliwości własnego wytrawiania el.foto. Dzięki temu masz prawie nieograniczone możliwości. Ehhhh zazdraszczam To już niedługo zaczniesz zapełniać pokład?? czekam z niecierpliwością. pozdrawiam PS. Może lufki potraktować rzadkim wikolem. Może troszkę przytyją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 3 Grudnia 2014 Super Moderator Share Napisano 3 Grudnia 2014 Zazdroszczę możliwości własnego wytrawiania el.foto. Trawienie robi firma zewnętrzna... Każdy może tam podesłać projekt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 8 Grudnia 2014 Share Napisano 8 Grudnia 2014 Totalne !!! Ja już nie wiem czy się śmiać, czy co. Nieprawdopodobna miniaturyzacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 8 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2014 ... Ja już nie wiem ... A ja wiem! Chętnie bym zobaczył jakąś (fajnie słowo...- ale nie wiem czy poprawne ) Twoją relacje tutaj ubarwioną w świetny, autorefleksyjny komentarz.... Może rzeczywiście Admin ogłosi kiedyś Projekt Grupowy p.t. Japońskie Krążowniki Ciężkie..... Kto wie...? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 13 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2014 bambetle powieszone: Prace nad pomostem masztu głównego i rufowych stanowisk 127mm rozpoczęte: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 Blaszki ŻONdzOM Może dołóż tym kiełbaskom jakiegoś sznurka, żeby tak nie lewitowały samoistnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 Blaszki ŻONdzOM Może dołóż tym kiełbaskom jakiegoś sznurka, żeby tak nie lewitowały samoistnie A to byłoby widoczne w tej skali? Poraża ogrom pracy włożonej w ten model. Aż powstrzymałem wrodzoną złośliwość i nie wklepałem postu o treści "Co, jeszcze nie gotowe?! Ile można się tak dłubać z tym dłubaniem?" Pozdrawiam i czekam na efekt końcowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 15 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2014 Dzięki Panowie.... ... Może dołóż tym kiełbaskom jakiegoś sznurka, żeby tak nie lewitowały samoistnie A to byłoby widoczne w tej skali?... Sznury się kręcom... Z drucika 0,03mm. Powinno je być widać... A dłubanie to się dopiero zaczyna. Do tej pory były duże figury... Za chwile wyposażanie pokładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 WOW! właśnie przelecialem przec caly watek jednym tchem... A ja myślałem, że 1/350 i blaszki to wyzwanie... Szczeny opad - piękna robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 Dzięki Panowie.... ... Może dołóż tym kiełbaskom jakiegoś sznurka, żeby tak nie lewitowały samoistnie A to byłoby widoczne w tej skali?... Sznury się kręcom... Z drucika 0,03mm. Powinno je być widać... A dłubanie to się dopiero zaczyna. Do tej pory były duże figury... Za chwile wyposażanie pokładu Ostatnio kupiłem opisywaną gdzieś nitkę Caenis. Zmierzyłem dokładnie i ma 0.04mm. Lekko miękka i delikatnie rozciągliwa. Może byś z tego spróbował liny robić? Rolka 200 Yardów kosztuje całe 4,30... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 16 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2014 Ostatnio kupiłem opisywaną gdzieś nitkę Caenis. Zmierzyłem dokładnie i ma 0.04mm. Lekko miękka i delikatnie rozciągliwa. Może byś z tego spróbował liny robić? Rolka 200 Yardów kosztuje całe 4,30... też chyba mam. Dobry pomysł. spróbuję ukręcić. Jedyne co może być kłopotem to jak taką linę skleić.... bo drut niejako sam się trzyma poprzez odkształcenie. A Caenis podobno słabo się klei... Poza flaglinkami na Kako nie testowałem szczególnie tej nici. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zs Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 to chyba nie na moje oczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 17 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2014 to chyba nie na moje oczy... oj tam oj tam... ja bez lupy maty nie widzę ______________________ pracę nad osprzętem ratunkowym rozpoczęte: kutry admiralskie : zostaną przebudowane zestawem blaszek bardzo wstępny wygląd kutra: dojdzie jeszcze sporo detali, nawiewy komin, klapy, kotwica oraz maszt... łodzie motorowe 12m zostały pozbawione plastikowych detali: i będą wzbogacone zestawem blaszek: tak zgrubnie wygląda pokład oraz klatka w wersji otwartej okazało się , że muszę przerysować klatkę. nie przylega dobrze do pokładu. Dobrze, że w planach płytka do trawienia się rysuje... łodzie wiosłowe 9m: będą miały taki zestawik plus wiosła i coś tam jeszcze pewnie dojdzie aby zamontować gretingi wszystkie plastikowe kadłuby wymagały usunięcia wewnętrznych detali: po pierwszej wypatroszonej łodzi doszedłem do wniosku, że lepiej będzie pracować z całą ramką - znacznie łatwiej się trzyma efekt patroszenia nierówności zakryją zestawy blaszane... rozdzielenie elementów nadbudówek, pokładów i kadłubów ułatwi malowanie ale trochę utrudni montaż - bo będzie to montaż "czysty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi