Skocz do zawartości

IJN Kirishima 1942 1/700 (Fujimi)

blacman

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 417
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

dzięki Panowie...

łodzie motorowe już praktycznie gotowe:

16479152356_c1be48c235_b.jpg

16504133632_96d884790b_b.jpg

16317692380_cfed31c81a_b.jpg

wykonałem też klatki w wersji otwartej:

15884994313_d7a41e37bf_b.jpg

tak wyglądają łodzie z klatkami:

16317691950_a9904bd153_b.jpg

16319236127_daea83c932_b.jpg

nie wiem czy nie zostawić ich bez klatek....

zupełnie jak wietnamskie łupiny do przewozu po Mekongu kurczaków "luzem"

A tak na poważnie: szczerze to chyba bez klatek lepsze.

Ewentualnie może bym je przeciął w połowie i zostawił tylko na dziobie - choć nie wiem czy to nie będzie SF. Aż tak dobrze nie siedzę w tematyce IJN. Poza tym wydaje mi się że chyba od rufy powinno być jakieś większe wyjście.

One w ogóle po coś były? Jakieś zadaszenie na tym rozciągano w słoneczne dzionki?

Te jasne zgrubienia to odbojnice jak rozumiem

...Ewentualnie może bym je przeciął w połowie i zostawił tylko na dziobie - choć nie wiem czy to nie będzie SF. Aż tak dobrze nie siedzę w tematyce IJN. Poza tym wydaje mi się że chyba od rufy powinno być jakieś większe wyjście.

One w ogóle po coś były? Jakieś zadaszenie na tym rozciągano w słoneczne dzionki?

Te jasne zgrubienia to odbojnice jak rozumiem

Tak te jasne zgrubienia to odbojnice...

na klatkach rozściągano brezentowe zadaszenie w słoneczne i sztormowe dzionki

nie mogę odnaleźć zdjeć niestety ... ale Tamyia IJN Random Warship Details:

16321997749_515e016ab4_z.jpg

15885712104_0b4cd8bd90_z.jpg

tu też widać, że klatki składane były do środka. Dach konstrukcji lądował na dnie łodzi. Do połowy przeciąć nie bardzo - bo to SF będzie. Oczywiście wyjście było na rufie - naprzeciwko sternika. Całość tylnej ściany klatki była podnoszona.

chyba zostawię otwarte....

mało czasu na modelarstwo...

...A moze wlasnie wykombinowalbys jakis brezencik na wierzch?...

jeszcze spróbuję poćwiczyć wariant z brezencikiem...

ukończyłem kutry admiralskie:

16562706456_0573a07665_b.jpg

16562706576_b9ae1d40f5_b.jpg

16401473128_f2a2169d57_b.jpg

15968914153_f2aa24d221_b.jpg

pozostało jeszcze dodać koła ratunkowe oraz kotwice i nieco lin... W czasie rejsu, gdy kutry były na stojakach olinowanie na nich raczej nie było na nich rozpinane.... Ktoś z Kolegów ma może wiedzę na ten temat?

Grzegorzu nie myślałeś aby na maszcie kutra admiralskiego linki wykonać z drucików 0,03 lub 0,04 ?? Nie powiem świetnie to wygląda ale te linki fototrawione są takie grubaśne.

Ogólne wrażenie jest porażające. ( w pozytywnym znaczeniu )

Seba - myślałem... ale po prostu odpuściłem... tak - są grubaśnie bardzo.

W międzyczasie sprawdziłem - w czasie operacji na morzu wszelkiego rodzaju takielunki i maszty oraz komin były poskładane. Zarówno na kuterkach jak i na łodziach motorowych... Ale pewnie tak zostawię jak jest - z błędem.

W międzyczasie sprawdziłem - w czasie operacji na morzu wszelkiego rodzaju takielunki i maszty oraz komin były poskładane. Zarówno na kuterkach jak i na łodziach motorowych... Ale pewnie tak zostawię jak jest - z błędem.

Mimo wszystko ja bym zostawił bo pięknie się prezentują , poza tym jakbyś nie napisał to pewnie większość nawet by nie zwróciła na to uwagi...

Pozdrawiam

Mimo wszystko ja bym zostawił bo pięknie się prezentują , poza tym jakbyś nie napisał to pewnie większość nawet by nie zwróciła na to uwagi...

Pozdrawiam

Zostaw jak jest.Przekombinować jest łatwo.Jak wiemy skala 1/700 to skala iluzji więc jest dobrze.

Słowem, czasem lepiej zrezygnować z jakiegoś detalu, niż go zrobić w sposób przerysowany. Faktycznie to zdecydowanie najgorszy moment tych kutrów. Sam maszcik z rejką by wystarczył.

Żebym nie widzial wątku od początku nigdy nie powiedziałbym, że to siedemsetka...

Kosmiczna robota.

Bo to nie jest siedemsetka... to 1/200 tylko blacman wytrawil sobie polmetrowe jednogroszowki cwaniak.

• 2 weeks later...

łódki się kryją...

póki co zakończyłem wieże artylerii głównej:

16672711496_2291d54cca_b.jpg

16511255050_8e690babfa_b.jpg

16511069298_7a648e6d9a_b.jpg

16511069728_ed425247ab_b.jpg

16697609112_5429c23910_b.jpg

16697354141_97b2944e44_b.jpg

pozostało domalować końcówki luf i można montować na gotowo

16076375154_d07da691a4_b.jpg

Ponieważ wieże będą obrócone maszty na wieżach będą mocowane już po zainstalowaniu wież - będzie łatwiej rozpiąć olinowanie.