karambolis8 Napisano 1 Grudnia 2013 Share Napisano 1 Grudnia 2013 Witam. Tutaj był wątek warsztatowy. viewtopic.php?f=86&t=40128 Model bez fajerwerków, trochę trudno się skleja, dalej wg mojego uznania Airfix produkuje za głębokie rowy. Ale z ostatecznego efektu jestem w miarę zadowolony. Szmata chyba nie wygląda źle - to moja pierwsza ;) Obicia z pędzelka. Brudzenie główne pastelami. Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 2 Grudnia 2013 Share Napisano 2 Grudnia 2013 Elegancki "tajfunek" podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 2 Grudnia 2013 Share Napisano 2 Grudnia 2013 Bardzo przyjemnie wykonany! Gratulacje! Co do szmaty, to może i jest fajnie odtworzona sama w sobie, ale czy przydaje szyku modelowi jako całości? Moim zdaniem nie. Taki element ni przypiął ni przyłatał... No chyba że model ma stanowić element jakiejś większej całości, dioramy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2013 Pojawienie się szmaty jest uzasadnione w wątku warsztatowym. Zastanawiałem się nad jakąś podstawką, ale nie znalazłem żadnych zdjęć 'drabinek'. Samolot chyba nie był aż tak wysoki, żeby obsługa ich potrzebowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 2 Grudnia 2013 Share Napisano 2 Grudnia 2013 Sorki, warsztatów nie oglądam wszystkich. To uszkodzenie powierzchni było łatwe do naprawienia. Wystarczyło przetrzeć delikatnie papierem ściernym i trysnąć skrzydło werniksem... Śladu by nie było. Wiem, bo mi się takie rzeczy też zdarzają. Wybrnąłeś mało profesjonalnie i za karę będziesz teraz musiał oglądać brudną szmatę na samolocie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 2 Grudnia 2013 Share Napisano 2 Grudnia 2013 Model jest naprawdę spoko ...a co do szmatki...TWÓRCY SZMATEK ŁĄCZCIE SIĘ!!!!!... P.S.z czego została wykonana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2013 Chusteczka + Wikol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 2 Grudnia 2013 Share Napisano 2 Grudnia 2013 Szmata...Banny napisał, nie będę powtarzał, wyrwana z kontekstu całkiem. Można było inaczej: Nie jestem zachwycony obiciami, ani wykończeniem rur wydechowych, czy precyzją malowania kółka ogonowego. Głęboki mat na maszynach RAF jest też problematyczny. Mimo to model jest dowodem, że dość wysoki poziom biegłości osiągnąłeś i tylko pech sprawił, że ten Typhoon nie jest taki jak mógł być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 2 Grudnia 2013 Share Napisano 2 Grudnia 2013 A szmatka wygląda bardzo fajnie. Nie jest Twoim zdaniem zbyt czysta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 2 Grudnia 2013 Share Napisano 2 Grudnia 2013 A szmatka wygląda bardzo fajnie. Nie jest Twoim zdaniem zbyt czysta? ,-)) No może trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol J. Napisano 3 Grudnia 2013 Share Napisano 3 Grudnia 2013 Fajny mały "Tajfunik", tylko te odrapania na skrzydłach nie bardzo. Jeżeli mogę coś zasugerować, to srebrną kredkę. Lepszy efekt. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 5 Grudnia 2013 Share Napisano 5 Grudnia 2013 A mi z kolei bardzo się podoba. Szmata może faktycznie ni przypiął ni wypiął, jak to napisali moi przedmówcy, żeby choć kabina była otwarta, albo wychylone lotki czy klapy, to wtedy ożywiłoby trochę model a i szmata tak by nie raziła. Ale rozumiem, że to ma zasłonić błąd... Jak były robione zapuszczenia linii blach i smugi za chłodnicą? A zdjęcia? Oświetlenie halogenami, czy softboxy... wygląda profesjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2013 Dzięki wszystkim za opinie Wash to Dark Wash Miga. Smugi na spodzie to oleje, potem poprawiane suchymi pastelami. Zdjęcia na białym brystolu + 2 lampki halogen 35W Ale już poprosiłem Mikołaja o softbox. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekzIna Napisano 15 Grudnia 2013 Share Napisano 15 Grudnia 2013 Piękny grubasek, szmata mi się podoba bo ożywia model i nie ma sensu szukać uzasadnienia celowości i sposobu ułożenia szmaty, bo szmata rządzi się własnymi prawami i nie nam je zrozumieć. Rzeczywiście jakiś element wychylony czy niedomknięta owiewka dała by życia modelowi. Jednak najbardziej nie pasuje mi czarny wash w liniach podziału. Jest równy i kontrastowy, za bardzo kontrastowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2013 Z washa ciężko wybrnąć w modelach Airfixa. Jak to zrobić, żeby było dobrze? Z takimi liniami podziału, szczególnie w tej skali ciężko zrobić realistycznie wyglądający model, niezależnie czy z washem, czy bez. Nie będę już kupował ich modeli, póki tego nie zmienią. Model cieszy oko, ale linie są die-castowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 15 Grudnia 2013 Share Napisano 15 Grudnia 2013 Wash ograniczony do powierzchni sterowych i paneli silnika będzie bardziej realistyczny niż taki po całości bez względu, czy na oryginale widać jakiś podział blach, czy nie. Chociaż przy tych rowach Airfixa, to chyba najlepiej zaszpachlować wszystko na gładko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 20 Grudnia 2013 Share Napisano 20 Grudnia 2013 Śliczny...i plandeka super...brawo ..gratuluję efektu czy mogę prosić o krótki instruktarz jak zrobiona plandeka?? z czego...krok po kroku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 20 Grudnia 2013 Share Napisano 20 Grudnia 2013 Model super jak dla mnie ma jeden błąd: gdzie są wyrzutnie rakiet?Wszystkim przecież wiadomo że niejeden szkopski pociąg,Tigier, Panter(early,mid i late) i inny stug rozleciał się po salwie z Typhoona .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2013 Miały być bombki, ale się nie zdecydowałem Szmatkę robiłem z chusteczki higienicznej. Jak wiadomo jest ona wielowarstwowa, w tym wypadku wziąłem dwie warstwy. Fajnie jest brać taki kawałem z fakturą, to potem lepiej wygląda. Mieszam wikol z wodą, wychodzi trochę bardziej gęste niż mleko, przesączam chusteczkę, odwalcowuję nadmiar i układam na modelu. Trzeba delikatnie, bo się rwie. Potem malunek Humbrolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 20 Grudnia 2013 Share Napisano 20 Grudnia 2013 Z tymi rowami marjańskimi w Airfixach to jest tak że podobno dobrze jest je częściowo zalać surfacerem. Wczoraj oglądałem najnowszego fińskiego gladiatora i chyba jest trochę lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 Patrząc na model prezentuje się rewelacyjnie i taki też jest. Nie mam zamiaru szukać tzw. dziury w całym, bo i po co. Liczy się efekt końcowy, szkoda, że nie fruwa ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekzIna Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 Fruwa, fruwa, tylko lądowanie nie specjalnie może wyglądać I tu pytanie które chyba nie padło a jakże istotne: Czy kręci się śmigiełko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2013 Śmigiełko się nie kręci ;) Dzięki za opinie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2013 Z pewnym opóźnieniem dziękuję za fotkę admina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pastk4 Napisano 3 Stycznia 2014 Share Napisano 3 Stycznia 2014 Właśnie takiego teraz sklejam, więc z zainteresowaniem obejrzałem galerię i wątek warsztatowy. Myślę że model wykonany jest bardzo dobrze. Wash i brudzenie podoba mi się - jest w sam raz. Srebrne otarcia to jedyny minusik jaki można znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi