Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z innej beczki.....

Kilka lat temu nastąpił wysyp okręcików z Italeri w dziwacznej skali 720

wtedy myślałem że to jakiś przedziwny experyment w stylu "samozaoranie"

A dziś widzę że Revell wypuścił kilka lotniskowców w tej skali...

Tu mam pytanie do WAS:

- czy modele w takiej skali mają jakiś "większy logiczny sens" ? czemu akurat 720 a nie 750 albo 800?

- serio ma jakiekolwiek znaczenie przy tych gabarytach czy 720 czy 700 ?

Napisano

Jedyny sens tych modeli to zbijanie piniążków na nieświadomości kupujących.

1/720 to skala która funkcjonowała ponad 40 lat temu u europejskich producentów, razem z takimi dziwadłami jak 1/400 i 1/600 (Airfix) i 1/5xx (Revell?). A że ziemniaczane formy do tych modeli wciąż leżą w magazynach Revella i Italeri, to wydają je raz po raz i kupują je ludzie którzy nie zdają sobie sprawy z ich tragicznej jakości.

Ta skala pewnie wzięła się z tego, że samoloty były zawsze w 1:72- więc ładnie wyglądało dopisanie jednego zera i zrobienie skali dla okrętów

Szcześliwie weszli Japończycy i stworzyli 700 i 350- chociaż mi brakuje jakiejś skali pośredniej, 1/500 albo 1/450.

Różnica między 720 a 700 jest jednak spora, jak kupisz zestaw blach w 700 i zamontujesz na 720 to położysz proporcje modelu. Obok siebie takie okręty też dobrze nie będą wyglądać.

Napisano

Filipsg, wszystko dobrze, z jednym "ale". HMS Hood z Italeri właśnie w skali 1/720 to wciąż chyba najlepszy model w skali 1/7xx dostępny na rynku W dodatku jedyny przedstawiający go w początkowej konfiguracji Trumpek to niestety, jak zwykle, po prostu SF...

Napisano
Extra! Z tego co teraz wyszukałem to ta Hasegawa powinna się pojawić w lipcu i to w cenie nie przekraczającej 150$ ! Ciekawe kiedy pojawi się w naszych rodzimych sklepach oraz jaką dowalą cenę, mam nadzieję że nie >600zł.

Spodziewam się, że po dojściu do Polski Hiyo z pewnością będzie kosztował ponad 600 PLN, Junyo kiedyś już się pojawił i kosztował ponad 800 PLN.

Z przecieków wiadomo też, że inna (ewentualnie inne ) firmy japońskie pracują też na Soryu i Taiho w 1/350.

Napisano
Filipsg, wszystko dobrze, z jednym "ale". HMS Hood z Italeri właśnie w skali 1/720 to wciąż chyba najlepszy model w skali 1/7xx dostępny na rynku W dodatku jedyny przedstawiający go w początkowej konfiguracji Trumpek to niestety, jak zwykle, po prostu SF...

O proszę, to nie wiedziałem. Z tego co pamiętam przyzwoite są też niektóre modele Airfixa z dawnych lat, ale nie chcę teraz skłamać które to.

No i nie zmienia to faktu że jak ktoś kompletuje okręty w 1:700 to chyba i tak lepiej mu będzie modyfikować wypociny Trumpetera niż kombinować z Italeri.

Napisano
O proszę, to nie wiedziałem. Z tego co pamiętam przyzwoite są też niektóre modele Airfixa z dawnych lat, ale nie chcę teraz skłamać które to.

No i nie zmienia to faktu że jak ktoś kompletuje okręty w 1:700 to chyba i tak lepiej mu będzie modyfikować wypociny Trumpetera niż kombinować z Italeri.

Generalnie niemieckie okręty są w porządku, brak im szczegółów, ale łatwo idzie je dorobić Ja akurat mam spory rozrzut skal, więc dla mnie to nie problem

Napisano

To znaczy konfiguracja Hooda Trumpka w wersji 1931 jest s-f, czy sam model jest kiepski W 1/700 nie siedzę, ale Hood 1/350 Trumpetera miał raczej dobre oceny, a siedemstetka winna być jak to w tej firmie jego pomniejszoną wersją.

Napisano

To znaczy, że Hood Trumpka to miks kilku różnych konfiguracji tegoż. Poza tym, jeśli mnie pamięć nie myli, to ten z Italeri ma chyba jako jedyny przedstawiony skos pokładu rufowego (zaznaczam, że nie pamiętam, jak jest u Trumpka).

Napisano
...to ten z Italeri ma chyba jako jedyny przedstawiony skos pokładu rufowego ....

Hood z Hellera 1:400 też ma ten skos a ma już przeszło 40 lat.

• 1 month later...
  • Super Moderator
Napisano
Alleluja!

Meng zapowiada na wakacje USS Missouri i Bismarcka w siedemsetce:

http://www.1999.co.jp/eng/10471847

http://www.1999.co.jp/eng/10471850

W sumie to nie wiem czy jest powód do radości gdyż ze zdjec poprzednich chyba dwóch okretów w tej skali wynika, że są to raczej klocki do poskładania mocno zebrane w bryły niż modele w naszym oczekiwaniu Choć tutaj w zapowiedziach wygląda to całkiem przyzwoicie.....
Napisano

Ale są to klocki z naprawdę fajnym detalem- jak komuś za łatwo to może sobie dorzucić kilo blaszek

Tyle czasu czekałem na dobrą, drugowojenną Iowę z pełnym kadłubem, a teraz do Academy dojdzie jeszcze druga i będę mógł wybrać która jest mniej zabawkowa...

• 4 weeks later...
Napisano

Widziałem dziś nową Mikasę w 1:350 od Hasegawy...

Box się nazywa "Battle of Yellow Sea".... chociaż wygląda mi to na przepak tego modelu sprzed kilku lat a nie żaden new tool

Napisano

Zrobiliby z tego Shikishimę a nie tylko ta Mikasa i Mikasa, ile można, w końcu 6 okrętów liniowych mieli w czasie wojny a nie jeden nie....?

Napisano

Nie liczyłbym na to specjalnie Filip, chociaż kto wie. Askold bedzie u mnie na stoczni po Cycku w kartonie, mam tego z Domu Bumagi, zajebisty jest