M.A.V. Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 Z innej beczki..... Kilka lat temu nastąpił wysyp okręcików z Italeri w dziwacznej skali 720 wtedy myślałem że to jakiś przedziwny experyment w stylu "samozaoranie" A dziś widzę że Revell wypuścił kilka lotniskowców w tej skali... Tu mam pytanie do WAS: - czy modele w takiej skali mają jakiś "większy logiczny sens" ? czemu akurat 720 a nie 750 albo 800? - serio ma jakiekolwiek znaczenie przy tych gabarytach czy 720 czy 700 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 Jedyny sens tych modeli to zbijanie piniążków na nieświadomości kupujących. 1/720 to skala która funkcjonowała ponad 40 lat temu u europejskich producentów, razem z takimi dziwadłami jak 1/400 i 1/600 (Airfix) i 1/5xx (Revell?). A że ziemniaczane formy do tych modeli wciąż leżą w magazynach Revella i Italeri, to wydają je raz po raz i kupują je ludzie którzy nie zdają sobie sprawy z ich tragicznej jakości. Ta skala pewnie wzięła się z tego, że samoloty były zawsze w 1:72- więc ładnie wyglądało dopisanie jednego zera i zrobienie skali dla okrętów Szcześliwie weszli Japończycy i stworzyli 700 i 350- chociaż mi brakuje jakiejś skali pośredniej, 1/500 albo 1/450. Różnica między 720 a 700 jest jednak spora, jak kupisz zestaw blach w 700 i zamontujesz na 720 to położysz proporcje modelu. Obok siebie takie okręty też dobrze nie będą wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 filipsg - dzięki za wyjaśnienie sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 Filipsg, wszystko dobrze, z jednym "ale". HMS Hood z Italeri właśnie w skali 1/720 to wciąż chyba najlepszy model w skali 1/7xx dostępny na rynku W dodatku jedyny przedstawiający go w początkowej konfiguracji Trumpek to niestety, jak zwykle, po prostu SF... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 Extra! Z tego co teraz wyszukałem to ta Hasegawa powinna się pojawić w lipcu i to w cenie nie przekraczającej 150$ ! Ciekawe kiedy pojawi się w naszych rodzimych sklepach oraz jaką dowalą cenę, mam nadzieję że nie >600zł. Spodziewam się, że po dojściu do Polski Hiyo z pewnością będzie kosztował ponad 600 PLN, Junyo kiedyś już się pojawił i kosztował ponad 800 PLN. Z przecieków wiadomo też, że inna (ewentualnie inne ) firmy japońskie pracują też na Soryu i Taiho w 1/350. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 Filipsg, wszystko dobrze, z jednym "ale". HMS Hood z Italeri właśnie w skali 1/720 to wciąż chyba najlepszy model w skali 1/7xx dostępny na rynku W dodatku jedyny przedstawiający go w początkowej konfiguracji Trumpek to niestety, jak zwykle, po prostu SF... O proszę, to nie wiedziałem. Z tego co pamiętam przyzwoite są też niektóre modele Airfixa z dawnych lat, ale nie chcę teraz skłamać które to. No i nie zmienia to faktu że jak ktoś kompletuje okręty w 1:700 to chyba i tak lepiej mu będzie modyfikować wypociny Trumpetera niż kombinować z Italeri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 8 Maja 2017 Share Napisano 8 Maja 2017 http://www.1999.co.jp/eng/10462378 Fujimi zrobiło wieżę do pancernika typu Yamato w 1/200 z kompletnym wnętrzem, taka wieża może już robić za model sam w sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 8 Maja 2017 Share Napisano 8 Maja 2017 O proszę, to nie wiedziałem. Z tego co pamiętam przyzwoite są też niektóre modele Airfixa z dawnych lat, ale nie chcę teraz skłamać które to.No i nie zmienia to faktu że jak ktoś kompletuje okręty w 1:700 to chyba i tak lepiej mu będzie modyfikować wypociny Trumpetera niż kombinować z Italeri. Generalnie niemieckie okręty są w porządku, brak im szczegółów, ale łatwo idzie je dorobić Ja akurat mam spory rozrzut skal, więc dla mnie to nie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano 8 Maja 2017 Share Napisano 8 Maja 2017 Filipsg, wszystko dobrze, z jednym "ale". HMS Hood z Italeri właśnie w skali 1/720 to wciąż chyba najlepszy model w skali 1/7xx dostępny na rynku W dodatku jedyny przedstawiający go w początkowej konfiguracji Trumpek to niestety, jak zwykle, po prostu SF... O proszę, to nie wiedziałem. Z tego co pamiętam przyzwoite są też niektóre modele Airfixa z dawnych lat, ale nie chcę teraz skłamać które to. No i nie zmienia to faktu że jak ktoś kompletuje okręty w 1:700 to chyba i tak lepiej mu będzie modyfikować wypociny Trumpetera niż kombinować z Italeri. To znaczy konfiguracja Hooda Trumpka w wersji 1931 jest s-f, czy sam model jest kiepski W 1/700 nie siedzę, ale Hood 1/350 Trumpetera miał raczej dobre oceny, a siedemstetka winna być jak to w tej firmie jego pomniejszoną wersją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 9 Maja 2017 Share Napisano 9 Maja 2017 To znaczy, że Hood Trumpka to miks kilku różnych konfiguracji tegoż. Poza tym, jeśli mnie pamięć nie myli, to ten z Italeri ma chyba jako jedyny przedstawiony skos pokładu rufowego (zaznaczam, że nie pamiętam, jak jest u Trumpka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 10 Maja 2017 Share Napisano 10 Maja 2017 ...to ten z Italeri ma chyba jako jedyny przedstawiony skos pokładu rufowego .... Hood z Hellera 1:400 też ma ten skos a ma już przeszło 40 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 10 Maja 2017 Share Napisano 10 Maja 2017 Heh, wiem Ale mówiłem o skali 1/7xx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 11 Czerwca 2017 Share Napisano 11 Czerwca 2017 Alleluja! Meng zapowiada na wakacje USS Missouri i Bismarcka w siedemsetce: http://www.1999.co.jp/eng/10471847 http://www.1999.co.jp/eng/10471850 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Czerwca 2017 Super Moderator Share Napisano 12 Czerwca 2017 Alleluja! Meng zapowiada na wakacje USS Missouri i Bismarcka w siedemsetce: http://www.1999.co.jp/eng/10471847 http://www.1999.co.jp/eng/10471850 W sumie to nie wiem czy jest powód do radości gdyż ze zdjec poprzednich chyba dwóch okretów w tej skali wynika, że są to raczej klocki do poskładania mocno zebrane w bryły niż modele w naszym oczekiwaniu Choć tutaj w zapowiedziach wygląda to całkiem przyzwoicie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 12 Czerwca 2017 Share Napisano 12 Czerwca 2017 Ale są to klocki z naprawdę fajnym detalem- jak komuś za łatwo to może sobie dorzucić kilo blaszek Tyle czasu czekałem na dobrą, drugowojenną Iowę z pełnym kadłubem, a teraz do Academy dojdzie jeszcze druga i będę mógł wybrać która jest mniej zabawkowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Lipca 2017 Share Napisano 9 Lipca 2017 Widziałem dziś nową Mikasę w 1:350 od Hasegawy... Box się nazywa "Battle of Yellow Sea".... chociaż wygląda mi to na przepak tego modelu sprzed kilku lat a nie żaden new tool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 9 Lipca 2017 Share Napisano 9 Lipca 2017 To jest przepak, chyba nawet już kiedyś tak opakowaną Mikasę wydawali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 12 Lipca 2017 Share Napisano 12 Lipca 2017 Nie kupować na razie więcej okrętów, nie kup... http://www.1999.co.jp/eng/10478542 ech... Tenryuu Hasegawy teraz z pełnym kadłubem i blachami. Swoją drogą, naprawdę imponująca blaszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 13 Lipca 2017 Share Napisano 13 Lipca 2017 Zrobiliby z tego Shikishimę a nie tylko ta Mikasa i Mikasa, ile można, w końcu 6 okrętów liniowych mieli w czasie wojny a nie jeden nie....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 15 Lipca 2017 Share Napisano 15 Lipca 2017 Gała, to chyba do Ciebie https://www.scalemates.com/kits/1086999-hobby-boss-86510-sms-seydlitz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Lipca 2017 Share Napisano 15 Lipca 2017 Dopiero co se Nelsona kupił. Hobby Boss będzie chyba jego nowym kumplem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 15 Lipca 2017 Share Napisano 15 Lipca 2017 Diengów u mienia dość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Lipca 2017 Share Napisano 15 Lipca 2017 Diengów u mienia dość To dobrze. Przyda się fachowa ocena zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 16 Lipca 2017 Share Napisano 16 Lipca 2017 Ja się z nimi zakumpluję jak wydadzą Askolda albo innego fajnego krejzera z epoki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 17 Lipca 2017 Share Napisano 17 Lipca 2017 Nie liczyłbym na to specjalnie Filip, chociaż kto wie. Askold bedzie u mnie na stoczni po Cycku w kartonie, mam tego z Domu Bumagi, zajebisty jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi