Grzegorz Napisano 1 Lutego 2009 Autor Share Napisano 1 Lutego 2009 I jaszcze jedno. Mam rysunki (1/72) nie moge jednak znalesc zdjec tych pojemnikow (Google juz przelecielem) Zdjęć i opisów jest w sieci nie mało... Źle szukałeś... "Przewoźne ładunki wydłużone, T-55+ŁWD, PW-ŁWD na czołgach". Kompilacji tekstu wpisanego w wyszukiwarkę jest mnóstwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sokół Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 Czy ktoś z kolegów posiada wiecej fotek dział SU-122 ale w służbie armi niemieckiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 24 Lutego 2009 Autor Share Napisano 24 Lutego 2009 Siema. Mam pytanie. Z czego był wykonany pancerz w BMD-2? Stalowy, coś co mogło rdzewieć, czy np stop aluminiowy? Tomek Korpus wykonany jest ze stopu aluminium... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nazgul_1 Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 Witam Szukam wszelkich materiałów do BAT-M, mam trochę zdjęć jednak żadnych sensownych rysunków. Planuje zrobić go od podstaw tak że bez planów ani rusz a na żywicę mnie nie stać (niestety:( ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 25 Lutego 2009 Autor Share Napisano 25 Lutego 2009 A na forum szukałeś? viewtopic.php?t=695 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nazgul_1 Napisano 25 Lutego 2009 Share Napisano 25 Lutego 2009 Tak jak pisałem zdjęcia mam ale niestety ani jednego rysunku nadającego się do wykorzystania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Mam pytanie. Przez jakie kraje był uzywany taki T-72 jak w zestawie Zvezdy ? Chodzi o kształt wieży itd. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 Jezeli kogos interesuje instrukcja obslugi do wpt-34 to sluze MMtank@wp.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 peter T-72A był używany przez Irak w I wojnie w zatoce, jeśli się nie mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 Tyle to ja wiem z kalek Ale raczej chodzi o to czy były jakieś znaczące różnice między A a np. M1, wykąpałem ten model w Wamodzie i zrobiłbym jakiś porzucony np. Jak nie dowiem się nic to będzie iracki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzech69 Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 Według mnie prototyp.Na froncie powszechna była natomiast wymiana wież. Jeżeli w czołgu uszkodzona była armata to wymieniano całą wieżę.Sprawna wieża z uszkodzonego czołgu była bardzo łakomym kąskiem.Dla innych czołgów,wozów i pociągów pancernych a nawet okrętów.Ta zasada działała również odwrotnie.To samo działo się w znacznie większym zakresie jeśli chodzi o wymianę kół.Pomniki też w ten sposób składano dając nawet do T -34 koła od T -55.Dlatego by wiernie zrobić model konkretnego czołgu podstawą są zdjęcia a nie zestaw fabryczny modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzech69 Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 Witam.Powszechnie przyjmuje się że właściwym kolorem do pomalowania czołgu T -34/76 jest kolor FS 34094 zwany również Russian Green Armour. Jaki jest i czy jest odpowiednik tego koloru w palecie RAL ? Sprawa pilna bo wiosną odnawiam taki czołg na pomniku i chcę dobrać najbardziej właściwy odcień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ananas24 Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 RAL? W Niemczech siedzisz że potrzebujesz RAL? Poza tym każda ciemnozielona będzie w porządku, radziecki przemysł chemiczny wydawał na świat miliard odcieni Russian Green Armour. http://www.techmet.info/ral.php - łap, dopasuj sobie co chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Napisano 7 Marca 2009 Share Napisano 7 Marca 2009 Moim zdaniem mutry walcowane i spawane nie były produkowane seryjnie. Jeśli coś takiego trafiło się na fotce to moze być to to jakiś egzemplarz prototypowy. Od samego początku nie było większych problemów z mutrami odlewanymi poza tym że ciągle było ich mało. Powód gigantyczne straty ruskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dżimi Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Witam Poszukuje zdjęc silnika czołgu T-55A,przydałyby się fotki silnika na zewnątrz czołgu jak i umieszczonego już w maszynie.Będe wdzięczny za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Ale raczej chodzi o to czy były jakieś znaczące różnice między A a np. M1 W warsztacie konkursowym FAHR bodajże przerabia Tamiyowską M1 na A, a poza tym różnice można poznać porównując wypraski obu tych firm, na necie jest troszkę in-boksów wystarczy użyć google... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Ale raczej chodzi o to czy były jakieś znaczące różnice między A a np. M1 W warsztacie konkursowym FAHR bodajże przerabia Tamiyowską M1 na A, a poza tym różnice można poznać porównując wypraski obu tych firm, na necie jest troszkę in-boksów wystarczy użyć google... Niby tak ale porównując, np. dostępne zestawy T-55 można się dopatrzeć wielu różnic których w realu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 18 Marca 2009 Autor Share Napisano 18 Marca 2009 Witam! Mam zamiar zbudować model T-72 z wnętrzem, i w związku z tym zwracam się .............. z prośbą/zapytaniem o jakieś materiały (zdjęcia, plany, instrukcje) na ten temat (wnętrza i jego wyposażenia). ............................................................................................................. Pozdrawiam Piotr Który wariant T-72?... łatwiej będzie szukać... I co rozumiesz przez wnętrze, które przedziały chcesz wykonać w modelu?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Który wariant T-72 wersję A, lub M1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudziutki Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Witam Może ktoś z szanownych forumowiczów wie w którym numerze NTW był publikowany artykuł o PT-94 Goryl? Może ktoś poratuje skanami lub ma na zbyciu ten numer? ;o) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Bylo cos dawno, dawno temu w Raporcie, na 99% jeszcze w latach 90-tych. Trudno mi teraz powiedziec czy to byl osobny txt, czy raczej informacja/wzmianka z okazji artykulu o polskich modernizacjach T-72. Pamietam ze jakies grafiki tez tam sie pojawily. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 23 Marca 2009 Autor Share Napisano 23 Marca 2009 to był 91-92 rok TW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudziutki Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 T Ale raczej chodzi o to czy były jakieś znaczące różnice między A a np. M1 Według wikipedii : "T-72M1 (Obiekt 172M-E5,-E6; 1981 r.) - wariant eksportowy T-72A, dalmierz laserowy TPD-K1, pancerz wieży z wkładami piaskowymi (w kodzie NATO określany jako "Dolly Parton"), przód kadłuba wzmocniony 16 mm płytą ze stali o podwyższonej twardości" A wracając do Goryla to widze, że było o nim pisane się w kilku gazetach tylko teraz pojawia się pytanie czy były to jakieś obszerniejsze artykuły czy tylko krótkie wzmianki bo w sumie nie wiem czy warto szukać tych publikacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 Witam Mam małe pytanko, czy dowódca w BWP-1 dysponuje tym samym reflektorem podczerwieni co dowódca w T-72 ? edit: dobra już wiem, że nie, reflektory są innego typu (w BWP jest OU-3GA2 a w T-72 OU-3GK), ale może ktoś dysponuje zdjęciami owych reflektorów tak, żeby można je było porównać pod względem wizualnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus92 Napisano 26 Marca 2009 Share Napisano 26 Marca 2009 Witam! Mam na wykończeniu T-34/76 z Hobbyboss'a w 1:48 oto on: http://www.modelhobbies.co.uk/shop/hobby-boss-t3476-model-1943-factory-no112-84808-p-4889.html jest to wersja z 1943 roku. Moje pytanie brzmi: Czy mogę zrobić tą wersje z orzełkiem? tzn. chodzi mi o to czy były używane z tą wieżą w polskich oddziałach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi