izi Napisano 21 Grudnia 2006 Share Napisano 21 Grudnia 2006 (edytowane) ... Edytowane 3 Lutego 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kat Napisano 30 Grudnia 2006 Share Napisano 30 Grudnia 2006 Szukam schematu malowania tej wersji czołgu T-80 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 21 Lutego 2007 Share Napisano 21 Lutego 2007 Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu skrótu RMSH (rosyjski skrót РМШ) w odniesieniu do gąsienic radzieckich czołgów. O jaki typ chodzi? Jak to idzie po rozwinięciu? Im więcej szczegółów tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 21 Lutego 2007 Autor Share Napisano 21 Lutego 2007 Dosłownie..."gumowo-metalowy zawias (przegub...)" Trak gąsienicy z amortyzacją „gumową” w miejscu wprowadzenia trzpienia łączącego poszczególne ogniwa. Wydłuża resurs gąsienic prawie dwukrotnie, wyciszenie, i wydatne zwiększenie prędkości jazdy. Stosowano praktycznie już od T-55 (jako wariant modernizacji...) we wszystkich modelach rosyjskich czołgów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 22 Lutego 2007 Share Napisano 22 Lutego 2007 Dzięki. Wiedziałem, że mogę na Ciebie liczyć . Trochę czasu już mie ten problem męczył, a jakoś w necie nie natrafiłem na opis (fakt, nie szukałem po rusku). Podobno istniała jakaś powojenna modernizacja T-34 z gąsienicami tego typu... Przynajmniej wg. modelarskich źródeł: таки с РМШ от Т-44, адаптированные для Т-34 (такие машины встречаются, послевоенная модернизация) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 22 Lutego 2007 Autor Share Napisano 22 Lutego 2007 To możliwe... T-34 były długo na stanach magazynowych.... Pewnie obejmowali je modernizacjami również w tym zakresie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 26 Lutego 2007 Share Napisano 26 Lutego 2007 Panowie potrzebuje jakieś wersji malowań T-72 bo to co zvezda proponuje w instrukcji to kalectwo jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 19 Marca 2007 Share Napisano 19 Marca 2007 Witam Jako że ten temat jest poświęcony pojazdom "bloku wschodniego" to podaję link do galeri zdjęć BTR-a 70, a dokładnie ciekawego pomnika . Przyznać trzeba że rosjanie mają fanatazję. http://www.tanxheaven.com/ana/BTR-70/BTR-70Rostov-on-Don.htm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kat Napisano 19 Marca 2007 Share Napisano 19 Marca 2007 Kilka wariantów malowań T-72 i wielu innych pojazdów jest tu: http://www.armouredacorn.com/Reference/CVM/Not.htm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 22 Marca 2007 Share Napisano 22 Marca 2007 Witam, Koledzy zwracam się do Was z prośbą o pomoc, mianowicie poszukuje zdjęć, rysunków, schematów malowania i wszystkiego, co dotyczy rosyjskiego czołgu z okresu II wś o nazwie T-50. Mile widziane linki, zdjęcia i co tylko tam macie. Mam model MIRAGE w 1:35, ale bez instrukcji i jakich koliek informacji. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roberto Napisano 4 Czerwca 2007 Share Napisano 4 Czerwca 2007 Czy mógłby ktoś wskazać mi na jaki kolor należy pomalować Irackie T-72. Najlepiej jakąś pactre lub inny akryl, bo ja w tym temacie nie mam zielonego pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 4 Czerwca 2007 Share Napisano 4 Czerwca 2007 A co Ty sie za czolgi bierzesz? Przeciez one nie maja smigla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roberto Napisano 5 Czerwca 2007 Share Napisano 5 Czerwca 2007 Ale za to lufa jest , będzie do kolekcji obok Bradley'a też w pustynnym kamo. Tylko na jaki kolor go pomalować ? Znalazłem coś takiego : http://ipmslondon.tripod.com/armourreferencearticles/id5.html i ten samo w innym świetle: http://www.ioh.pl/forum/download.php?id=7513&sid=1f840342f9ad4acad5c283d77611d5c1 http://www.ioh.pl/forum/download.php?id=7512&sid=1f840342f9ad4acad5c283d77611d5c1 http://www.ioh.pl/forum/download.php?id=7511&sid=1f840342f9ad4acad5c283d77611d5c1 I jeszcze coś takiego : http://www.tanxheaven.com/t72m1iraq/t72m1iraqpic.htm Wie ktoś co to za kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roberto Napisano 6 Czerwca 2007 Share Napisano 6 Czerwca 2007 Dobra, ale z tego co mnie nauczyli to Irak oficialnie do Układu Warszawskiego nie należał.A ja chce tylko wiedzieć jak farba najlepiej odpowiada orginałowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wittmann Napisano 9 Sierpnia 2007 Share Napisano 9 Sierpnia 2007 Mam pytanie. Czy w Wojsku Polskim były używane ISU-122 z działem D-25s? Mam model Italeri własnie z takim działem. Chciałbym go zrobić w polskim malowaniu ale niestety zadnych zdjęć nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 9 Sierpnia 2007 Share Napisano 9 Sierpnia 2007 Obawiam sie, ze ISU-122S nie byl na wyposazeniu LWP ale niech sie wypowiedza fachowcy bo mnie tez to interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 10 Sierpnia 2007 Share Napisano 10 Sierpnia 2007 ISU-122s były używane w LWP - zakupy powojenne z ZSRR. 3 zdjęcia w naszych barwach są w Wozach Bojowych LWP Magnuskiego na stronie 185. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wittmann Napisano 10 Sierpnia 2007 Share Napisano 10 Sierpnia 2007 3 zdjęcia w naszych barwach są w Wozach Bojowych LWP Magnuskiego na stronie 185. Dzięki za dobrą wiadomość! Czy w sieci są gdzieś te fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 10 Sierpnia 2007 Share Napisano 10 Sierpnia 2007 Dzięki za dobrą wiadomość! Czy w sieci są gdzieś te fotki? Ujmijmy to tak...mogą być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 12 Sierpnia 2007 Share Napisano 12 Sierpnia 2007 Obiecane foto Str. 185 z książki Wozy Bojowe LWP autorstwa J. Magnuskiego, Warszawa 1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wittmann Napisano 12 Sierpnia 2007 Share Napisano 12 Sierpnia 2007 Wielkie Dzięki!! Jaką farbą malujecie sprzet wojskowy z okresu LWP? Bo spotkałem się już z opiniami że może to być np Humbrol 155 lub Humbrol 86. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 12 Sierpnia 2007 Share Napisano 12 Sierpnia 2007 Wielkie Dzięki!! Jaką farbą malujecie sprzet wojskowy z okresu LWP? Bo spotkałem się już z opiniami że może to być np Humbrol 155 lub Humbrol 86. Ja tam swojego T-34 malowałem Pactrą A112 Russian Armor Green taką mi polecił gość z sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wittmann Napisano 12 Sierpnia 2007 Share Napisano 12 Sierpnia 2007 Ja tam swojego T-34 malowałem Pactrą A112 Russian Armor Green taką mi polecił gość z sklepu. Ja maluję Model Master 2129 Russian Armor Green Tylko czy po 45 nasze wozy dalej były tak malowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 12 Sierpnia 2007 Share Napisano 12 Sierpnia 2007 Jaką farbą malujecie sprzet wojskowy z okresu LWP? Bo spotkałem się już z opiniami że może to być np Humbrol 155 lub Humbrol 86. 86 na pewno nie. Kiedyś była świetna farba humbrol nr 142, niestety od dawna nie produkowana. Ja maluję 155, czarny wash i pózniej przecierka wheateringiem pactry, ta przecierka właśnie nadaje olive drab ten charakterystyczny brązowawy odcień. Efekt można zobaczyć na przykład na mojej Meridzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akinom Napisano 27 Sierpnia 2007 Share Napisano 27 Sierpnia 2007 Witam, Do tego czasu myślałem, że wiem conieco o T 34 ale już nie jestem o tym przekonany Sprawiłem sobie dziś T34/76 model 1942 Dragona w podziałce 1/72 i przy radosnym oglądaniu wyprasek i rozmyślaniu o kolejnych etapach pracy nad nim naszła mnie refleksja czy ta wieża była odlewana ? bo do tej pory myślałem, że tak ale pogooglałem troche za fotami i przyznam się szczerze, ze spotykałem i odlewane i jakby spawane ( przynajmniej tak gładko wyglądały) - mowa tu o tej wieży szcześciennej z pochylonym przodem. A co z osłoną jarzma działa ( ta wypustka na wieży ) - też odlewana ? Do tej pory moja wiedza o wieżach T34/76 była mocno uogólniając nastepująca: model 1940: mała wieża z krótką lufa - spawana, model 1941: wieża podobna do modelu 1940 ale z dłuzszą lufą, też spawana ( choć chyba wyczytałem gdzieś, że były potem odlewane ) model 1942: sześciokątna odlewana model 1943: jak 1942 ale z wieżyczką dowódcy Ale teraz to sam nie wiem.... Prosze kogoś biegłego w teciakach o wyjaśnienie mi łopatologicznie jak to z tymi wieżami bywało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi