Cinekf1 Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Witam wszystkich Między czasie jak powstaje rodzinka rozwojowych wersji F-16 postanowiłem podziałać w tematyce bardziej patriotycznej, mianowicie budowie poszczególnych wersji rozwojowych Limków w barwach oczywiście polskich. Kilka lat wcześniej zbudowałem Lima 6bis oraz jestem na wykończeniu Lima-5 w okolicznościowym malowaniu "Ostatni Lim" na bazie poczciwych modeli KP. Tym razem postanowiłem zmierzyć się także z czeską materią mianowicie z modelami AZ Modelu. Modele mają swoje wady merytoryczne ale postaram się w miarę możliwości ogarnąć temat jak najlepiej. Korekty, jakiem poddam modele to m.in: 1. Skrócenie kadłuba o ok. 3 mm w środkowej sekcji (kolega Andzin w swoim warsztacie przedstawił to dokładnie) 2. Wymiana kabinek na Vacu Pavli 3. Wstawienie przedniej sekcji działka i karabinów od modelu MiG-a 15 bis Eduarda (element powielony w żywicy) 4. Wymiana podwieszanych zbiorników paliwa od modelu MiG-a 15 bis Eduarda (element powielony w żywicy) 5. Budowa od podstaw wyrzutni MARS-2 wraz z podwieszeniami (element przygotowany do powielenia w żywicy) 6. Budowa łuskozbieracza (element przygotowany do powielenia w żywicy) 7. Budowa zasobnika rozpoznawczego AFA 39 (element przygotowany do powielenia w żywicy) 8. Budowa skrzydeł z owiewkozbiornikami paliwa do wersji Lim 5M oraz Lim 6 (element przygotowany do powielenia w żywicy) 9. Wymiana podwozia przedniego od modelu MiG-15 bis Eduard (element przygotowany do powielenia w żywicy) 10. Budowa statecznika pionowego z zasobnikiem spadochronu hamującego do wersji Lim 6 i Lim 6bis (element przygotowany do powielenia w żywicy). W planach jest budowa takich wersji jak Lim 5, Lim 5M, Lim 5P, Lim-6, Lim 6M, Lim 6R i Lim 6 bis. Kalkomanie do modeli własnego projektu. Na obecną chwilę większość elementów jest już gotowa do powielenia w żywicy. Czekam na dostawę silikonu i żywicy i do roboty. Co z tego wyjdzie zobaczymy, jestem dobrej myśli. Postępy w pracach zilustruję fotografiami zamieszczonymi w miarę możliwości na forum. Pozdrawiam Marcin Cytuj
Mikolaj75 Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Rewelacyjny projekt, masz wiernego kibica . Może i Andzin się zmobilizuje do dalszej pracy. Szczególnie będą mnie interesować wersje unikatowe z owiewkozbiornikami, opływami itd. Masz jakieś tajne dojścia do dokumentacji dla rzadkich wersji? Cytuj
Cinekf1 Napisano 4 Marca 2014 Autor Napisano 4 Marca 2014 (edytowane) Tajne to za dużo powiedziane :-) Kilka artykułów z Lotnictwa z szachownicą, Mini repliki, Aeroplan z płyta i kilka zdjęć od Pana Wacława Hołysia. Mam też jakieś plany z czeskiego wydawnictwa: Z materiałami dotyczącymi Lima 6 jest tragedia. Główna różnica w stosunku do Lima 5M polegała na dołożeniu zasobnika na spadochron hamujący, który to pozostał po przebudowie 40 maszyn do standardu Lima 6 bis. Jedyna fotka jaką posiadam: jeśli ma ktoś jakieś materiały w tej tematyce i chciałby się nimi podzielić będę wdzięczny. Pozdrawiam Marcin Edytowane 4 Marca 2014 przez Gość Cytuj
Piotr_P Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 a przypadkiem nie było nic w "monografii" aeroplanu z płytą? to pewnie mało miarodajne ale znalazłem też takie coś viewtopic.php?t=25415 Cytuj
Slawek_26869 Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 a przypadkiem nie było nic w "monografii" aeroplanu z płytą? W Aero-Planie 5-6/2003 było o Lim-ku 6 bis Cytuj
kasanga Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Patrząc na skrzydła zastanawiam się , czy ta brzechwa na przejściu owiewka skrzydło jest prawidłowa? Zerknij na zdjęcie i rysunki. Wydaje mi się, że powinna rozpoczynać się na krawędzi natarcia , a nie przed nią. Cytuj
Cinekf1 Napisano 4 Marca 2014 Autor Napisano 4 Marca 2014 tak kto jest jak z dostępem do dokumentacji bywa kiepsko. Zasugerowałem się tym zdjęciem ale prawdopodobnie tego typu brzechwa występowała w fazie prób w locie. Po zaistniałym zdarzeniu zmieniono chyba na zaczynająca się razem z krawędzią natarcia. Już to poprawiłem Cytuj
Gość Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Aleś mnie zawstydził tym warsztatem Marcinie ... ale jednocześnie ucieszył :-) Moje MiG-i zostały głęboko zakopane w pudełkach, bo to ZUO w czystej postaci ... no dobra, ja leniwy jestem :-) Ale przyznam też, że słuchy o nowych MiG-17 demotywują trochę ... chociaż jak tak patrzę na Twoją pracę, to ręce zaczynają świerzbić ... ;-) Z tego co pamiętam, to w modelu trzeba także zmniejszyć rozpiętość, na każdym skrzydle zdjąć 1 mm u nasady, a drugi poprzez opiłowanie końcówki. Najlepiej to sprawdzić jak rozrysujesz sobie równoległe linie odpowiadające położeniu grzebieni aerodynamicznych. Planujesz przesunięcie głównych komór podwozia? Cytuj
Grzes Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Napiszę to co zawsze - Ludowego Lotnictwa nigdy za dużo Cytuj
mig Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Fajny temat, będę tu zaglądał z ciekawością. ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: AJ-37 Viggen - Heller 1/72 Cytuj
Cinekf1 Napisano 4 Marca 2014 Autor Napisano 4 Marca 2014 Ostatecznie zeszlifowałem brzechwę do stanu widocznego na poniższym zdjęciu. Moje pierwotnie były zdecydowanie za bardzo wystające. Andrzeju wnęki podwozia w skrzydłach z owiewkozbiornikami mam już zrobione zgodnie z rysunkiem numer 2. Pozdrawiam Marcin Cytuj
em Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 ... wnęki podwozia w skrzydłach z owiewkozbiornikami mam już zrobione zgodnie z rysunkiem numer 2. Ze zdjec wynika ze tylna sciana komor podwozia głównego tam gdzie był owiewko zbiornik była prosta ,a nie łukowata jak na rysunku APKR. Cytuj
Gość Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Myślałem o wnękach w "zwykłych" MiG-17/Lim-5, trzeba je przesunąć o jakieś 2 mm. A przy okazji mógłbyś je skopiować z Eduardowskich - mi się taki plan narodził jak zobaczyłem MiG-15 Eduarda :-) Cytuj
Cinekf1 Napisano 4 Marca 2014 Autor Napisano 4 Marca 2014 ... wnęki podwozia w skrzydłach z owiewkozbiornikami mam już zrobione zgodnie z rysunkiem numer 2. Ze zdjec wynika ze tylna sciana komor podwozia głównego tam gdzie był owiewko zbiornik była prosta ,a nie łukowata jak na rysunku APKR. chodziło mi o rozmieszczenie, kształt jest jak widać Cytuj
Cinekf1 Napisano 5 Marca 2014 Autor Napisano 5 Marca 2014 wydaje mi się że jest ok. Analizowałem wiele zdjęć i tak to teraz wygląda Ta fotka rozwiała moje wątpliwości odnośnie tego czy brzechwa przy owiewkozbiornikach od dołu jest na równi z nimi czy wyższa Pozdrawiam Marcin Cytuj
Cinekf1 Napisano 7 Marca 2014 Autor Napisano 7 Marca 2014 Witam jedno skrzydło już zalane silikonem, na niedzielę szykuję odlewy w żywicy. W tym czasie bawię się drobnicą, dorobiłem sobie dzisiaj rakietowy przyspieszacz startu SR stosowany na Lim-5M oraz Lim-6. Takie małe a cieszy :-) Pozdrawiam Marcin Cytuj
Leszek.Sz. Napisano 7 Marca 2014 Napisano 7 Marca 2014 Wózek akumulatorowy który jest na planie też zrobisz? Fajny temat, jeszcze nie widziałem żadnego zrobionego modelu Lim-5M Pozdr Cytuj
Cinekf1 Napisano 8 Marca 2014 Autor Napisano 8 Marca 2014 Witam Wczoraj otrzymałem informację z dobrego źródła jak rzeczywiście wyglądała owiewka od dołu za komorą podwozia głównego w Limie-5M. Poprawki były konieczne :-). Fotka, na której widoczne jest, że owiewka zachodzi na klapę i dochodzi do krawędzi spływu skrzydła: Skrzydło po poprawce: Andzin zwracam honor Cytuj
Gość Napisano 8 Marca 2014 Napisano 8 Marca 2014 Ja się tylko swoimi wątpliwościami podzieliłem:-) Masz "siłę w ręcach" jak już pisałem Cytuj
young Napisano 8 Marca 2014 Napisano 8 Marca 2014 wózek to rozrusznik ST-5 Adamie, w Lotnictwie z szachownicą, z którego jest rysunek, piszą "ST-3". Może poprzednik ST-5 (na tym sprzęcie zupełnie się nie znam)? Wielki szacunek za wybór tematu! Cytuj
Cinekf1 Napisano 15 Marca 2014 Autor Napisano 15 Marca 2014 Witam Prace przy skrzydłach z owiewkozbiornikiem trwają. Obecnie mam odlane 5 sztuk lewego skrzydła, prawe zalane silikonem. Tak to wygląda w tej chwili: spasowanie z kadłubem: Pozdrawiam Marcin Cytuj
Jarekk Napisano 15 Marca 2014 Napisano 15 Marca 2014 Mam wrażenie, że luk podwozia zbyt uprościłeś. Znane są 3 rysunki spodu Lima z czeka dwa są bardzo podobne. Twój luk wygląda na za mały i zbyt daleko odsunięty od kadłuba. Cytuj
Cinekf1 Napisano 15 Marca 2014 Autor Napisano 15 Marca 2014 Z tych samych "rysunków", na które się powołujesz wynika, że: - na jednym owewkozbiornik kończy się przed klapą co jest raczej nieprawdą, - na drugim owiewka dochodzi do krawędzi spływu skrzydła ale klapa kończy się przed nią co jest na 100% nieprawdą, Autorzy obydwu prawdopodobnie rzeźbili w g.... podobnie jak ja nie mając wiedzy jak to wyglądało na 100% Tak więc wyrocznią to one dla mnie raczej nie były. Obudowałem wnęki z modelu AZ model tak jak były, owszem są delikatnie za blisko krawędzi natarcia. Na pewno poprawię to robiąc skrzydła do normalnej wersji, skorzystam z tego elementu z modelu MiGa-15 eduarda. Poświęciłem jednego na organy. W chwili jak mam już odlane skrzydło w żywicy mogę wyfrezować dowolny kształt wnęki w owiewce, czego nie mogłem zrobić w oryginale z cienkościennego polistyrenu. Może się pokuszę o jakieś zmiany, a jak nie to będę miał w kolekcji kilka Lim-ów z "uproszczoną wnęką podwozia" Cytuj
spiton Napisano 15 Marca 2014 Napisano 15 Marca 2014 Bardzo ciekawe. Chyba wiele osób myślało o zrobieniu tego lima. Brzydkiego i nieudanego, ale charakterystycznego ,-)) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi