Jump to content

Jeep Willys 1:35 Tamiya/Eduard

makinen
 Share

Recommended Posts

Pomysł na odpoczęcie od humvee, ale żeby niezbyt daleko odbiegał od tematyki mnie interesującej. Powodów na wybór tego pojazdu było kilka:

a. kultowe auto

b. daleki przodek humvee

c. moje zamiłowanie do modelarstwa i historii wyrosło na II WŚ- Normandii, Pacyfiku...

Będę potrzebował Waszej pomocy w budowie. Baza to Tamiya, dodatek to Eduard. Co proponujecie jako dodatek żywiczno/klamotowy?

Tamiya-US-WILLYS-MB-JEEP-4-x-4-Truck-135-Scale-Kit-35219-380840146657_zps1088ada2.jpg

35682_1_zps666af673.gif

O bardzo fajnie, podglądać będę, bo w planach mam takiego właśnie. Ja przewiduję to

http://www.blackdog.cz/products/t35/t35098/1.jpg

Skrętne ośki z Resicasta, bo samemu to mi się nie chce robić

http://www.saharahobby.pl/resicast/5801-resicast-352238-workable-front-steering-for-jeep-1-35.html

i blachy

http://www.saharahobby.pl/et-model/8886-et-model-e35-126-wwii-us-willys-mb-jeep-1-35.html

Fajny model, mam nadzieję, że może jakaś ciekawa podstawka się ułoży ;-)

pozdrawiam i będę oglądał

Christian

Absolutnie nie-wszystko stoi elegancko w gablocie i żadnych błoto-trawiastych podstawek nie będzie.

• Super Moderator

Ja myślałem, że może jakaś plaża, panienki i zrelaksowani wojacy ;-) Zaraz byś chciał taki luzacki samochodzik błotem obrzucić :-)

pozdrawiam

Christian

• Super Moderator

Dał byś im okulary i by były idealne (wszak to słoneczny scenariusz... nawet miałbym do tego tytuł: "Willy patrol" (pisownia jak najbardziej celowa) :-)

pozdrawiam

Christian

Panowie, kilka pytań pomocniczych.

1. Instrukcja Tamiya podaje, ze silnik malujemy kolorem zielonym- zaufać?

2. Sa jakieś niespodzianki w instrukcji związane z logiczna kolejnością budowy? W humvee z instrukcji rezygnuję na rzecz wygody sklejania głównie pod kątem malowania pędzlem. W przypadku jeepa będzie użyty aerograf, wiec nie ma to znaczenia.

3. Inne dziwne rzeczy?

Może kiedyś uda się napisać ciąg dalszy,...

A tego jeepa na końcu wątku skończyłeś?

Nie... to jest "wieczny" model, mój ulubiony do testowania nowych pomysłów i technik budowy. Ostatnio utknąłem na stelażu plandeki. Wszystkie dostępne na rynku blaszki (do waloryzacji jego elementów) są zwyczajnie za duże. Stelaż w związku z tym robię już trzeci raz. Może po prostu posunąłem się za daleko w próbach skorygowania modelu i temat mnie przerósł. Ale głupio się poddać na półmetku.

• 2 weeks later...

Miało być relaksacyjnie w odpoczynku od humvee, a tu...katorga z maluteńkimi blaszkami do maluteńkiego pojazdu

Wstępnie oblaszkowany- całość poskładana na sucho. Maska jednak będzie zamknięta. Złamał mi się trzonek od siekiery- dokleję przy montażu łopaty

IMG_5601_zps76eba8c2.jpg

IMG_5600_zpsa606e81c.jpg

IMG_5599_zpsd70c9cc0.jpg

IMG_5598_zps11eadd47.jpg

IMG_5597_zpseeee8f19.jpg