BOMI21 Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2014 Głupio się kłócę, ale mi ten panel nie przeszkadza aż tak: No chyba, ze naprawdę czeka mnie za takie praktyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 Możesz ewentualnie spróbować zeszlifować nadmiar materiału z tej podstawy. Jak Ci się uda zeszlifować ją na jednolitą grubość to też będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 Z uwagi na usilne poszukiwania przez autora uzasadnienia dla uchylenia się od poprawnego wykonania anteny, uprasza się się kolegów o wpisy utwierdzające BOMI - nie chcesz nie rób... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2014 Z uwagi na usilne poszukiwania przez autora uzasadnienia dla uchylenia się od poprawnego wykonania anteny, uprasza się się kolegów o wpisy utwierdzające BOMI - nie chcesz nie rób... No dobrze, zrobię coś z tym, bo jeszcze mnie zaczniecie wyzywać od takiego jednego, co pyta, a nie stosuje się do udzielanych porad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 Trzeba było robić naszego w kamo fabrycznym, odpadłoby kilka pierdułek do dorabiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2014 Trzeba było robić naszego w kamo fabrycznym, odpadłoby kilka pierdułek do dorabiania. Nieźle trafiłeś, bo dokładnie to malowanie odpadło na ostatniej prostej w pojedynku z '77 w takim wykonaniu, jakiego teraz robię . Może kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 Nie daj się prosić...cała frajda właśnie w tym dorabianiu różnych pierdółek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2014 Nie daj się prosić...cała frajda właśnie w tym dorabianiu różnych pierdółek Po prostu doszedłem do wniosku, że powinienem mieć model MiGa-29 w malowaniu jak najbardziej aktualnym. Zakupiłem nawet kalki Caracala do '56, ale stwierdziłem, że nie wygląda on bojowo, tylko (pardon) jak cel na strzelnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 Do tego właśnie służą ruskie samoloty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2014 Do tego właśnie służą ruskie samoloty. Przegiąłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 23 Czerwca 2014 Share Napisano 23 Czerwca 2014 Do tego właśnie służą ruskie samoloty. Glupis asz boli... Nie jeden zachodniak sp... gdzie pieprz rosnie jak na ogon mu wejdzie taki ruski samolot... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 23 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2014 Bomi nie marudź tylko zrób to porządnie. 5 min roboty a krygujesz jak baletnica co jej spódnica albo Solo z owiewkami Porządny samolot robisz to go zrób porażdnie a nie jakiś ofarfoclowany złom Widzę, że jedziemy na ostro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 24 Czerwca 2014 Share Napisano 24 Czerwca 2014 Bomi, a co z odwzorowaniem powierzchni płatowca? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 24 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2014 Chodzi o farbę, czy o powyginane arkusze poszycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 24 Czerwca 2014 Share Napisano 24 Czerwca 2014 I o farbę, i o poszycie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 24 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2014 I o farbę, i o poszycie ;) Nieeeeeeee...... chce mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 24 Czerwca 2014 Share Napisano 24 Czerwca 2014 Też by mi się nie chciało Ale ciekawie mogłoby to wyglądać. Tu masz kilka innych fotek viewtopic.php?f=57&t=44169 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Czerwca 2014 Share Napisano 24 Czerwca 2014 Już bez szaleństw z tym gięciem. 29ty to i owszem brudas ale nie róbta Panowie instytutu blachy falistej z niego. To nie japoński myśliwiec z II WŚ. Pogięte pokrycie w przypadku wysokomanewrowych samolotów zazwyczaj wiąże się z przekroczeniem dopuszczalnych przeciążeń i jak płatowiec nie przejdzie po takich wybrykach niwelacji to jest kasacja sprzętu. Spasowanie blach u ruskich to jedno, ale już nie twórzmy tu mad-maxów Poza tym przerabianie modelu GWH to już naprawdę sztuka dla sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 25 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2014 Przykleiłem wloty powietrza. Standardowo dla MiGów-29 dziwnie pasują, ale udało mi się to ładnie wyprowadzić. Pracuję nad samymi wlotami - bardzo dziwnie je producent zrobił (albo odlał) - dużo szpachlowania, szlifowania, zalewania by to jakoś wyglądało. W tej chwili udało mi się to wyprowadzić - muszę tylko wygładzić krawędzie papierem ściernym i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 25 Czerwca 2014 Share Napisano 25 Czerwca 2014 A jednak taki idealny ten model nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 5 Lipca 2014 Autor Share Napisano 5 Lipca 2014 No dobra, są postępy. Dorobiłem brakujące urządzenia w kabinie - dodatkową radiostację UHF/VHF i odbiornik GPS Trimble 2101. Znaczy coś w ich kształcie - radiostacja dostanie przełączniki i wyświetlacz z jakichś blaszek, a odbiornik GPS - to się jeszcze zobaczy. Mam możliwość "podebrać" identyczne urządzenie z zestawu MIGa-29UB Eduarda, ale troszkę szkoda wyciągać części z zafoliowanego zestawu. No chyba, że ktoś ma taki ofiarować, bo mój niezbyt przypomina oryginał Porównanie - stary kokpit (tak by wyglądał przed modernizacją (oczywiście bez HUDa) A tak po moim doposażeniu - brakuje jeszcze kamery rejestratora lotu. Jest za to już mały panel do jej kontroli (?) pod podstawą celownika HUD. A tak ma być docelowo Ogólnie cały tydzień zszedł na dopracowywaniu modelu - Zaszpachlowałem nos (po eksperymentach z podstawą anten w tym miejscu była mała masakra - plastik miał dosyć po kontakcie z Contacta Revella i cyjanoakrylem), usunąłem otwór na anteny (na nosie), porządnie wyszlifowałem porządnie całość papierem 5000 i jest efekt - idealnie zrobiona powierzchnia. Przy okazji usunąłem też nieco linii podziału - dorobiłem je nowo zakupionym nożem PC-S od Olfy. Wyszło genialnie - pierwsze dorobione przeze mnie linie podziału na modelu, na które można (przez palce) patrzeć! . Poza tym poprawiłem natarcie przykadłubowej części skrzydeł, ostatecznie wyszlifowałem wloty powietrza do silników - poprawiam wszystko tak długo, aż nie ma się do czego przyczepić - stąd takie tempo . Dorobiłem i wstępnie zaszpachlowałem nos pod toczonego pitota od Mastera. Przy okazji przekonałem się, że rurka pitota jest idelanie ostra i chętnie wbija się na 5mm wgłąb palca . Nos z GWH nie współpracuje z pitotem Mastera - jest za szeroki w miejscu, w którym pitot miałby wejść, stąd konieczność odcięcia podstawy z jego plastikowego odpowiednika, zaszpachlowanie całości (dziury) i wywiercenie otworu montażowego - pół milimetra krzywo i cały pitot idzie bokiem czego udało mi się uniknąć. Dwa nosy - jeden z mojego zeszłorocznego '29 - przy okazji poprawię coś przy nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 8 Lipca 2014 Autor Share Napisano 8 Lipca 2014 No i jest. Owiewka jest pomalowana, a efekt satysfakcjonujący. Pomalowałem owiewkę zgodnie z radami Kolegi iras67, które mi podsunął w galerii mojego MiGa-29 sprzed roku (konkurs 18-). http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=42431&start=30#p569741 Wymieszałem farby typu Clear - Gunze C48 Clear Yellow i Gunze C50 Clear Blue w proporcjach 1:1. Otrzymany bardzo intensywny kolor zielony wymieszałem w proporcjach około 1:60 z lakierem Gunze GX100 (który został rozcieńczony pod aerograf Leveling Thinnerem w proporcjach 1:3). Tak otrzymaną mieszaniną pomalowałem dwukrotnie owiewkę od środka. Efekt jest taki: A oryginał wygląda tak: Jestem bardzo zadowolony z efektu - bardzo blisko mu do oryginału, a też nie udało mi się nic popsuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 14 Lipca 2014 Super Moderator Share Napisano 14 Lipca 2014 Wyszło idealnie! Gratuluje próby i pięknej owiewki! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 14 Lipca 2014 Autor Share Napisano 14 Lipca 2014 HUD zrobiony. Proces "gięcia" I zamontowany, gotowy do malowania - potem dojdzie soczewka projektora i samo szkło celownika HUD. Wieczorem dam większy update. BONUS. Niedziela była dniem zaliczonym do udanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 15 Lipca 2014 Autor Share Napisano 15 Lipca 2014 Celownik ciąg dalszy: Pomalowałem ramy na czarno: I pomalowałem soczewkę projektora żółtą farbą clear - Gunze C48 Zrobiłem też szybkę HUDa, tak jak chciałby to widzieć GWH Poszedłem spać. Dzisiaj rano biorę model do ręki i stwierdzam obiektywnie "No chyba mnie coś porąbało!" Wywaliłem imitację szkła, dociąłem ją (aby nie wypuklała się już), wkleiłem na Extra Thin Tamiyi, po czym ze szkiełka z zestawu Eduarda dorobiłem drugie, mniejsze szkiełko. Efekt przekroczył moje oczekiwania: To środkowe szkiełko jest pod złym kątem (powinno być równoległe do tego mniejszego, ale nie tykam już - jak dla mnie lepiej być nie będzie Pamięta ktoś mojego zeszłorocznego MiGa-29? Tam szkiełko zrobiłem tak Co prawda merytorycznie jest nieco lepiej (duże szkło jest pod dobrym kątem), ale czystość wykonania i grubość szkła (po powiększeniu 48-krotnym otrzymalibyśmy 5-cio centymetrowe szkło pancerne powoduje, że w tym MiGu udało się pójść krok dalej. A ja wciąż nie wierzę, że jakoś się to trzyma . Nie będę zamęczał nic niewnoszącymi update'ami mojego warsztatu, więc słownie: do tej pory zrobiłem, nie chwaląc się: - dopasowałem nos - wyprowadziłem przykadłubowe części skrzydeł - zaszpachlowałem miejsce między przednimi klapami, a kadłubem - po wklejeniu klap w pozycji wysuniętej, byłaby piękna dziura - zakończyłem prace nad wlotami powietrza - zaszpachlowałem, pomalowałem plastik oraz wkleiłem fototrawione panele regulujące przepływ powietrza. - przygotowałem nos pod montaż rurki pitota - dopasowałem, wkleiłem i pomalowałem surfacerem panel z antenami przed kabiną - w tym samym miejscu zaszpachlowałem i pomalowałem zaślepkę na inne anteny, których nasze MiGi nie posiadają - wyszlifowałem papierem 5000 większość powierzchni płatowca - szczególnie miejsca, gdzie było coś szpachlowane, lub klejone Model wchodzi na ostatnią prostą przed malowaniem. Nawiązał ze mną kontakt Pan Mirosław Gawroński, autor filmików Fulcrum Drivers, a także fotograf lotniczy. Dostarczył mi dużo wcześniej niepublikowanych zdjęć MiGa-29 '77 w aktualnym malowaniu, które stanowią bezcenną pomoc merytoryczną dla tego modelu - obiecał też zrobić kompletny walkaround przy najbliższej wizycie w Malborku - za to wszystko bardzo mu dziękuję. EDIT. Kokpit wygląda w tej chwili tak: I z oszkleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi