Mikele Napisano 5 Września 2015 Autor Napisano 5 Września 2015 Teraz to już wszystko jasne. Dzięki za pomoc, panowie. Cytuj
Mikolaj75 Napisano 6 Września 2015 Napisano 6 Września 2015 Nie do końca takie jasne, bo na fotce nie ma 1b, tylko któraś 9-tka. Cytuj
Mikele Napisano 4 Grudnia 2015 Autor Napisano 4 Grudnia 2015 Ponieważ w sąsiednim wątku trwa dyskusja o malowaniu kolejnego powojennego samolotu z szachownicą wrzucę tu cytat ze swoim wykopaliskami, żeby był pod ręką w przyklejonym wątku. Jako że temat również dla mnie jest interesujący więc zmarnowałem popołudnie na podszukiwaniu schematu malowań, który przypominał by ten z zacytowanego przez Jarka zdjęcia. I trafiłem na coś takiego: Kolory w legendzie to od góry: Zielony, Jasno-brązowy, który jednak jak wrzucić go w cyrilicy w google daje też i takie rezultaty, ciemno-szary i niebieski. Biorąc pod uwagę duży kontrast kolory z prawej strony belki ogonowej i na lewym stateczniku poziomym myślę, że można z dużą dozą prawdopodobieństwa przyjąć, że taki schemat jest poprawny dla całego samolotu. Choćby dlatego, że sowieci uwielbiali mieć wszystko sklasyfikowane na papierze, ale już z zastosowaniem tego w praktyce bywało różnie, to nie apteka Ja tam sobie schemat już na dysku zapisałem ;) Z resztą, schemat tego typu znajduje się w modelu Zvezdy w 1:48, co w zasadzie potwierdza "regulaminowość" malowania. Cytuj
Jarekk Napisano 5 Grudnia 2015 Napisano 5 Grudnia 2015 Z tym piaskowym odcieniem koloru AMT-1 to ostrożnie. W zasadzie to miał on więcej wspólnego z brudnym szarym piaskiem niż czystym pustynnym piaskiem. W tym okresie standardem była już A-21m i ona była bardziej piaskowa. AMT-1 była jej zamiennikiem. Do poczytania tu: http://sovietwarplanes.com/board/index.php?topic=1585.15 Ja w tym temacie wieżę rosyjskim badaczom-hobbystom. Cytuj
Mikele Napisano 5 Grudnia 2015 Autor Napisano 5 Grudnia 2015 Fakt, że trzeba by znać dokładne oznaczenia przewidzianych do malowania kolorów, bo można i pisankę zrobić ;) Ciągle otwarty zostaje temat miejsc malowania i czcionki numerów burtowych. W zasadzie to katalog firmy Akan w tym miejscu też nie zaszkodzi: ps. wygląda na to, że cztery kolory w prawym dolnym rogu to będzie to. Cytuj
Jarekk Napisano 5 Grudnia 2015 Napisano 5 Grudnia 2015 ps. wygląda na to, że cztery kolory w prawym dolnym rogu to będzie to. Prawie. Bez A-18. Na dole do końca wojny AMT-7. Na górze często zamiennie AMT-1 z A-21 oraz AMT-4 z A-19. Nz cz-b zdjęciach nie do rozróżnienia. Cytuj
Mikele Napisano 11 Grudnia 2015 Autor Napisano 11 Grudnia 2015 Po lekturze monografii Stratusa o polskich Jakach nasuwa się pytanie. Źródło: AJ-Press, Monografie Lotnicze 47 To w końcu zielony czy szary kamuflaż był na tym samolocie. I jakim cudem ludzie na podstawie szarzyzny czarno-białych zdjęć określają takie rzeczy? Cytuj
premier1986 Napisano 11 Grudnia 2015 Napisano 11 Grudnia 2015 A jak było z malowaniem PO-2 z Krakowskiego pułku lekkich bombowców nocnych? Cytuj
kaesz Napisano 11 Grudnia 2015 Napisano 11 Grudnia 2015 Szukaj schematów radzieckich. Trzy kolory u góry, jeden na dole, jak szturmowce i bombowce. Po-2 w Krakowie jest błędnie odmalowany. Kiedyś będzie artykuł... może w 2016 roku Cytuj
Mikele Napisano 11 Grudnia 2015 Autor Napisano 11 Grudnia 2015 Po-2 w Krakowie jest błędnie odmalowany. Błędnie? Zgodnie z radzieckim schematem. To pociaki z krakowskiego pułku były w innym malowaniu? Cytuj
kaesz Napisano 11 Grudnia 2015 Napisano 11 Grudnia 2015 Po-2 z 2 PNB malowane były w schemat WWS z końca wojny, szary-zielony-brąz i spód błękitny. Są na to zdjęcia. Ten w muzeum ma niebieski spód i zielo-zieloną górę. Cytuj
Mikele Napisano 11 Grudnia 2015 Autor Napisano 11 Grudnia 2015 Po-2 z 2 PNB malowane były w schemat WWS z końca wojny, szary-zielony-brąz i spód błękitny. Są na to zdjęcia. Ten w muzeum ma niebieski spód i zielo-zieloną górę. To, co piszesz to modelarsko dobra wiadomość, bo trójkolorowe kamo na górze jest zdecydowanie ciekawsze, z modelarskiego punktu widzenia. Jeśli możesz wrzućić te zdjęcia tu do tematu będę wdzięczny. To widziałeś? http://doogsmodels.com/completed-builds/completed-builds-aircraft/completed-builds-148-aircraft/mikoyan-gurevich-mig-21f-13-fishbed/ Widziałem, widziałem. Rewelacyjna budowa. Ja swojego wykonałem w nieco mniej zmęczonym stanie. Cytuj
kaesz Napisano 11 Grudnia 2015 Napisano 11 Grudnia 2015 Tutaj masz Po-2 w takim kamo, niekoniecznie z 2 PNB. Z tego pułku będą w prasie, jak skończę temat. Cytuj
Mikele Napisano 11 Grudnia 2015 Autor Napisano 11 Grudnia 2015 No to czekam. Swoją drogą - jaka fajna kronika - szachownice i wielobarwne kamuflaże - w to mi graj. A to to mnie w ogóle zaskoczyło. Niezła ciekawostka. edit: A tak w ogóle to ten link może się tu przydać: http://mig3.sovietwarplanes.com/colors/colors.html Cytuj
Gość Napisano 13 Grudnia 2015 Napisano 13 Grudnia 2015 Strona ta sama, ale podstrona inna: http://mig3.sovietwarplanes.com/il-2/il2-camo/il-2m/il2m-late1943.htm Ciekawa analiza Ił-2 z 2PLSz Cytuj
Baas ArK Napisano 13 Grudnia 2015 Napisano 13 Grudnia 2015 Strona ta sama, ale podstrona inna:http://mig3.sovietwarplanes.com/il-2/il2-camo/il-2m/il2m-late1943.htm Ciekawa analiza Ił-2 z 2PLSz Cytat ze strony: The planes shown in this screenshot could be of 2nd Polish ShAD* (the Polish personnel unit within Red Army). * Podkreślenie mojeWydaje mi się, że jest błąd w tłumaczeniu. Chodzi raczej o 2 Dywizję Lotnictwa Szturmowego. Cytuj
Gość Napisano 13 Grudnia 2015 Napisano 13 Grudnia 2015 Oczywiście że z dywizji, przez te trójkolorowe Po-2 mi się pomieszało (z ich 2 Pułkiem ) Cytuj
Mikolaj75 Napisano 14 Grudnia 2015 Napisano 14 Grudnia 2015 Żadna nowość, bo od dawna wiadomo, że także w czasach obowiązywania malowania prawidłowej szachownicy zdarzały się wyjątki. Sporo w tym zakresie można było zobaczyć ostatnio w kilkuodcinkowym cyklu o Iłach-28 w MiniReplice, ale i w nowym opracowaniu PW19 o MiG-17 jest ciekawe zdjęcie (nr 28 str. 15) Druga świetna migawka to zdjęcie nr 195 na str. 61 - wyobraźcie sobie jakie podnieślibyśmy larum, gdyby ktoś tak dał w galerii... PS. A może by tak wydzielić wątek przeznaczony na gromadzenie dowodów na nieprawidłowe i/lub nietypowe malowanie szachownic? Swoją drogą żal, że obecnie "pomyłki" się nie zdarzają... Chyba, że ktoś wie i odważy się pokazać..? Cytuj
Grzes Napisano 14 Grudnia 2015 Napisano 14 Grudnia 2015 (edytowane) PS. A może by tak wydzielić wątek przeznaczony na gromadzenie dowodów na nieprawidłowe i/lub nietypowe malowanie szachownic? Swoją drogą żal, że obecnie "pomyłki" się nie zdarzają... Chyba, że ktoś wie i odważy się pokazać..?Oczywiście, że się zdarzają! Jako, że jak Ty Mikołaju należę do tej drużyny co uważa obecny wzór szachownicy za wypaczenie historii, odważę się pokazać. Casa C-295 n/b 022 Na F-16 też się potknęli Edytowane 14 Grudnia 2015 przez Gość Cytuj
Mikolaj75 Napisano 14 Grudnia 2015 Napisano 14 Grudnia 2015 Grześ - nie gadaj. Będę mógł EFa zrobić? Natychmiast mi tu namiary na kwity dawaj Cytuj
kaesz Napisano 15 Grudnia 2015 Napisano 15 Grudnia 2015 Był, był eF, z wczesnego okresu eksploatacji pamiętam, ale zdjęcia chyba nie znajdę. Grześ daj spokój. Znasz mnie, wiesz jak lubię powojenne polskie lotnictwo wojskowe i jego symbolikę. Tylko ta "nowa" szachownica (wcale nie taka nowa, bo bywały wyjątki praktycznie od początku) wcale mi nie przeszkadza. Ba, znam nawet przypadki gdy byli żołnierze związani z powojennym lotnictwem, na pomnikach, samolotach wycofanych ze służby itp. malują nową szachownicę. I chyba ich ta różnica tak nie boli Cytuj
Mikele Napisano 5 Stycznia 2016 Autor Napisano 5 Stycznia 2016 Czy są jakieś znane numery burtowe polskich Jaków-7B (czy innych jednomiejscowych) z okresu po IIwś? Zdjęcia, rysunki, podania ludowe? Cytuj
Grzes Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 Mikołaju, odwrotka do kolekcji. czyli 1706 z 61.LPSzB z Białej Podlaskiej Szachownice starego wzoru miała na spodzie też okolicznościowa 1708 z Białej Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi