Przemek - MaXus Posted August 21, 2014 Share Posted August 21, 2014 Pomysł "na" powstał podczas budowy Cant'a. Ponieważ dodatkowo, zawsze chciałem spróbować, jak to jest zrobić coś samemu, to dźwig ten wydał mi się znakomitym na rozpoczęcie przygody z tego typu materią. Na początek kilka zdjęć, jak ogarnę resztę, to dorzucę: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skoti Posted August 21, 2014 Share Posted August 21, 2014 Konkret, uwielbiam takie warsztaty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted August 22, 2014 Share Posted August 22, 2014 Jak zrobiłeś taką równą zębatkę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted August 22, 2014 Share Posted August 22, 2014 To się tutaj będzie działo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek - MaXus Posted August 22, 2014 Author Share Posted August 22, 2014 Jak zrobiłeś taką równą zębatkę? Pręcik opiłowany do profilu zęba, pocięty na kawałeczki. Następnie na cienki pasek o długości obwodu zębatki, te kawałeczki naklejane z równomiernym odstępem. Takim zębatym paskiem okleiłem wycięte wcześniej koło, odpowiednio doszlifowując je do wymaganej średnicy, aby idealnie pasowało po obwodzie do paska. Jeśli niezbyt jasno napisałem, mogę wrzucić jakiś rysunek ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dżejrosz Posted August 22, 2014 Share Posted August 22, 2014 Jak zrobiłeś taką równą zębatkę? Pręcik opiłowany do profilu zęba, pocięty na kawałeczki. Następnie na cienki pasek o długości obwodu zębatki, te kawałeczki naklejane z równomiernym odstępem. Takim zębatym paskiem okleiłem wycięte wcześniej koło, odpowiednio doszlifowując je do wymaganej średnicy, aby idealnie pasowało po obwodzie do paska. Jeśli niezbyt jasno napisałem, mogę wrzucić jakiś rysunek ;) Fajnie . Czy to wszystko robisz za pomocą skalpela ? Bo jeżeli tak to może sam spróbuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek - MaXus Posted August 22, 2014 Author Share Posted August 22, 2014 Tak, skalpel, klej, pilnik i suwmiarka -powinno wystarczyć ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dżejrosz Posted August 22, 2014 Share Posted August 22, 2014 Jak zrobiłeś taką równą zębatkę? Pręcik opiłowany do profilu zęba, pocięty na kawałeczki. Następnie na cienki pasek o długości obwodu zębatki, te kawałeczki naklejane z równomiernym odstępem. Takim zębatym paskiem okleiłem wycięte wcześniej koło, odpowiednio doszlifowując je do wymaganej średnicy, aby idealnie pasowało po obwodzie do paska. Jeśli niezbyt jasno napisałem, mogę wrzucić jakiś rysunek ;) Ja bym chętnie zobaczył. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_P Posted August 22, 2014 Share Posted August 22, 2014 Uwielbiam skraczyk. Nie ma jak popatrzec na prace od podstaw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek - MaXus Posted August 22, 2014 Author Share Posted August 22, 2014 @Dżejrosz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Greif Posted August 22, 2014 Super Moderator Share Posted August 22, 2014 Cześć Miodzio, a z nitami polecam Archer, kalkomanie calkiem fajne dają radę nawet w 1/35 wiec w 1/72 będzie ok. Podglądam dalej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek - MaXus Posted August 23, 2014 Author Share Posted August 23, 2014 @Greif - Nity sobie odpuściłem, żeby nie tracić przyjemności z budowy. Reszta, tak z grubsza. Podstawa wieży na wieńcu zębatym Część elementów konstrukcji uzupełniających wysięgnik Wysięgnik Dzióbek Ścianki wieży i ona sama Wnętrze sterówki Zblocze Całość już bazowo mam pomalowaną. Jak dojdę do ładu z efektem końcowym, który mnie zadowoli, porobię resztę zdjęć i wrzucę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted August 23, 2014 Share Posted August 23, 2014 Super scratch, aż miło patrzeć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marudek Posted August 24, 2014 Share Posted August 24, 2014 Świetna robota! Skąd masz plany do tego dźwigu? Czy może to taki lekki SF? Pozdr, Marudek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek - MaXus Posted August 24, 2014 Author Share Posted August 24, 2014 Plany musiałem zrobić sam - na podstawie zdjęć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikolaj75 Posted August 25, 2014 Share Posted August 25, 2014 Stanowczo częściej powinienem zaglądać do tego działu. Fantastyczna robota, połączenie z samolotem będzie z pewnością warte zapamiętania. Choć kilka kolejnych zagadnień się pojawi - np. woda. Przemek - bardzo mi się podoba ten projekt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin1970 Posted August 25, 2014 Share Posted August 25, 2014 Niesamowita praca, podziwiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek - MaXus Posted August 31, 2014 Author Share Posted August 31, 2014 Dziękuję. Tymczasem, to chyba wszystko: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej_LK Posted August 31, 2014 Share Posted August 31, 2014 ale pojechałeś.... chwilowo słów nie znajduję więcej.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek - MaXus Posted September 7, 2014 Author Share Posted September 7, 2014 Dzisiaj mniej gadania, więcej pokazywania. Tak było. Zabawa w cieniowanie i od razu wprawianie z aero (fajna zabawa : Tak jest. Zdjęcia odsłoniły kilka szczegółów, które lekko skoryguję, ale generalnie tak to obecnie wygląda i raczej już zostanie. No może jeszcze coś tam lekko przykurzę, podmaluję, skoryguję. Animacja poklatkowa ;) i takie tam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_P Posted September 7, 2014 Share Posted September 7, 2014 świetnie wykonana praca. CUDO. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Messer Posted September 7, 2014 Share Posted September 7, 2014 Niesamowita praca, malowanie jak żywe - gratuluję Pozdrawiam Messer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
triadabor Posted September 7, 2014 Share Posted September 7, 2014 No po prostu bajka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted September 7, 2014 Share Posted September 7, 2014 rewelacja. I tyle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted September 8, 2014 Share Posted September 8, 2014 Pięknie, naprawdę pięknie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts