bazylms Napisano 21 Września 2014 Share Napisano 21 Września 2014 Witam, Mam już troszkę dość walki ze "struclami" i postanowiłem w ramach relaksu skleić sobie coś jak to się mówi "prosto z pudła". Już od dłuższego czasu chodzi za mną sklejenie tego "specjalnego" zestawu Dragona. Po obejrzeniu jednego z odcinków serii "Wielkie bitwy pancerne" przeglądając internet przypadkiem trafiłem na ten zestaw. O Majorze Albinie Irzyku można znaleźć wiele informacji w internecie, wiec zainteresowanych tą postacią odsyłam do tej skarbnicy wiedzy. Ten model jest pierwszym zestawem Dragona jaki mam okazję sklejać. Plastik z którego jest wykonany jest dość twardy i sztywny. Trzeba zatem uważać przy usuwaniu łączeń z ramką gdyż łatwo można uszkodzić wycinaną część. Na chwilę obecną model jest w takim stanie: Dragon troszkę przyciął w głupa i zamiast przygotować miejsce oraz sposób łączenia pod rolki podtrzymujące gąsienicę w instrukcji umieścił schemat z podanymi wymiarami środków osi tychże rolek. Wymagało to troszkę niepotrzebnego mierzenia i trasowania. Mocowanie rolek wzmocniłem dodatkowo kawałkami metalowego pręta. To samo wzmocnienie zastosowałem przy mocowaniu wózków jezdnych: Model nie będzie powstawał w jakimśszalonym tempie, bo jest to projekt relaksacyjny. Kupiłem do niego metalową lufę z RB, ale być może wykorzystam oryginalną metalową która dał Dragon, tyle że trzeba wszczepić plastikowy hamulec wylotowy. Co do gąsienic to decyzja jeszcze nie jest podjęta - plastiki czy Friule. W modelu są pojedyncze ogniwa, jednakże trzeba je wyciąć z ramek. Jest też blaszka trawiona z osłonami lamp i jeszcze kilkoma innymi elementami, ale czy będą blachy lub plastiki okażę się w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 22 Września 2014 Share Napisano 22 Września 2014 Krzychu te osłony lepiej wyglądają z blaszek,choć ja sam miałem z nimi problemy w "Zemście".Gęsi z Dragona(plastiki)są wystarczające i nie wiem czy jest sens ich wymiany.Genaralnie siadam i podglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 22 Września 2014 Share Napisano 22 Września 2014 "Szermana" mam w dalszych planach. Zasiadam więc i podglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoker Napisano 22 Września 2014 Share Napisano 22 Września 2014 Fajnie że go kleisz bo też mam ten zestaw, z tym mierzeniem jest lipa trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 22 Września 2014 Share Napisano 22 Września 2014 Generalnie fajny modelik się szykuje, uwielbiam tą wersję Shermana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 22 Września 2014 Share Napisano 22 Września 2014 Hej, Robiłem ten sam model tylko z innego pudła. Może mój wątek coś pomoże: viewtopic.php?f=87&t=36485&hilit=Stojkovic Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojt1 Napisano 27 Września 2014 Share Napisano 27 Września 2014 Poznych Shermanow nie za wiele ostatnymy czasy. Dragonowski plastik twardy jest ale mozliwy. Poza tym jest to najladniejsza sylwetka Shermana,moim skromnym zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 28 Września 2014 Share Napisano 28 Września 2014 Poza tym jest to najladniejsza sylwetka Shermana,moim skromnym zdaniem Wszystkie "sylwetki" M4 są ładne, nie ma brzydkich ani brzydszych....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 28 Września 2014 Share Napisano 28 Września 2014 Tak przy okazji, to z bardziej wrednych rzeczy w tym modelu w pierwszej kolejności trzeba wymienić tylne mocowanie kół napinających. Najlepiej skleić to na CA. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Września 2014 Autor Share Napisano 28 Września 2014 ... trzeba wymienić tylne mocowanie kół napinających. Najlepiej skleić to na CA. Możesz troszkę bardziej przybliżyć problem - co jest nie tak? No no Krzysiek, nie spodziewałem się że zdradzisz 'rzeszę' i to coraz bardziej się oddalasz od granic dojczlandzkich Do not worry mate (Nie martw się Paweł). Samych "trójek" ci u mnie dostatek. Aż trzy leżą w pudełkach. A i innych "germańców" jest jeszcze multum. Właśnie siostra mi kupiła drugą Panterę. W Sdk-u narzekałem na ilość kół, ale Hamerykańce tez wcale "gorsi" w tej dziedzinie nie byłi: Zacząłem montować wieżę. Chyba się skuszę i wymienię spręzyny na jednym z włazów. Mam do niego lufę z RB, ale chyba włoże zestawową bo Dragon dał metal tylko hamulec trzeba plastikowy dać. Tą z RB zostawię do Tasca. Półcalówkę na wieżę też dam zestawową - nie wygląda źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 Generalnie problem stanowi to, że bolce do których sie mocuje koła napinające to male elemenciki doklejane z tyłu i bardzo łatwo o skrzywienie/oderwanie tego ustrojstwa razem z kolem przy nakładaniu gąsienic itp. Sam kleiłem to z 4 razy łącznie przy zakladaniu friuli. Jak narazie idzie ci bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Września 2014 Autor Share Napisano 29 Września 2014 Dzięki. W razie czego wstawię tam jakiś metalowy bolec. Może nawet na przestrzał do drugiej osi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 Gdybyś zmienił zapatrywanie co do egzemplarza, to może tez z niego zrobić Fury'ego : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 Przyglądam się z uwagą. Widzę, że szpachla była potrzebna mimo że dragon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 Ciekawy temat. Krzychu gdzie ty znajdujesz czas bo dla odmiany mi go wiecznie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Września 2014 Autor Share Napisano 29 Września 2014 W robocie w przerwach od pracy, he, he. Z Shermana w domu jeszcze nic nie zrobiłem. No poza zdjęciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 Bardzo fajny temat A ja też polecam to może tez z niego zrobić Fury'ego : tym bardziej, że http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=17434&mode=thread&order=0 http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=17654&mode=thread&order=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 W robocie w przerwach od pracy, he, he. Z Shermana w domu jeszcze nic nie zrobiłem. No poza zdjęciami. Tylko pozazdrościć takiej pracy w której można lepić modele. Rozumiem, że pracujesz w sklepie modelarskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Września 2014 Autor Share Napisano 29 Września 2014 Nie, tam bym chyba nic nie zarobił. Na tzw. przerwach zamiast palić to sobie coś tam dłubię. Ale niestety nie zawsze jest tak różowo. Akurat parę dni spokoju było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 20 Października 2014 Share Napisano 20 Października 2014 Powodzenia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Listopada 2014 Autor Share Napisano 1 Listopada 2014 Model prawie gotowy do malowania. Jeszcze kilka detali. Wymienione uchwyty na włazach, sprężyny oraz zamocowane trawione osłony lamp. Te ostatnie dużo nerwów mnie kosztowały, bo ciągle się odklejały lub rozpadały. Kolejny raz się przekonałem ze blachy to nie moja działka. Gąsienice natomiast zeżarły mi tyle czasu, że chyba w analogicznym jego wymiarze złożyłbym ze trzy zestawy Friuli. DO tego jeszce dochodzly po dwa wypychacze na ogniwko i to od strony zewntrznej. Ale już po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Wygląda bardzo dobrze , ale najbardziej jestem ciekaw malowania. Sam sklejam takiego Shermana tylko z Tamyii i mój będzie dopancerzony betonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Fajny shermanik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 2 Listopada 2014 Share Napisano 2 Listopada 2014 Piękny jest! Możesz podać jakieś fajne namiary na ten model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Listopada 2014 Autor Share Napisano 3 Listopada 2014 Rafał ja go kupiłem bo był w bardzo okazyjnej cenie. Jednak zamiast tego modelu to polecam zakup Tamiya 25175. To sawypraski Tasca a Tamiya dołożyła sobie tylko figurki. Dobra cena i jeszcze lepsza jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi