dzidas71 Napisano 7 Października 2014 Share Napisano 7 Października 2014 Witam. Przedstawiam następny okręcik do mojej kolekcji podwodniaków, tym razem Typ XXI . Jako baza - zestaw AFV Club, zestaw niezły, choć ubogi. Troszkę dodałem od siebie ( otwarte luki torpedowe itp). Jako,że okręty te nie podziałały specjalnie operacyjnie, postanowiłem przedstawić go w suchym doku, w końcowej fazie budowy. Tak więc podstawka to mój pomysł i wykonanie, z pomocą oczywiście żywicznych akcesoriów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 10 Października 2014 Share Napisano 10 Października 2014 Świetny! Bardzo mi się podoba. Diorama "morska" to nie łatwa sprawa. Gratuluję. Dodaj zdjęcie z jakimś punktem odniesienia skali - zapałka, złotówka - efekt będzie jeszcze lepie widoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 10 Października 2014 Autor Share Napisano 10 Października 2014 Ok.W ogóle muszę postarać się o lepsze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 10 Października 2014 Share Napisano 10 Października 2014 Podoba mi się... istnieje gdzieś relacja warsztatowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 11 Października 2014 Autor Share Napisano 11 Października 2014 Niestety nie. Model powstawał dość długo i z przygodami , np zgineły śruby. Długo zastanawiałem sie co zrobić, czy kupić nowy zestaw? W końcu zdecydowałem się , będąc w posiadaniu planów zlecić wydruk 3D. Mimo,że cena nie mała, efekt bardzo dobry. Śruby lepsze niż zestawowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 12 Października 2014 Share Napisano 12 Października 2014 Super model, a pomysł i wykonanie dioramy wyśmienite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 13 Października 2014 Share Napisano 13 Października 2014 Bardzo ładny U-boot, gratuluję! Ciekawa jest konstrukcja w dziobowej - górnej cześci kadłuba, za wyrzutniami torpedowymi. Chyba wkład własny, co to było w oryginale? Można spytać - te kratownice - skąd wzięte? Figurki to Arsenal lub North Star? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 13 Października 2014 Share Napisano 13 Października 2014 widziałem w Poznaniu, bardzo mi się podoba, na żywo jest jeszcze lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 14 Października 2014 Autor Share Napisano 14 Października 2014 Tak, za wyrzutniami torpedowymi, elementy dorobione samodzielnie z arkuszy pcv na podstawie zdjęć. Kratownice to też całkowicie samodzielna praca z profili PLASTRUCT. Figurki to zestaw North Star , a same wyrzutnie torped w otwartych lukach- to cienkościenne rurki Albion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 Bardzo ładna diorama. Podstawka mi się podoba szczególnie... to tworzywo sztuczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 14 Października 2014 Autor Share Napisano 14 Października 2014 Podstawka ( jej czarna część) to płyta Dibond stosowana w reklamie. Jest odpowiednio nafrezowana od wewnątrz na maszynie cyfrowej, a następnie zgięta w takie "pudełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 24 Października 2014 Share Napisano 24 Października 2014 Pogratulować i postawić pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kula5nw Napisano 24 Października 2014 Share Napisano 24 Października 2014 podoba się i to bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Grudnia 2014 Share Napisano 11 Grudnia 2014 dzidas71 - super pomysł na dioramę. Chociaż jeśli miałbym się już do czegoś przyczepić to trochę "za duży porządek" w tej stoczni i te skrzynki trochę w nie tej skali (biorąc pod uwagę wielkość desek) oraz trochę za mało zastrzałów (w każdej chwili okręt mógłby się położyć, chociaż z drugiej strony nie wiem jak to do końca z tą stabilnością było gotowych jednostek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2014 Co do samej podstawy okrętu jest mocno umowna, za mało miałem materiałów. Skrzynie nie są złe, te większe to raczej nie skrzynie ale palety desek, jest to żywiczny zestaw Niko 1:350. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 ...te większe to raczej nie skrzynie ale palety desek... Masz rację, jak się dogłębnie wpatrzyłem w zdjęcia to rzeczywiście wygląda to jak powiązane dechy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Stycznia 2015 Share Napisano 22 Stycznia 2015 Bardzo fajnie to wygląda. Mam pytanie, czy ta diorama jest wzorowana ja jakimś zdjęciu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 22 Stycznia 2015 Share Napisano 22 Stycznia 2015 I właśnie zorientowałem się, że moje kolory w XXI z przekrojem (1:144) są zupełnie inne :( Nie wiem czy to jest poważny błąd, chociaż raczej tak...a malowanie akurat dzisiaj się zakończyło.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 23 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2015 Bardzo fajnie to wygląda. Mam pytanie, czy ta diorama jest wzorowana ja jakimś zdjęciu ? Może nie na konkretnym zdjęciu , ale jest impresją ogólnie po lekturze Ubootwaffe cz 4. Co do kolorów, to juz od dawna nie trzymam sie kurczowo wskazówek instrukcjii, to często ślepa uliczka. Wybieram intuicyjnie, co nie znaczy SF. Po prostu sporo publikacji przegladam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi