lesio-69 Napisano 1 Marca 2015 Autor Share Napisano 1 Marca 2015 Świetnie się to wszystko prezentuje jednak jest nieścisłość, która bardzo, przynajmniej mnie, kole w oczy - pokłady drewniane pięknie wycieniowane, wyglądają bardzo naturalnie a czerwone elementy jak zabawkowe Zrobisz coś z nimi czy tak zostaną ? Fajnie, że Ci się podoba. Elementy czerwone już tak zostaną. "Zgaszenie" czerwieni moim zdaniem nie wyszłoby w efekcie końcowym na dobre. Ten okręt ma kipieć przepychem. Stąd tak dużo złotych elementów i wydaje mi się, że czysta czerwień lepiej się z nimi prezentuje. . Marcin, a co z Twoim Borodino? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 1 Marca 2015 Autor Share Napisano 1 Marca 2015 Rambat gotowy. Teraz czas na rufę. Rambat przy niej to pikuś. Dlatego rufę bedę wykonywał naprzemiennie z dalszą cześcią zespołu wioślarskiego (jeśli tak to można nazwać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Niesamowicie efektowna jest ta galera !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 1 Marca 2015 Autor Share Napisano 1 Marca 2015 Niesamowicie efektowna jest ta galera !!! Spiton, dzięki . Ale poczekaj na rufę. Ta dopiero wyglada efektownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 1 Marca 2015 Super Moderator Share Napisano 1 Marca 2015 Marcin, a co z Twoim Borodino?Borodino zaliczy kosza - w dosłownym znaczeniu tego słowa Ilość błędów wymiarowych jest daleko poza zakresem mojej akceptowalności, a podjęte próby doprowadzenia go do jako takiej zgodności okazują się być grą niewartą świeczki - już lepiej wystrugać nowego od podstaw... Tak więc warsztat z pewnością nie doczeka się reaktywacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Tak więc warsztat z pewnością nie doczeka się reaktywacji... A co z innymi projektami, bo cisza straszna... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 2 Marca 2015 Super Moderator Share Napisano 2 Marca 2015 Tak więc warsztat z pewnością nie doczeka się reaktywacji... A co z innymi projektami, bo cisza straszna... Pozdrawiam Pozostałe wrócą na wokandę, ale obecnie pracuję nad blaszkami do projektu DDG - jak tylko pojawi się pierwsza ich część to ruszam z pracami typowo modelarskimi. W tej kwestii jestem zogniskowany na progres widząc, że tematy, które się ciągną potem stają się już męczące. Zatem DDG - trzy miesiące i powinien być gotowy Takie przynajmniej jest Noworoczne postanowienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Pozostałe wrócą na wokandę, ale obecnie pracuję nad blaszkami do projektu DDG - jak tylko pojawi się pierwsza ich część to ruszam z pracami typowo modelarskimi. W tej kwestii jestem zogniskowany na progres widząc, że tematy, które się ciągną potem stają się już męczące. Zatem DDG - trzy miesiące i powinien być gotowy Takie przynajmniej jest Noworoczne postanowienie To super, już się bałem, że zrezygnowałeś... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Niesamowita ta galera. Wspaniałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Kiedyś miałem ochotę na tą galerę, ale z braku miejsca siedzę tylko i podziwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 3 Marca 2015 Autor Share Napisano 3 Marca 2015 Witam Poszukuję materiałów na temat żaglowców Amerigo Vespucci i USS Constitution. Głównie plany olinowania. Info na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdenda Napisano 5 Marca 2015 Share Napisano 5 Marca 2015 Ahoj, pošli mi mail na krcmarzd@seznam.cz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piojab95 Napisano 5 Marca 2015 Share Napisano 5 Marca 2015 łał ale cudeńko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 17 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2015 Po ponad miesięcznej przerwie czas pokazać co przybyło. Zrobiłem parę pokładów "drewnianych" Wszystkie linie pomiędzy deskami wymagały ponownego "przerycia" gdyż były zbyt mało widoczne. Element z ostatniego zdjęcia był całkowicie płaski i wzór desek był "ryty" całkowicie od nowa. Najwięcej pracy było z wykonaniem gwoździ. Trzeba było wywiercć ponad 400 otworków i włożyć w nie pręciki plastikowe. Złamałem przy okazji kilka wierteł 0,6 mm, ale chyba było warto. A teraz czas zająć sie rufą, która w tym modelu prezentuje się naprawdę okazale. Ale to wkrótce. Do końca zostały wykonane ławki dla wioślarzy wraz z oparciami. I znów te wszędobylskie gwoździe . Tym razem około 500. Na tych małych kwadracikach, (po 4 na każdym) na pomostach do chodzenia przy krawędzi burty. Do tej pory wywierciłem około 1500 otworków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Coraz bardziej mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 Niesamowite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuan Napisano 20 Kwietnia 2015 Share Napisano 20 Kwietnia 2015 Twoje "drewno" to klasa sama w sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 10 Maja 2015 Autor Share Napisano 10 Maja 2015 Złoto, Złoto, Złoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RKurczewski Napisano 10 Maja 2015 Share Napisano 10 Maja 2015 Śliczne. Dawałeś też jakieś washe na to złoto czy to czysty metal ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 10 Maja 2015 Autor Share Napisano 10 Maja 2015 Wszystkie kolory "metaliczne" jakie są w tym modelu to pasty metaliczne firmy Agama. Złoto to pasta o nazwie "czerwone złoto". Po rozcieńczeniu dedykowanym rozcieńczalnikiem pasta przypomina naprawdę "płynne złoto". Pędzelkiem bardzo łatwo się ją maluje. Ma też ciekawą właściwość. Można ją wykorzystać w 100 %. Nawet jak coś nam zostanie, to możemy następnego dnia dodać rozcieńczalnika i malujemy jakbyśmy ją przygotowali przed chwilą. Brąz na działach to też pasta metaliczna z Agamy. "Złoto" jakie widać na zdjęciach jest malowane pędzelkiem. NIe trzeba żadnych washy, takie wychodzi "samo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 19 Maja 2015 Share Napisano 19 Maja 2015 Wszystko to wygląda rewelacyjnie. Już nie mogę się doczekać dalszego ciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 19 Maja 2015 Share Napisano 19 Maja 2015 o tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 20 Maja 2015 Autor Share Napisano 20 Maja 2015 Wszystko to wygląda rewelacyjnie. Już nie mogę się doczekać dalszego ciągu. o tak... Mam nadzieję, że w tym tygodniu będzie dalszy ciąg relacji. Obecnie męczę się nad dwoma elementami rufy (szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla ) . Niestety są to głowne elementy i bez nich nic nie mogę zrobić dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 24 Maja 2015 Autor Share Napisano 24 Maja 2015 Witam w dalszej realacji z wykonywania galery Reale de France. Zanim przejdę do postępów w pracy chciałbym zaprezentować mój nowy "wynalazek" . Jest to klej firmy DELUXE. Przypomina Tamiyowski Super Cement i działa na podobnej zasadzie. Wnika we wszystkie szczeliny, szybko spaja i jest bezbarwny. Posiada jedną przewagę. Sposób apikacji. Dokupujemy specjalny aplikator. Niestety nie było alikatora firmy DELUXE więc kupiłem aplikator firmy FLEX I FILE. Działają na tej samej zasadzie. (firma FLEX I FILE ma też podobny klej. Może chyba służyć też jako szpachlówka). Zasysamy klej do aplikatora. I teraz najciekawsze. Dotykamy końcem igły w miejsu gdzie chemy użyć kleju. Klej sam wypływa z apilaktora i natychmiast spaja i wpływa we wszystkie szczeliny. Jest to bardzo wygodne rozwiazanie, jeśli mamy utrudniony dostęp do klejonych elementów. A ja tak miałem przy sklejaniu elementów rufy. Teraz zdjęcia z postępu klejenia rufy. Do zakończenie rufy droga jednak jeszcze daleka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 25 Maja 2015 Autor Share Napisano 25 Maja 2015 Mały update. Przyklejone złocenia na rufie. Jeszcze co prawda nie wszystkie. Będą jeszcze złocenia na kadłubie w okolicach steru. "Nadbudówka" (nie wiem jak to fachowo nazwać) przyłożona na sucho do pokładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi