Jędrek Napisano 1 Listopada 2007 Share Napisano 1 Listopada 2007 (edytowane) Chciałbym zapoczątkować temat malowania okrętów - schematów kamuflażu, używanych farb oraz ich modelarskich odpowiedników. Zamysł takiego tematu chodził mi po głowie od dawna, a że przeglądając dziś swoje zbiory natknąłem się na materiały z tym związane stwierdziłem iż coś w tej kwestii poczynię konkretnego. Namawiam do dzielenia się wiedzą i materiałami. EDIT: temat niniejszy został zawężony do okrętów japońskich, okrętom inych nacji mam nadzieję poświęcić odrębne tematy Jędrek Edytowane 13 Marca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 1 Listopada 2007 Autor Share Napisano 1 Listopada 2007 (edytowane) Imperial Japanese Navy Tablica barwna przedstawiająca próbki kolorów: (Snyder and Short Enterprises) wg Painter's Guide To WW2 Naval Camo (Clash of Arms Publishers, 1996) Kure Navy Yard - MM 1721, FS 35237 medium gray Maizuru Navy Yard - MM 1726, FS 36307 light sea gray Sasebo Navy Yard - Humbrol 32 Dark Grey Yokosuka Navy Yard - Humbrol 106 Ocean Gey zieleń do lotniskowców MM 1714, FS 34127 Forest Green w innym miejscu w sieci (nie pamiętam już gdzie) znalazłem coś takiego : Maizuru FS 36307, Humbrol 141, Gunze 324, Kure FS 35237, Humbrol 145, Gunze 337, Model Master 1721, Sasebo FS 35081, Yokosuka FS 36152 lub 36187, Linoleum FS 20117, Humbrol 186, Model Master 1701 Gunze Sangyo (Mr.Color) sprzedaje zestawy farb do malowania okrętów japońskich: CS-611 Japanese Naval Arsenal Colors zawiera: SC01 Kure Naval Arsenal Color SC02 Sasebo Naval Arsenal Color SC03 Maizuru Naval Arsenal Color CS-612 Japanese Army Camouflage Colors zawiera: SC04 Type 21 Camouflage Color SC05 Type 22 Camouflage Color SC06 Linaleum Deck Color Modelarska kolorystyka - Jarosław Pacewicz, 1992 - mam w zbiorach tę starą książkę poświęconą malowaniu więc dla porządku zacytuję również jej zawartość, kolory Humbrol: Gray – 156 Dark Gray – 27 White – 34 Tan – 71 Light Brown – 6cz. 178, 4cz. 70, 4cz. 34 (pokłady) Brown – 186 (pokłady) Greyish White – 196 Hull Red - 177 Jędrek Edytowane 13 Marca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 2 Listopada 2007 Autor Share Napisano 2 Listopada 2007 (edytowane) gotowe kolory do malowania okrętów japońskich z okresu IIWŚ proponuje także: White Ensign Models Colourcoats Paints IJN 01 SASEBO GRAY IJN 02 KURE GRAY IJN 03 MAIZURU GRAY IJN 04 YOKOSUKA GRAY IJN 05 TYPE 1 CAMOUFLAGE IJN 06 TYPE 2 CAMOUFLAGE IJN 07 TYPE 21 CAMOUFLAGE IJN 08 TYPE 22 CAMOUFLAGE IJN 09 IJN DECK TAN IJN 10 LINOLEUM Tamiya XF75 IJN Gray (Kure Arsenal) XF77 IJN Gray (Sasebo Arsenal) TS66 IJN Gray (Kure Arsenal) TS67 IJN Gray Sasebo Arsenal Jędrek Edytowane 19 Listopada 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 3 Listopada 2007 Share Napisano 3 Listopada 2007 IJN Navy Jędrku - to brzmi dość niezwykle Wiem że się czepiam ale IJN znaczy nic innego jak "Imperjal Japanese Navy" i jest to skrót bardzo nieformalny. W tym przypadku znaczy to dokładnie "Imperial Japanese Navy Navy" ;) . Przepraszam za offtopa ale już od pewnego czasu widzę jak na forum przewijają się nieformalne i właściwie isniejące tylko w nomenklaturze zachodu skróty "IJN" czy też "KMS". To nie jest to samo co "ORP", "USS" czy też "HMS". Piszę ponieważ warto o tym pamiętać i raczej nie szafować tymi określeniami. Temat bardzo mi się podoba i jeśli starczy czasu przygotuję tablicę barwną dla marynarki USA z okresu II Wojny Światowej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 3 Listopada 2007 Autor Share Napisano 3 Listopada 2007 Jędrku - to brzmi dość niezwykle to brzmi jak masło maślane i Twoja uwaga jest bardzo trafna, podświadomie coś nie dawało mi spokoju z tym tematem, teraz już przynajmniej wiem co z rozpędu źle zrobiłem (dzięki poprawka zrobiona) natomiast sam skrót mi się podoba wracając do tematu spróbuję poszukać odpowiedników powyższych farb u bardziej popularnych u nas producentów (pierwsze rezultaty poszukiwań są niestety mizerne) Temat bardzo mi się podoba i jeśli starczy czasu przygotuję tablicę barwną dla marynarki USA z okresu II Wojny Światowej. byłoby bardzo miło Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 3 Listopada 2007 Autor Share Napisano 3 Listopada 2007 nie znalazłem niestety odpowiedników innych producentów dla farb Colourcoats w przypadku japońskich barw , po poszukiwaniach uzupełniłem jedynie wcześniejszy post o jeszcze jedną znalezioną informację nt. kolorów z ciekawości zerknąłem co sugerują producenci w instrukcjach malowania swoich modeli, Aoshima posługuje się znaczkami w instrukcji Takao więc jej nie przytoczę, natomiast: Fine Molds miniaturowe łodzie podwodne typu A poleca pomalować całe na kolor czarny Tamiya dla I-400 sugeruje kolory: na górne powierzchnie TS-66, część podwodną TS-33, pokład to mieszanka trzech kolorów XF-9 (1cz) XF-24 (2cz) XF-64 (1cz) Jędrek ps. może posiadacze pudełek z innymi modelami podzielą się tym jakie kolory polecają producenci dla japońskich okrętów (schematy z pudełek, instrukcji również mile widziane ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 12 Listopada 2007 Autor Share Napisano 12 Listopada 2007 jeszcze jeden zestaw gotowych kolorów do malowania japońskich okrętów z IIwś, tym razem Model Master (kolory z palety akryli) Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 To i ja się przyłączam do tego tematu. Chciałbym zaprezentować schemat malowania IJN "Yukikaze" z 1940 roku. Hasegawa podaje numeracje kolorów dla farb Mr.Color przy czym główne barwy to: część podwodna 29 COCOA BROWN burty i część pokładu SC02 SASEBO NAVAL ARSENAL jasna część pokładu SC06 LINOLEUM DECK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 15 Marca 2008 Autor Share Napisano 15 Marca 2008 kilka sylwetek pokazujących malowanie japońskich krążowników, wśród nich (i szarości) wyróżnia się pierwsza sylwetka - lekkiego krążownika Tama (1942) gdy okręt standardowy kamuflaż miał uzupełniony białym kolorem /źródłem są dwa wydawnictwa z serii Wojna na morie: nr 25 - Japońskie lekkie krążowniki IIWŚ i nr 26 - Japońskie ciężkie krążowniki IIWŚ/ Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebaar Napisano 19 Kwietnia 2008 Share Napisano 19 Kwietnia 2008 Trzy fotki w kolorze: http://futabamil.hobby-web.net/souko/src/1188743037349.jpg http://futabamil.hobby-web.net/souko/src/1185110989371.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Jaki właściwie kolor miało miało olinowanie japońskich okrętów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 nmoże posiadacze pudełek z innymi modelami podzielą się tym jakie kolory polecają producenci dla japońskich okrętów (schematy z pudełek, instrukcji również mile widziane ) z przyjemnością.... oto zestaw do : .... każdy wie ... farby Tamiya : [Gun metal X10] [Chrome silver X11] [Gold X12] [Flat Black XF1] [ Hull Red XF9 ] [ JN Green XF11 ] [ JN Grey XF12 ] [ Natural Grey XF53 ] [ Deck Tan XF55 ] [ Mettalic Grey XF56 ] [ German Grey XF63 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
retopa Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Pytanie, myślę, jak najbardziej w temacie: Czy mógły ktoś przybliżyć sposoby malowania i odcienie kolorów dla okrętów sprzed drugiej wojny? Chodzi mi dokładnie o okres wojny z Chinami (1894-1895), wojny z Rosją (1904-1905) i Wielkiej Wojny (1914-1918). Wiem, że w początkowym okresie istnienia marynarki japońskiej (era Mejdżi) używane były kolory: biały, czarny, szary w różnych konfiguracjach, w zależności od typu okrętu i okresu. Będę zobowiązany (i myślę, że nie tylko ja) za przybliżenie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 27 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2009 tematu nie zgłębiałem, mogę dorzucić jedynie schemat malowania z instrukcji do modelu Mikasy Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 wracając do tematu spróbuję poszukać odpowiedników powyższych farb u bardziej popularnych u nas producentów Nie orientujesz się może, czy istnieją dostępne w formacie np. pdf tabele z kolorami - w sensie odpowiedników dla różnych producentów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebaar Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Imperial Japanese Navy Tablica barwna przedstawiająca próbki kolorów: (Snyder and Short Enterprises) Zgodnie z tą tablicą Japończyków maluje tymi kolorami: Kure/Sasebo- Humbrol 27 Yokosuka- Pactra A 37 Maizuru- Model Master 4754 Linoleum na pokładzie- Pactra A 103 Oczywiście każdy modelarz będzie miał własny przepis na dobór odpowiednich barw przy malowaniu okrętów IJN i będzie miał rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 13 Lipca 2009 Share Napisano 13 Lipca 2009 Co prawda umieściłem to w relacji, ale jakby ktoś szukał do Musashi: ... ps - wraz z przelicznikami, wg książki z tabelami, jaką posiadam. ... ps 2 - jakby ktoś potrzebował poszukać zamienników, to służę pomocą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 15 Sierpnia 2009 Share Napisano 15 Sierpnia 2009 jeszcze jeden zestaw gotowych kolorów do malowania japońskich okrętów z IIwś, tym razem Model Master (kolory z palety akryli) Jędrek Hmmm... nawet na stronie Testorsa nie znalazłem informacji na temat tychże kolorów Czy farbki zostały wycofane z produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
USS Enterprise Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Podobno „morskie” Model Mastery wyszły z produkcji. Ale za Wielką Wodą czasami można je jeszcze dorwać ze starych zapasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Filip, jak będziesz potrzebować "zamienników" - daj znać, może wygrzebię coś z tabeli farb ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 19 Listopada 2013 Share Napisano 19 Listopada 2013 Czy ktoś ma foty japońskich stanowisk przeciw lotniczych mocowanych na statkach okrętach. Interesują mnie mniejsze kalibry , nazwy , foty itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 22 Marca 2017 Share Napisano 22 Marca 2017 Podłączę się pod temat, bo chyba szkoda zakładać nowy. Po krótkiej kwerendzie nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na to pytanie: co się stało z wrakiem zatopionego 19 listopada 1944 IJN Shinano? Czy został on odnaleziony i przeprowadzono nad nim jakieś badania? Są z tego materiały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 22 Marca 2017 Share Napisano 22 Marca 2017 Hmm, aż sam co nieco poszukałem Znane są położenie i głębokość, na jakiej wrak spoczywa - ok 4 km. Ale nie znalazłem nic na temat badań wraku. Skoro już odkopano temat, mam pytanie dotyczące malowania bezpośrednio. Czy we flocie japońskiej stosowano odmienne malowanie dla okresu pokoju i wojny, tak jak to było np. w Wielkiej Brytanii? Pytam ze względu na Kumę, na zdjęciach z Tsingtao wydaje się być malowana na bardzo jasny kolor. Czy to tylko złudzenie optyczne? Fotki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 Chyba nie było rozdziału na malowanie "pokojowe" i 'wojenne" jako, że Japonia od początku XX wieku była zawsze z kimś na stopie wojennej. Kolory szarości japońskich okrętów to generalnie 4 odcienie szarego: Kure, Sasebo, Maizuru, Yokosuka, oraz wersja ciemna Maizuru Tak to wygląda naniesione na Nagato przy symulacji naturalnego oświetlenia. Widać, że kolory znacząco jaśnieją w stosunku do farb bazowych. Kure Sasebo Yokosuka Maizuru W pełnym słońcu (a pewnie takie było w czasie zdjęć Kumy mogą się wydawać jeszcze jaśniejsze. Rozbicia kolorów oraz rendery dzięki uprzejmości Waldka Góralskiego, z którym przegadaliśmy parę godzin ostatnio na ten i inne ciekawe tematy dotyczące Cesarskiej Floty... dzięki jeszcze raz Waldek !! Dla tych modelarzy, którzy chcieliby wykonać farby samodzielnie poniżej podaję wartości rozbarwień w RGB oraz CMYK. Rozbarwień dokonałem w Photoshopie. teraz wystarczy pójść do dowolnej mieszalni lakierów samochodowych i poprosić o wykonanie 150ml lub 200ml farby wg kodów. Koszt ok 20 złotych i wystarczy do końca mikromodelarskiego życia Ja tak zrobiłem - farby mają lepszą przyczepność niż Gunze! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 no, no... szacun blacman - to żeś waćpan zaorał temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi