Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pisz poprawnie.

Droga wycieczko.

Czy ktoś z was miał do czynienia z modelem samolotu jak w temacie?

Wiem generalnie że jest to wyrób "efo_podobny" lecz mi nie chodzi o jego rzeczywistą bryłę czy poprawność wymiarową a o sklejalność? Czy trzeba do tego zestawu podchodzic z dużą ilościa szpachli i papieru sciernego czy raczej wszystko jest dobrze spasowane?

Pytam w imieniu kolegi, który nie zajmuje się modelarstwem a chce sobie skleić taki model jednak nie ma kasy na hasegawę

Napisano

Mam cztery modele F-16 tej firmy w poczekalni i z miłą chęcią dowiem się o nich coś więcej, zanim zacznę sklejać. Bo tak na oko, to wygląda NATO, że aż tak dużo szpachli nie będzie trzeba... Doświadczenie jednak weryfikuje przewidywania.

Pozdrawiam

Napisano

A dziś właśnie do mnie przyszedł z Allegro model F-16 Jastrząb. Rewelki nie ma, a jak będę miał chwilę to go z planami porównam, po przymierzam części i powiem co i jak. Na razie powiem tylko,z e model daje sopre pole do popisu dla miłośników waloryzacji ;)

ps. kalki wyglądają porządnie, dla polskich efów są dostępne 4 numery seryjne, dwa dla wersji C i dwa dla D (choć części w ramkach są tylko dla C) ;)

Napisano

Czy ktoś miał w ręku Efa z Mastercraftu ale w 1/48? Chodzi mi o tego co jest w ofercie Jadaru, wiem tyle tylko ze to podobno Italerka a ma piękne kalki do polskich Jastrzębi

Napisano

Witam

Miałem w rękach F-16 w skali 1:48 Mastercraftu. Na moje oko to model Italeri i faktycznie ma bardzo ładne kalki do polskiej wersji. W pudełku znajduje się również model w skali 1:72; formy również Italeri.

Pozdrawiam

Napisano
a te wypraski italeri w skali 1/48 to nie jest troche starsza wersja (block 30/40?) niż polskie f-16??

W skali 1:72 wypraski są do wersji F-16 A i Mastercraftowi nie chciało się nawet tego usunąć z formy, więc żeby z tego zrobić F-16C Block 52+ roboty na kilka wieczorów będzie, i tak sobie myslę, że (prawdopodobnie) taki sam patent będzie w skali 1/48.

Napisano (edytowane)

Właśnie dziś przyszła paczka z F-16 1:48 Mastercraftu.

O samym modelu w 1:48 więcej w in-box'ie, który znajduje się w tym wątku: IN-BOX F-16C 1:48 (a najlepsze są w modelu "czterdziestkiósemki" bogate kalki do polskich "Jastrzębi"), w tym temacie tylko zdjęcia z gratisu w postaci F-16 w skali 1:72, który znajduje się pudełku swojego "większego" brata.

Sam model wg instrukcji to F-16C block 30, jednak na wypraskach jest napis: F-16A/B.

Instrukcja jest dość porządna i szczegółowa:

pic1_resize.jpg

Osłona kabiny gruba, nieprzezroczysta:

pic3_resize.jpg

Arkusik kalkomanii ubogi, bez stencili, umożliwiający zrobienie tylko jednej wersji malowania:

pic2_resize.jpg

Do kompletu cztery wypraski z szarego tworzywa, w sumie przyzwoitej jakości (aczkolwiek do F-16C block 50/52 Revella sporo brakuje):

pic4_resize.jpg pic5_resize.jpg pic6_resize.jpg pic7_resize.jpg

Pozdrawiam

sokol

Edytowane przez Gość
Napisano

Tak, w moim pudełku F-16 z Krzesin ( które są zresztą blisko mnie ) też brakowało jednej ramki i ta osłona kabiny fatalna. Kupiłem teraz AH-1G "Marines" i jest tak samo kiepski jakościowo jak F-16. Ale nie ma co za wiele wymagać od naszej rodzimej firmy. Ważne, że obydwa były w granicach 11 zł i to mnie skusiło.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisano

A ja zapodam takim czymś:

729144610f556bd1.jpg

f69e1a0f026be825.jpg

8179dff24fd5dcd2.jpg

81f774463cbd4ed2.jpg

bcfb8bdfc214f19f.jpg

8f4d6edf1c5218d0.jpg

1db8d80b78a19c34.jpg

cd246b14f36954d9.jpg

Od tego wyrobu Krzesinowego różni się tylko kalkami (te są z okazji 79 rocznicy American Tigermeet).

Większość błędów opisał RAV, jednak trzeba dodać, że skrzydła są także za bardzo do przodu. Jeśli chodzi o mój egzemplarz tego eFa krzesinowego, to dostałem aż 4 fotele (dwie ramki na których także jest masa uzbrojenia).

Na zdjęciach pokazałem także fragmenty instrukcji według których mamy przykleić kalki na rakiety oraz na kokpit. Wzrok mam dobry, a na załączonym zdjęciu widać, że takich kalek tam po prostu nie ma. Tak samo jest z wieloma częściami samego samolotu.

Napisano
Na zdjęciach pokazałem także fragmenty instrukcji według których mamy przykleić kalki na rakiety oraz na kokpit. Wzrok mam dobry, a na załączonym zdjęciu widać, że takich kalek tam po prostu nie ma. Tak samo jest z wieloma częściami samego samolotu.
Generalnie Mastercraft wyznaje taką zasadę, że jeśli model zostaje nabyty przez doświadczonego modelarza, to on z pewnością pokusi się o mail / telefon / list do producenta z prośbą o brakujące części zestawu i Mastercraft wtedy odsyła to, co brakuje (tak było w moim przypadku - brakowało części uzbrojenia i arkusza mniejszych kalek; napisałem do nich maila, to oni przysłali mi za free cały kompletny model - wszystkie wypraski, wszystkie arkusze kalki i instrukcję - brakowało tylko pudełka ;) ). Wnioskuję więc, że oni wolą wypuścić na rynek model dla początkujących, dla których brakujące kalki i tak zwykle są zbyt małe / delikatne, żeby ich użyć i w ten sposób producent oszczędza, co widać po cenach modeli.

Pozdrawiam

Napisano
Generalnie Mastercraft wyznaje taką zasadę, że jeśli model zostaje nabyty przez doświadczonego modelarza, to on z pewnością pokusi się o mail / telefon / list do producenta z prośbą o brakujące części zestawu i Mastercraft wtedy odsyła to, co brakuje (tak było w moim przypadku - brakowało części uzbrojenia i arkusza mniejszych kalek; napisałem do nich maila, to oni przysłali mi za free cały kompletny model - wszystkie wypraski, wszystkie arkusze kalki i instrukcję - brakowało tylko pudełka ;) )

O mogę zapytać się na jaki mail pisałeś? Bo swego czasu też pisałem w związku z brakiem filmu z zegarami i napisów eksploatacyjnych do dwóch samolotów. Jednak nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.

Napisano

No kurde tak przeczytałem w instrukcji

Sprawdzone jeszcze raz i dalej widzę to samo

EDIT: Już chyba wiem o co chodzi... Popierniczyło im się 79th FS (Domniemam, że chodzi o Flying Squadron) z Tiger Meet. Bo ta rocznica pewnie dotyczy dywizji

Napisano
Generalnie Mastercraft wyznaje taką zasadę, że jeśli model zostaje nabyty przez doświadczonego modelarza, to on z pewnością pokusi się o mail / telefon / list do producenta z prośbą o brakujące części zestawu i Mastercraft wtedy odsyła to, co brakuje (tak było w moim przypadku - brakowało części uzbrojenia i arkusza mniejszych kalek; napisałem do nich maila, to oni przysłali mi za free cały kompletny model - wszystkie wypraski, wszystkie arkusze kalki i instrukcję - brakowało tylko pudełka ;) )

O mogę zapytać się na jaki mail pisałeś? Bo swego czasu też pisałem w związku z brakiem filmu z zegarami i napisów eksploatacyjnych do dwóch samolotów. Jednak nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.

Już teraz nie pamiętam, czy napisałem do nich maila na mastercraft@o2.pl czy korzystałem z formularza kontaktowego z tej strony. Najlepiej wykorzystać obie opcje.

Jak będę teraz prosił ich o brakujące kalki to w ogóle chyba zadzwonię.

Pozdrawiam

• 1 month later...
Napisano

ja mam taki sam model co jest pokazany na zdjęciach powyzej. Ale u mnie to nie dali 1 in-boxa. Z bombami;/ Ale trzeba szpachle i papier ścierny bo naprawde są duże luki

Napisano

Ale za to firma ma naprawdę dobre podejście do klienta. Mam Su-17 i z czystej ciekawości napisałem maila na mastercraft@o2.pl z prośbą o dodatkową kalkę. Odpowiedź dostałem po dwóch godzinach, a była sobota wieczór. Teraz grzecznie czekam na kalki, zobaczymy kiedy przyjdą. IMHO jak na modele, które można kupić za naprawdę małe pieniądze (Suczka w sklepie kosztowała mnie 11.50) to nie można narzekać. No i na pewno więcej frajdy będzie, jak się złoży F-16 Mastercraftu niż Hasegawy

Przy okazji - mają nową stronę www i jest nawet katalog Ale co ciekawe, w katalogu ani słowa na temat F-16 w skali 1:48

Napisano

E tam dosyć Jak do tej pory to popełniłem Mig-21 - szpachli trochę poszło, najlepszy numer miałem, jak sklejałem kadłub. Wklejałem obciążnik na dziobie, postanowiłem zalać go większą ilością kleju. Skleiłem kadłub, obwiązałem gumką (od majtek ) - jak mądre książki głoszą, odstawiłem na 24h i jak odwinąłem gumę, to ... załamka. Część dziobowa, przed kabiną była ładnie wklęśnięta do środka po obu stronach Klej zmiękczył plastik, a guma zrobiła resztę. Trochę miałem roboty, aby to wyprostować na szpachli, ale efekt końcowy jest nienajgorszy, a frajda nieziemska . W planach mam Su-17, a wczoraj widziałem u mnie w kiosku Ah-1G za całe 9zł i mam ochotę go kupić, a być może nawet wystartować nim w konkursie Byłby to chyba najtańszy model startujący w tym konkursie

Żeby nie było tak całkiem OT, to tam, gdzie kupiłem Su-17 na półce leży też F-16 (D-21 F-16A-10"323 SQ. 'DIANA"), i też za 11.50 ...

Dodano: 22.01.2007

Dzisiaj dotarły do mnie kalki. O dziwo oprócz napisów do Su (wg mnie całkiem niezłych) jako bonus dostałem arkusz kalkomanii z napisami eksploatacyjnymi i godłami do ... FW-190 i to w skali 1/48 Jeszcze bardziej dziwny jest fakt, że Mastercraft (sądząc po ich stronie www i katalogu) nie robi FW-190 w 1/48

• 2 weeks later...
Napisano

obecnie w sieci mozna kupic F-16 z wysylka - Italeri od 10$, Revell - 17$, Hasegawa - 13$, Tamiya (Italeri) - 12$.

Przy obecnym kursie USD szkoda czasu na walke z Mastercraftem i podobnymi wynalazkami.

• 1 month later...
Napisano
obecnie w sieci mozna kupic F-16 z wysylka - Italeri od 10$, Revell - 17$, Hasegawa - 13$, Tamiya (Italeri) - 12$.

Przy obecnym kursie USD szkoda czasu na walke z Mastercraftem i podobnymi wynalazkami.

Popieram. Modele mastercrafta to doskonały poligon do testów, są tanie więc jak coś nie wyjdzie to mały ból. F-16 w 1/72 też kupiłem z tej firmy głównie dla kalek, reszta poszła na magazyn części zapasowych.

Pzdr

• 7 years later...