cruenzo Napisano 5 Listopada 2007 Share Napisano 5 Listopada 2007 Pisz poprawnie. Droga wycieczko. Czy ktoś z was miał do czynienia z modelem samolotu jak w temacie? Wiem generalnie że jest to wyrób "efo_podobny" lecz mi nie chodzi o jego rzeczywistą bryłę czy poprawność wymiarową a o sklejalność? Czy trzeba do tego zestawu podchodzic z dużą ilościa szpachli i papieru sciernego czy raczej wszystko jest dobrze spasowane? Pytam w imieniu kolegi, który nie zajmuje się modelarstwem a chce sobie skleić taki model jednak nie ma kasy na hasegawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 5 Listopada 2007 Share Napisano 5 Listopada 2007 Mam cztery modele F-16 tej firmy w poczekalni i z miłą chęcią dowiem się o nich coś więcej, zanim zacznę sklejać. Bo tak na oko, to wygląda NATO, że aż tak dużo szpachli nie będzie trzeba... Doświadczenie jednak weryfikuje przewidywania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Listopada 2007 Share Napisano 5 Listopada 2007 A dziś właśnie do mnie przyszedł z Allegro model F-16 Jastrząb. Rewelki nie ma, a jak będę miał chwilę to go z planami porównam, po przymierzam części i powiem co i jak. Na razie powiem tylko,z e model daje sopre pole do popisu dla miłośników waloryzacji ;) ps. kalki wyglądają porządnie, dla polskich efów są dostępne 4 numery seryjne, dwa dla wersji C i dwa dla D (choć części w ramkach są tylko dla C) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 7 Listopada 2007 Share Napisano 7 Listopada 2007 Czy ktoś miał w ręku Efa z Mastercraftu ale w 1/48? Chodzi mi o tego co jest w ofercie Jadaru, wiem tyle tylko ze to podobno Italerka a ma piękne kalki do polskich Jastrzębi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luck Napisano 7 Listopada 2007 Share Napisano 7 Listopada 2007 Witam Miałem w rękach F-16 w skali 1:48 Mastercraftu. Na moje oko to model Italeri i faktycznie ma bardzo ładne kalki do polskiej wersji. W pudełku znajduje się również model w skali 1:72; formy również Italeri. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 8 Listopada 2007 Share Napisano 8 Listopada 2007 Takie 2 w 1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 9 Listopada 2007 Share Napisano 9 Listopada 2007 A te wypraski Italeri w skali 1/48 to nie jest troche starsza wersja (block 30/40?) niż polskie F-16?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 12 Listopada 2007 Share Napisano 12 Listopada 2007 Właśnie tego sie chcę dowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 12 Listopada 2007 Share Napisano 12 Listopada 2007 a te wypraski italeri w skali 1/48 to nie jest troche starsza wersja (block 30/40?) niż polskie f-16?? W skali 1:72 wypraski są do wersji F-16 A i Mastercraftowi nie chciało się nawet tego usunąć z formy, więc żeby z tego zrobić F-16C Block 52+ roboty na kilka wieczorów będzie, i tak sobie myslę, że (prawdopodobnie) taki sam patent będzie w skali 1/48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 13 Listopada 2007 Share Napisano 13 Listopada 2007 (edytowane) Właśnie dziś przyszła paczka z F-16 1:48 Mastercraftu. O samym modelu w 1:48 więcej w in-box'ie, który znajduje się w tym wątku: IN-BOX F-16C 1:48 (a najlepsze są w modelu "czterdziestkiósemki" bogate kalki do polskich "Jastrzębi"), w tym temacie tylko zdjęcia z gratisu w postaci F-16 w skali 1:72, który znajduje się pudełku swojego "większego" brata. Sam model wg instrukcji to F-16C block 30, jednak na wypraskach jest napis: F-16A/B. Instrukcja jest dość porządna i szczegółowa: Osłona kabiny gruba, nieprzezroczysta: Arkusik kalkomanii ubogi, bez stencili, umożliwiający zrobienie tylko jednej wersji malowania: Do kompletu cztery wypraski z szarego tworzywa, w sumie przyzwoitej jakości (aczkolwiek do F-16C block 50/52 Revella sporo brakuje): Pozdrawiam sokol Edytowane 14 Listopada 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryq Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 Tak, w moim pudełku F-16 z Krzesin ( które są zresztą blisko mnie ) też brakowało jednej ramki i ta osłona kabiny fatalna. Kupiłem teraz AH-1G "Marines" i jest tak samo kiepski jakościowo jak F-16. Ale nie ma co za wiele wymagać od naszej rodzimej firmy. Ważne, że obydwa były w granicach 11 zł i to mnie skusiło. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 3 Grudnia 2007 Share Napisano 3 Grudnia 2007 A ja zapodam takim czymś: Od tego wyrobu Krzesinowego różni się tylko kalkami (te są z okazji 79 rocznicy American Tigermeet). Większość błędów opisał RAV, jednak trzeba dodać, że skrzydła są także za bardzo do przodu. Jeśli chodzi o mój egzemplarz tego eFa krzesinowego, to dostałem aż 4 fotele (dwie ramki na których także jest masa uzbrojenia). Na zdjęciach pokazałem także fragmenty instrukcji według których mamy przykleić kalki na rakiety oraz na kokpit. Wzrok mam dobry, a na załączonym zdjęciu widać, że takich kalek tam po prostu nie ma. Tak samo jest z wieloma częściami samego samolotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 3 Grudnia 2007 Share Napisano 3 Grudnia 2007 Na zdjęciach pokazałem także fragmenty instrukcji według których mamy przykleić kalki na rakiety oraz na kokpit. Wzrok mam dobry, a na załączonym zdjęciu widać, że takich kalek tam po prostu nie ma. Tak samo jest z wieloma częściami samego samolotu.Generalnie Mastercraft wyznaje taką zasadę, że jeśli model zostaje nabyty przez doświadczonego modelarza, to on z pewnością pokusi się o mail / telefon / list do producenta z prośbą o brakujące części zestawu i Mastercraft wtedy odsyła to, co brakuje (tak było w moim przypadku - brakowało części uzbrojenia i arkusza mniejszych kalek; napisałem do nich maila, to oni przysłali mi za free cały kompletny model - wszystkie wypraski, wszystkie arkusze kalki i instrukcję - brakowało tylko pudełka ;) ). Wnioskuję więc, że oni wolą wypuścić na rynek model dla początkujących, dla których brakujące kalki i tak zwykle są zbyt małe / delikatne, żeby ich użyć i w ten sposób producent oszczędza, co widać po cenach modeli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 3 Grudnia 2007 Share Napisano 3 Grudnia 2007 Generalnie Mastercraft wyznaje taką zasadę, że jeśli model zostaje nabyty przez doświadczonego modelarza, to on z pewnością pokusi się o mail / telefon / list do producenta z prośbą o brakujące części zestawu i Mastercraft wtedy odsyła to, co brakuje (tak było w moim przypadku - brakowało części uzbrojenia i arkusza mniejszych kalek; napisałem do nich maila, to oni przysłali mi za free cały kompletny model - wszystkie wypraski, wszystkie arkusze kalki i instrukcję - brakowało tylko pudełka ;) ) O mogę zapytać się na jaki mail pisałeś? Bo swego czasu też pisałem w związku z brakiem filmu z zegarami i napisów eksploatacyjnych do dwóch samolotów. Jednak nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 3 Grudnia 2007 Share Napisano 3 Grudnia 2007 No kurde tak przeczytałem w instrukcji Sprawdzone jeszcze raz i dalej widzę to samo EDIT: Już chyba wiem o co chodzi... Popierniczyło im się 79th FS (Domniemam, że chodzi o Flying Squadron) z Tiger Meet. Bo ta rocznica pewnie dotyczy dywizji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 3 Grudnia 2007 Share Napisano 3 Grudnia 2007 Generalnie Mastercraft wyznaje taką zasadę, że jeśli model zostaje nabyty przez doświadczonego modelarza, to on z pewnością pokusi się o mail / telefon / list do producenta z prośbą o brakujące części zestawu i Mastercraft wtedy odsyła to, co brakuje (tak było w moim przypadku - brakowało części uzbrojenia i arkusza mniejszych kalek; napisałem do nich maila, to oni przysłali mi za free cały kompletny model - wszystkie wypraski, wszystkie arkusze kalki i instrukcję - brakowało tylko pudełka ;) ) O mogę zapytać się na jaki mail pisałeś? Bo swego czasu też pisałem w związku z brakiem filmu z zegarami i napisów eksploatacyjnych do dwóch samolotów. Jednak nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Już teraz nie pamiętam, czy napisałem do nich maila na mastercraft@o2.pl czy korzystałem z formularza kontaktowego z tej strony. Najlepiej wykorzystać obie opcje.Jak będę teraz prosił ich o brakujące kalki to w ogóle chyba zadzwonię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawo56 Napisano 7 Stycznia 2008 Share Napisano 7 Stycznia 2008 Witam,mam dostęp do wszystkich modeli F-16 firmy mastercraft-jeśli ktoś jest zainteresowany,proszę pisać na dawid.kilkowski@wp.pl lub na moje GG 1976819 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Napisano 13 Stycznia 2008 Share Napisano 13 Stycznia 2008 ja mam taki sam model co jest pokazany na zdjęciach powyzej. Ale u mnie to nie dali 1 in-boxa. Z bombami;/ Ale trzeba szpachle i papier ścierny bo naprawde są duże luki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallstart Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 Ale za to firma ma naprawdę dobre podejście do klienta. Mam Su-17 i z czystej ciekawości napisałem maila na mastercraft@o2.pl z prośbą o dodatkową kalkę. Odpowiedź dostałem po dwóch godzinach, a była sobota wieczór. Teraz grzecznie czekam na kalki, zobaczymy kiedy przyjdą. IMHO jak na modele, które można kupić za naprawdę małe pieniądze (Suczka w sklepie kosztowała mnie 11.50) to nie można narzekać. No i na pewno więcej frajdy będzie, jak się złoży F-16 Mastercraftu niż Hasegawy Przy okazji - mają nową stronę www i jest nawet katalog Ale co ciekawe, w katalogu ani słowa na temat F-16 w skali 1:48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallstart Napisano 15 Stycznia 2008 Share Napisano 15 Stycznia 2008 E tam dosyć Jak do tej pory to popełniłem Mig-21 - szpachli trochę poszło, najlepszy numer miałem, jak sklejałem kadłub. Wklejałem obciążnik na dziobie, postanowiłem zalać go większą ilością kleju. Skleiłem kadłub, obwiązałem gumką (od majtek ) - jak mądre książki głoszą, odstawiłem na 24h i jak odwinąłem gumę, to ... załamka. Część dziobowa, przed kabiną była ładnie wklęśnięta do środka po obu stronach Klej zmiękczył plastik, a guma zrobiła resztę. Trochę miałem roboty, aby to wyprostować na szpachli, ale efekt końcowy jest nienajgorszy, a frajda nieziemska . W planach mam Su-17, a wczoraj widziałem u mnie w kiosku Ah-1G za całe 9zł i mam ochotę go kupić, a być może nawet wystartować nim w konkursie Byłby to chyba najtańszy model startujący w tym konkursie Żeby nie było tak całkiem OT, to tam, gdzie kupiłem Su-17 na półce leży też F-16 (D-21 F-16A-10"323 SQ. 'DIANA"), i też za 11.50 ... Dodano: 22.01.2007 Dzisiaj dotarły do mnie kalki. O dziwo oprócz napisów do Su (wg mnie całkiem niezłych) jako bonus dostałem arkusz kalkomanii z napisami eksploatacyjnymi i godłami do ... FW-190 i to w skali 1/48 Jeszcze bardziej dziwny jest fakt, że Mastercraft (sądząc po ich stronie www i katalogu) nie robi FW-190 w 1/48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 obecnie w sieci mozna kupic F-16 z wysylka - Italeri od 10$, Revell - 17$, Hasegawa - 13$, Tamiya (Italeri) - 12$. Przy obecnym kursie USD szkoda czasu na walke z Mastercraftem i podobnymi wynalazkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 obecnie w sieci mozna kupic F-16 z wysylka - Italeri od 10$, Revell - 17$, Hasegawa - 13$, Tamiya (Italeri) - 12$.Przy obecnym kursie USD szkoda czasu na walke z Mastercraftem i podobnymi wynalazkami. Popieram. Modele mastercrafta to doskonały poligon do testów, są tanie więc jak coś nie wyjdzie to mały ból. F-16 w 1/72 też kupiłem z tej firmy głównie dla kalek, reszta poszła na magazyn części zapasowych. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redemers Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Potrzebuje instrukcje sklejania tego modelu: master craft F-16C Block 52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 18 Października 2015 Super Moderator Share Napisano 18 Października 2015 Witam. Tu masz link. Wydrukuj sobie instrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redemers Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Dzięki, jesteś wielki. Młody będzie miał co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi