Lipstein Napisano 1 Marca 2019 Autor Share Napisano 1 Marca 2019 Jak sklejałem Czaplę ponad 25 lat temu, to nie było problemu: inne wypraski, bez przesunięć, o blaszkach się nie śniło, sklejałem w kuchni przy słabym świetle, skleiłem w kilka wieczorów, czasu ile chcesz. Teraz to mnie boli, jak mam iść do swojej własnej modelarni i zrobić cokolwiek z tym modelem, a muszę czekać, aż mała padnie. Na pewno go skończę, ale jak pomyślę o zrobieniu osłony cylindrów i tych kropelek na niej, to mi dźwięczy plomba Na razie zakupione wiertła do nawiercenia tylnego kółka i zamocowania go w kadłubie, jak w końcu nadam tej osłonie jakiś akceptowalny kształt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Marca 2019 Autor Share Napisano 19 Marca 2019 Ciąg dalszy zmagań... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 22 Marca 2021 Share Napisano 22 Marca 2021 Coś tu słychać w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Lutego 2022 Autor Share Napisano 16 Lutego 2022 Weny brak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek74 Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 Nie poddawaj się, robisz genialną robotę. Trzymam kciuki, aby Tobie wena wróciła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Listopada 2022 Autor Share Napisano 10 Listopada 2022 Wena wróci w trymiga, jak znajdę patent na osłonę cylindrów, żeby jej nie rzeźbić z tego, co w zestawie. Nie mam niestety ani umiejętności ani znajomości, żeby to dać wytoczyć lub zlecić druk, i to w jakiejś rozsądnej cenie: kroplowate osłonki popychaczy - nie przeskoczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 Może przeszczepić z PWS-16/26, powinny pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 Brzydki samolot, ale robota - pierwsza klasa Zamiast drutu uzylbym albo nitek albo wlosow pedzla ( kupilem rewelacyny przed laty w Tesco ) i zastosowalem w He-71 Masz dokladne rysunki tej oslony? Mozna by cos z modelem 3D pomyslec i wydrukowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 a tak to wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Listopada 2022 Autor Share Napisano 10 Listopada 2022 (edytowane) Na razie sam powalczę: wyobliłem osłonę cylindrów z żaluzja i zrobiłem chyba resztę kolektora spalin... Na razie na sucho przyklejone na Patafixie Śmigło od innego modelu, za długie o ok. 5mm od tego z "zestawu". Zostawić to przeszczepione tak jak jest, skrócić, zmienić geometrię? Edytowane 10 Listopada 2022 przez Lipstein 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 Edek (chyba) wydal blache z piastami do smigiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Listopada 2022 Autor Share Napisano 10 Listopada 2022 chodzi o łopaty: kształt i długość. Z Parta mam blaszkę ze śrubkami mocowania do piasty/osi. Z planów jakie mam wychodzi, że jak to nowe śmigło zostawię, to średnica będzie deko większa; odnoszę to do rozstawu kół, bo średnicy oryginału nie znam. Kształtu też nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 Hmmm z tymi kroplami to tylko moja wesoła twórczość w głowie, bo nie robiłem takiego czegoś nigdy. Zrobić jedną z milliputa, jak stwardnieje odcisnąć w miękkim millipucie robiąc formę i czymś zalać może CA? Ale żeby nie przywarło to wysmarować płynem do naczyń? Jakbym miał żywicę to bym spróbował. No albo wysypać tą formę talkiem i znowu włożyć milliputa. Takie moje wymysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Listopada 2022 Autor Share Napisano 11 Listopada 2022 Na tym patencie lepię plecaki do czołgów: mam formy z modeliny i wysypuję je talkiem, ale miliput jakby tego nie przyjmuje do wiadomości i każdy plecaczek trzeba delikatnie wydłubać i poprawić mu kształt, nawet jak masa trochę podeschnie. Nie ma powtarzalności, ale w przypadku tych betów na czołgi to może i dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 11 Listopada 2022 Share Napisano 11 Listopada 2022 Hmmm, no to na tę chwilę nic innego mi do głowy nie przychodzi ;/ może jakiś wymiatacz od skreczu będzie miał sposób i się wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 11 Listopada 2022 Share Napisano 11 Listopada 2022 Zrób sobie element z plastiku, dobrze wypoleruj i odciśnij w silikonie (taki śmierdzący octem, np sanitarny). Masz formę, potem potrzebna będzie żywica albo jakiś sprawdzony wypełniacz, niestety idealny do takich zadań klej dwuskładnikowy Distal nie jest już produkowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 11 Listopada 2022 Share Napisano 11 Listopada 2022 @RogerM to ja się tu jeszcze podepnę i podpytam, może poxipol 2 składnikowy by się nadał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 11 Listopada 2022 Share Napisano 11 Listopada 2022 (edytowane) Sądzę, że nie bardzo. Kiedyś szpachlowałem otwory w metalowej futrynie i z tego co pamiętam masa była dość gęsta i szybko schła. Ale można kupić na najbardziej popularnym portalu aukcyjnym małą ilość żywicy i po problemie. Edytowane 11 Listopada 2022 przez RogerM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Listopada 2022 Autor Share Napisano 11 Listopada 2022 Wyciąłem jeszcze imitację cylindrów i wytrasowałem pierścienie na osłonie; mogłem to zrobić przed tymi rurkami od kolektora, ale wena na to dopadła mnie dzisiaj rano. wyszło jak wyszło. I przewierciłem osłonę w 4 miejscach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 11 Listopada 2022 Share Napisano 11 Listopada 2022 14 godzin temu, Lipstein napisał: Z planów jakie mam sa przeciez plany modelarskie czapli chyba nawet u mnie w szafce :-( - mam szukac? a zeby sie czesci do formy nie przyklejaly - jest w sprayu plyn do kokpitow samochodowych 14 godzin temu, Vieh_san napisał: Zrobić jedną z milliputa, jak stwardnieje odcisnąć w miękkim millipucie robiąc formę albo poszukac czegos w Tedi albo innym Kiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 11 Listopada 2022 Share Napisano 11 Listopada 2022 (edytowane) Wait, przecież rura kolektora nie może być zamknięta, w postaci pierścienia. Po obu stronach otworu wylotowego gdzieś musi być ostatni podłączony cylinder. Ten pierścień trzeba przerwać, patrząc od strony pilota po prawej u góry. Nawet nie jestem pewien, czy przez tą przerwę nie szły pociski z kaemu pilota. Edytowane 11 Listopada 2022 przez KayFranz bo żech dołożył ladszafta... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Listopada 2022 Autor Share Napisano 11 Listopada 2022 Godzinę temu, BRAVO112 napisał: Z planów jakie mam Mamy te same, z MLP w Krakowie. I rura wydechowa wygląda na nich tak, ja to pokazałem wcześniej: pierścień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 11 Listopada 2022 Share Napisano 11 Listopada 2022 Widocznie z tych resztek na zdjęciu ten kawałek kolektora złomiarze zabrali... Po lewej, na ramie silnika, widoczny zbiornik oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Listopada 2022 Autor Share Napisano 11 Listopada 2022 (edytowane) Ja się nie upieram, że mam rację z tym pierścieniem. Na rysunku z 1977 roku (rys. Witold Jeleń) narysowana jest JEDNA rura, z jednym wylotem spalin, po lewej stronie, z takim ząbkiem pomiędzy osłoną cylindrów a kadłubem. I kształt baldachimu inny. Na rysunku z 1939 roku są DWIE rury, z jednym wylotem spalin, bez ząbka. Ot, zagadka. Może ten pierścień miał jakąś przegrodę, bo chodzi chyba o jakąś cyrkulację spalin i ich jak najszybsze odprowadzenie na zewnątrz, nie? Edytowane 11 Listopada 2022 przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Listopada 2022 Autor Share Napisano 13 Listopada 2022 (edytowane) Poprawiłem kształt baldachimu i wyrasowałem na nowo linię blachy przy osłonie cylindrów: Edytowane 13 Listopada 2022 przez Lipstein 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi