Skocz do zawartości

AEC Matador 1:35 - afv club

tombie01

Rekomendowane odpowiedzi

tak więc poprawiłem

zamalowałem na brązowo i zrobiłem cziping z rdzy w tak zwanych zakamarkach

bbe8c8cb8a8df478.jpg

ba3cd2295922ec10.jpg

76b35d642bdbf2f5.jpg

60b6418971a73f4c.jpg

ed36a0e7b7c443ed.jpg

dołożę do tego jeszcze jakieś zacieki z rdzy ale to w następnym etapie

Zdecydowanie lepiej- zapuść w silnik czarnego washa.

spoko - łosz, engin grim zaaplikuję jak skończę sklejać całą ramę - teraz właśnie męczę resory

Mała aktualizacja - jak nadmieniałem wcześniej - męczę resory - na zdjęciach pokazane jeszcze bez łosza tylko przegryzione rdzą

204dec4a1b6c86a2.jpg

57f8125dc7583c1e.jpg

5edc9644cad827e1.jpg

2a06fe69820fb2a2.jpg

97f364608146aa27.jpg

oczywiście zbiornik też przed łoszem

Ramę zostaw bo nie ma sensu się przy niej babrać, ale ajjabym poprawił trochę w dość prosty sposób jednostkę napędową. Masz tam silnik cały w tym zestawie czy tylko to co zrobiłeś jest ?

Ramę zostaw bo nie ma sensu się przy niej babrać, ale ajjabym poprawił trochę w dość prosty sposób jednostkę napędową. Masz tam silnik cały w tym zestawie czy tylko to co zrobiłeś jest ?

w zestawie nie ma silnika tylko wystająca miska i kawałem skrzyni korbowej, w całości jest tylko skrzynia biegów

paka

f93eb512b08e09bf.jpg

3ea65ff269d8405b.jpg

848c9aed2aeaf22a.jpg

8a840c60884d0c50.jpg

f8d26bbb9f21fcce.jpg

w ramie na razie niewielkie postępy - mosty i resory pomaluję jeszcze na oliwkowy kolor :->

64cddf35a1fd357a.jpg

b67b265880b180e4.jpg

bb5bfdcb0ec6e181.jpg

No to jeżeli chodzi o części "silnikowe" w tym modelu albo na przyszłość pomaluj je sobie tak , może Ci się spodoba :

-Mieszanką tamki nato black i brown wymaluj całość z naciskiem na "nato black"

-połóż obficie z pędzelka łorn efekt i poczekaj aż wyschnie

-jak tylko wyschnie pryśnij metalizerem gunze na przykład w kolorze aluminium

- maczaj w ciepłej wodzie i pędzelkiem wygładzaj , nie drap żeby placki całe nie odpadały tylko gładź aż się zacznie ładnie odkrywać poprzednia warstwa

- zapuść ciemnego mocnego łosza

- zabezpiecz bezbarwnym matowym

- do aerografu wlej trochę ciemnego łosza i popryskaj w obszary gdzie zbiera się syf

-to samo zrób wlewając brązowego

-jakimś enginolejem porób tłuste plamy

-na koniec z pędzelka wymaluj części gumowe na gumowo , kolektor na rdzę itp , według potrzeby

Z tego co widać , to jest tam u Ciebie kilka takich elementów "silnikowych " do wymalowania . Dokładnie tak malowałem silnik w erhardzie i uważam , że wyszedł całkiem przyzwoicie :

viewtopic.php?f=87&t=43626&start=15

Dzięki wielkie bożo wpożo ; jak już pisałem to mój pierwszy model z tej kategorii i trochę się uczę dlatego bardzo dziękuję za tego posta na pewno zasili on moją wiedzę; widziałem erharda w Bytomiu aczkolwiek silnikowi się nie przyjrzałem Dzięki wielkie za skrupulatny opis,

Masza za mocno podrdzewiałe resory wyglądają jak w aucie które stoi kilka lat

Czepiasz się

pisałem wyżej że będę je malował na ten sam kolor co ramę ( tak przynajmniej ten model wygląda na obrazku poglądowym w instrukcji - to też ten sam co na pudełku ), następnie zastosuję cziping żeby odsłonić trochę rdzy do tego dojdzie jeszcze łosz

Mahoniowa paka ?

chciałem żeby paka wyszł 'dżewiana' ale faktycznie trochę przesadziłem - będę musiał coś z tym zrobić

• 3 weeks later...

coś tam podłubałem - nie ma szału ale model jest wymagający

73793b468866f83e.jpg

945ac17a387abc55.jpg

9e2d67255d6f1e9b.jpg

paka już nie mahoniowa

ad91468bb2730a01.jpg

24c47e1d43e7ee03.jpg

• 7 months later...

Aby zasygnalizować że temat nie umarł mała aktualizacja pokazująca raczej efekty końcowe dość mozolnej dłubaniny - robię go z przerwami na moje ulubione samoloty także o zniechęceniu nie ma mowy. Strat z tytułu prac etapowych też niewiele - na razie zgubiłem tylko podnośnik

f28a5a78466369f1.jpg

894018f0c6b2d2f8.jpg

2338d4f68b8dcb4b.jpg

ffa87933baec6d5a.jpg

a4adcfa290afd80d.jpg

oczywiście to nie są finalnie gotowe elementy - samą pakę czeka jeszcze brudzenie ala błotko-ślady po butach - wydeptane ścieżki

jak zwykle jestem otwarty na wasze sugestie, krytykę i uwagi

Przy sklejaniu modeli nigdy nie można się śpieszyć a często odstawiając model i zabierając się za inny eliminujemy zniechęcenie po tych wszystkich chwilach gdy dany egzemplarz chcieliśmy już wyrzucić do kosza (z tym też tak niestety bywało)

przepis na elementy blaszane na pace wykonałem następująco: po nałożeniu podkładu na podłogę za nim zająłem się malowaniem desek nałożyłem na te elementy farbę Super Iron z Gunze; następnie odrobinę je wypolerowałem, odtłuściłem płynem do szyb i nałożyłem sidolux, po czym zamaskowałem, wykonałem całą robotę pokazaną wyżej nad imitacją drewna, a następnie po odklejeniu taśmy nałożyłem łosza - ot cała filozofia.

Teraz moja prośba o przepis - poradę. Zestaw posiada gumowe koła które wiadomo nie mogą pozostać w takiej postaci, nie chce ich robić w formie silnie ubłoconej ale chciałbym żeby wyglądały tak jak w samochodzie który z reguły jeździ po gruntowych drogach. Bardzo proszę o podpowiedzi - jak pisałem na początku wątku to mój debiut w pojazdach kołowych - wojskowych.

ccc2f43146f95d52.jpg

• 2 months later...

drobna aktualizacja - szoferka jestem teraz na mozolnym etapie maskowania szyb

8124559cd06a204cgen.jpg

6f2ff20f196cad4egen.jpg