tombie01 Napisano 14 Marca 2015 Autor Share Napisano 14 Marca 2015 tak więc poprawiłem zamalowałem na brązowo i zrobiłem cziping z rdzy w tak zwanych zakamarkach dołożę do tego jeszcze jakieś zacieki z rdzy ale to w następnym etapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 15 Marca 2015 Share Napisano 15 Marca 2015 No.Teraz dużo lepiej. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 15 Marca 2015 Share Napisano 15 Marca 2015 Zdecydowanie lepiej- zapuść w silnik czarnego washa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 15 Marca 2015 Autor Share Napisano 15 Marca 2015 Zdecydowanie lepiej- zapuść w silnik czarnego washa. spoko - łosz, engin grim zaaplikuję jak skończę sklejać całą ramę - teraz właśnie męczę resory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 21 Marca 2015 Autor Share Napisano 21 Marca 2015 Mała aktualizacja - jak nadmieniałem wcześniej - męczę resory - na zdjęciach pokazane jeszcze bez łosza tylko przegryzione rdzą oczywiście zbiornik też przed łoszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 21 Marca 2015 Share Napisano 21 Marca 2015 z rdzą to może jednak nie przesadzaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 21 Marca 2015 Share Napisano 21 Marca 2015 Ramę zostaw bo nie ma sensu się przy niej babrać, ale ajjabym poprawił trochę w dość prosty sposób jednostkę napędową. Masz tam silnik cały w tym zestawie czy tylko to co zrobiłeś jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 21 Marca 2015 Autor Share Napisano 21 Marca 2015 Ramę zostaw bo nie ma sensu się przy niej babrać, ale ajjabym poprawił trochę w dość prosty sposób jednostkę napędową. Masz tam silnik cały w tym zestawie czy tylko to co zrobiłeś jest ? w zestawie nie ma silnika tylko wystająca miska i kawałem skrzyni korbowej, w całości jest tylko skrzynia biegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 22 Marca 2015 Autor Share Napisano 22 Marca 2015 paka w ramie na razie niewielkie postępy - mosty i resory pomaluję jeszcze na oliwkowy kolor :-> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 23 Marca 2015 Share Napisano 23 Marca 2015 No to jeżeli chodzi o części "silnikowe" w tym modelu albo na przyszłość pomaluj je sobie tak , może Ci się spodoba : -Mieszanką tamki nato black i brown wymaluj całość z naciskiem na "nato black" -połóż obficie z pędzelka łorn efekt i poczekaj aż wyschnie -jak tylko wyschnie pryśnij metalizerem gunze na przykład w kolorze aluminium - maczaj w ciepłej wodzie i pędzelkiem wygładzaj , nie drap żeby placki całe nie odpadały tylko gładź aż się zacznie ładnie odkrywać poprzednia warstwa - zapuść ciemnego mocnego łosza - zabezpiecz bezbarwnym matowym - do aerografu wlej trochę ciemnego łosza i popryskaj w obszary gdzie zbiera się syf -to samo zrób wlewając brązowego -jakimś enginolejem porób tłuste plamy -na koniec z pędzelka wymaluj części gumowe na gumowo , kolektor na rdzę itp , według potrzeby Z tego co widać , to jest tam u Ciebie kilka takich elementów "silnikowych " do wymalowania . Dokładnie tak malowałem silnik w erhardzie i uważam , że wyszedł całkiem przyzwoicie : viewtopic.php?f=87&t=43626&start=15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 23 Marca 2015 Autor Share Napisano 23 Marca 2015 Dzięki wielkie bożo wpożo ; jak już pisałem to mój pierwszy model z tej kategorii i trochę się uczę dlatego bardzo dziękuję za tego posta na pewno zasili on moją wiedzę; widziałem erharda w Bytomiu aczkolwiek silnikowi się nie przyjrzałem Dzięki wielkie za skrupulatny opis, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Masza za mocno podrdzewiałe resory wyglądają jak w aucie które stoi kilka lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Masza za mocno podrdzewiałe resory wyglądają jak w aucie które stoi kilka lat Czepiasz się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Mahoniowa paka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Bo to egzemplarz w full wypasie. A uchwyt na kubek jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 25 Marca 2015 Autor Share Napisano 25 Marca 2015 Masza za mocno podrdzewiałe resory wyglądają jak w aucie które stoi kilka lat Czepiasz się pisałem wyżej że będę je malował na ten sam kolor co ramę ( tak przynajmniej ten model wygląda na obrazku poglądowym w instrukcji - to też ten sam co na pudełku ), następnie zastosuję cziping żeby odsłonić trochę rdzy do tego dojdzie jeszcze łosz Mahoniowa paka ? chciałem żeby paka wyszł 'dżewiana' ale faktycznie trochę przesadziłem - będę musiał coś z tym zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 13 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2015 coś tam podłubałem - nie ma szału ale model jest wymagający paka już nie mahoniowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Kwietnia 2015 Share Napisano 14 Kwietnia 2015 Fajne efekty malarskie ci wychodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 14 Kwietnia 2015 Share Napisano 14 Kwietnia 2015 coś tam podłubałem - nie ma szału ale model jest wymagający Podwozie bardzo udane Wymagające- jak każde zawieszenie pojazdu kołowego. Trzeba się przyłożyć...Panowie Czołgiści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 15 Kwietnia 2015 Share Napisano 15 Kwietnia 2015 Na szczęście w Szakalu mam tylko wahacze i półosie na widoku. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 21 Listopada 2015 Autor Share Napisano 21 Listopada 2015 Aby zasygnalizować że temat nie umarł mała aktualizacja pokazująca raczej efekty końcowe dość mozolnej dłubaniny - robię go z przerwami na moje ulubione samoloty także o zniechęceniu nie ma mowy. Strat z tytułu prac etapowych też niewiele - na razie zgubiłem tylko podnośnik oczywiście to nie są finalnie gotowe elementy - samą pakę czeka jeszcze brudzenie ala błotko-ślady po butach - wydeptane ścieżki jak zwykle jestem otwarty na wasze sugestie, krytykę i uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Listopada 2015 Share Napisano 21 Listopada 2015 Sugestię mam jedną - szybciej panie. Podoba mi się malowanie elementów metalowych na podłodze paki, można prosić o przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 21 Listopada 2015 Autor Share Napisano 21 Listopada 2015 Przy sklejaniu modeli nigdy nie można się śpieszyć a często odstawiając model i zabierając się za inny eliminujemy zniechęcenie po tych wszystkich chwilach gdy dany egzemplarz chcieliśmy już wyrzucić do kosza (z tym też tak niestety bywało) przepis na elementy blaszane na pace wykonałem następująco: po nałożeniu podkładu na podłogę za nim zająłem się malowaniem desek nałożyłem na te elementy farbę Super Iron z Gunze; następnie odrobinę je wypolerowałem, odtłuściłem płynem do szyb i nałożyłem sidolux, po czym zamaskowałem, wykonałem całą robotę pokazaną wyżej nad imitacją drewna, a następnie po odklejeniu taśmy nałożyłem łosza - ot cała filozofia. Teraz moja prośba o przepis - poradę. Zestaw posiada gumowe koła które wiadomo nie mogą pozostać w takiej postaci, nie chce ich robić w formie silnie ubłoconej ale chciałbym żeby wyglądały tak jak w samochodzie który z reguły jeździ po gruntowych drogach. Bardzo proszę o podpowiedzi - jak pisałem na początku wątku to mój debiut w pojazdach kołowych - wojskowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Listopada 2015 Share Napisano 22 Listopada 2015 Je też jeszcze nie robiłem kołowca, ale może by tak suchy pędzel po kantach? Poczekaj na kolegów którzy w tym siedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 25 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2016 drobna aktualizacja - szoferka jestem teraz na mozolnym etapie maskowania szyb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi