cooper69 Napisano 8 Listopada 2015 Autor Share Napisano 8 Listopada 2015 No to dodałeś kilka schodków do osiągnięcia szczytu Spróbuję. PS. Właśnie obejrzałem filmik na YT (Scale War Machines) i tam wygląda jakby robił suchy pędzel po washu. Jak robisz przed to on za bardzo nie znika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 9 Listopada 2015 Autor Share Napisano 9 Listopada 2015 A nie lepiej ten suchy pędzel farbą Tamiya X-57 Buff zrobić? W końcu to właśnie bardzo jasny brązowy. Jakich rodzajów pędzli używasz (płaski i/lub okrągły) i jakich numerków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Listopada 2015 Share Napisano 9 Listopada 2015 Malowanie bardzo udane. Osobiście przestałem stosować filtry, ale nie doradzam bo to gust każdego z osobna. Możesz napisać jak te kolory namieszałeś? P.S. Wystawa w Telford bardzo się udała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 9 Listopada 2015 Autor Share Napisano 9 Listopada 2015 Malowanie bardzo udane. Osobiście przestałem stosować filtry, ale nie doradzam bo to gust każdego z osobna. Możesz napisać jak te kolory namieszałeś? P.S. Wystawa w Telford bardzo się udała. Dziękuję za miłe słowa. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna bo nie ukrywam ,że Twoje modele mi się bardzo podobają i będę gonił Filtry mam kupione, wypada wypróbować baza Dunkelgelb - Gunze H403 dark yellow (3 części), XF-57 buff (3 części), XF2 flat white (1 część), rozjaśnienia z dodatkiem XF-55 buff (na oko) plamy Olive Grun - Gunze H405 olive green (8 części), XF2 flat white (3 części), rozjaśnienia z dodatkiem XF-2 flat white (na oko) Rozcieńczane rozpuszczalnikiem Tamiya X-20A z dodatkiem retardera Amsterdam. Gunze Leveling Thiner zamieszkał w szafie ze względu na nieakceptowalny przez moją żonę zapach - tak jak inne mocne rozpuszczalniki powoduje u niej nudności. Do mycia aero używam tzw. IPA czyli alkoholu izopropylowego. Doskonały środek do mycia optyki w aparatach, klawiatur itp. no i w modelarstwie. Można go dostać w każdym sklepie z częściami elektronicznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Listopada 2015 Share Napisano 9 Listopada 2015 Pytam, bo ja zamiast buff mam zamiar użyć deck tan xf-55. I wszystkie trzy kolory daję w tej samej ilości. Na razie próbki wyglądają obiecująco, ale najlepiej będzie widać na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 10 Listopada 2015 Autor Share Napisano 10 Listopada 2015 Wczoraj pokryłem testową płytkę zimmeritem z green stuff. Dziś pomaluję kolorami bazowymi i zobaczymy testowo jak wyjdzie suchy pędzel buffem Tamiya. Myślę, że deck tan też będzie ok. Na armorama lub fsm znalazłem kilka razy receptę na dunkelgelb w postaci xf60 z xf55 w proporcjach 50/50 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 12 Listopada 2015 Autor Share Napisano 12 Listopada 2015 Tak wyszedł pierwszy w życiu suchy pędzel - wiem, że szału nie ma. Znalazłem u mnie w zasobach kolor odpowiedni do suchego pędzla - RAL 9001 Cremeweiss MIG-017 Przecierałem płaskim pędzlem nr 4 Teraz będę nakładał filtr MIG for tri tone camo (mam to wykorzystam), a potem sidolux i kalkomanie. Efekty będą najwcześniej w poniedziałek bo jutro wyjeżdżam na zlot posiadaczy Saabów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 17 Listopada 2015 Autor Share Napisano 17 Listopada 2015 Jestem ponownie wśród żywych Wczoraj i dziś sobie posmerałem pędzelkami galanterię czekającą cierpliwie na przyklejenie - oto efekty. Metalowe części były malowane Tamiya X-10 Gun Metal (MG-34 całość, a reszta suchy pędzel), XF-84 Dark Iron (narzędzia, łomy). Bakelitowe części: kolba to Gunze H406 Schoko Braun (wyszła bardzo fajna satyna), a okładziny uchwytu czarny mat ale jeszcze pociągnę Tamiya Gloss Coating Varnish Od razu zadam pytanie czy te wszystkie klamoty przyklejać przed filtrem i sido? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 17 Listopada 2015 Share Napisano 17 Listopada 2015 A drewno jak i czym malowane? Całkiem fajnie wygląda a chyba małym nakładem sił. Czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 17 Listopada 2015 Autor Share Napisano 17 Listopada 2015 A drewno jak i czym malowane? Całkiem fajnie wygląda a chyba małym nakładem sił. Czy się mylę? Wróć do 8-mej strony warsztatu (dolne rejony). Tam wszystko wyjaśniłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Listopada 2015 Share Napisano 18 Listopada 2015 Narzędzia wyglądają ok. Ja przyklejał na sam koniec przed pigmentami. Inaczej robią wszystkie zabiegi możesz utracić efekt metaliczności. Te łomy wyglądają na czarne, a Dark Iron daje bardziej brązowy odcień. Chyba że to wina fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 18 Listopada 2015 Autor Share Napisano 18 Listopada 2015 Narzędzia wyglądają ok. Ja przyklejał na sam koniec przed pigmentami. Inaczej robią wszystkie zabiegi możesz utracić efekt metaliczności. Te łomy wyglądają na czarne, a Dark Iron daje bardziej brązowy odcień. Chyba że to wina fotek. Dziękuję za ważną wskazówkę No widzisz, a u mnie XF-84 Dark Iron w pojemniczku (po bełtaniu minimum 30 sekund) i na czymkolwiek co pomalowałem jest to bardzo ciemny szary z metalowym posmakiem. PS. Zdjęcia tak czy inaczej wyświetlane (szczególnie w laptopach bo wiem, że do pewnego pułapu cenowego (a jest on bardzo wysoko) wstawiają najtańszy szmelc) są różnie na różnych urządzeniach. Dość dużą powtarzalność kolorów oferują tylko monitory półprofesjonalne i sprzęty Apple bo są kalibrowane w fabrykach pod warunkiem, że są matryce od tych samych producentów i jest to ten sam model urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 21 Listopada 2015 Share Napisano 21 Listopada 2015 Całkiem nieźle to zaczyna wyglądać. Nie mogę się doczekać efektu końcowego. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 21 Listopada 2015 Autor Share Napisano 21 Listopada 2015 Dziś po pracowitym dniu na uczelni (prowadzę szkolenie) popaćkałem ubytki zimmeritu kombinacją (robioną na pałę) cremeweiss + biały + czarny. Jutro strzelę filtr (for 3 Tone Camo), a potem sidolux i kalki. W miejscach uderzeń pocisków zastanawiałem się (po analizie zdjęć trafionych pojazdów) czy może teraz kombinacją dark iron i gun metal zrobić ślady ale doszedłem do wniosku, że znikną pod poszczególnymi zabiegami, które jeszcze przede mną. Szczególnie chodzi mi o poblask krawędzi stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 23 Listopada 2015 Autor Share Napisano 23 Listopada 2015 Filtr nałożony szerokim strumieniem z 20-30 cm - MIG Tan for 3 Tone Camo Jutro sidolux (2 warstwy po całości), a potem kalki z pierwszym w moim nowym modelarskim bycie użyciem Gunze Setera i Sola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Listopada 2015 Share Napisano 23 Listopada 2015 Świetnie ci ta stara Tamka wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 23 Listopada 2015 Autor Share Napisano 23 Listopada 2015 Świetnie ci ta stara Tamka wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 23 Listopada 2015 Super Moderator Share Napisano 23 Listopada 2015 Dobrze idzie, antyk a jak widać da sie co z niego zrobić... Dawaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 24 Listopada 2015 Autor Share Napisano 24 Listopada 2015 Hmmm, czy podoba Ci się efekt jaki dał filtr? Bo czekałem do rana, aby na dużym ekranie się temu przyjrzeć dokładnie, ale jakoś nie widzę za bardzo różnicy. Filtry powinny Ci wyciągnąć kolory, zaś one nadal wydają się bardzo wypłowiałe. No chyba, że takie jest twoje zamierzenie? Ale prawda jest, że idzie Ci dobrze i będzie z tego bardzo fajny model Po położeniu pierwszej warstwy filtru przy odbiorze na żywo wyostrzyły się przejścia kolorów i kontrasty, a czytając w innych wątkach ostrzeżenia, że po sido, washu, biedronce, zaciekach itp. kolory mocno ściemnieją troszkę obawiam się pryskać go filtrem ponownie. Ale to wy jesteście doświadczeni i zawsze na Wasze opinie liczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Listopada 2015 Share Napisano 24 Listopada 2015 Filtr widać tylko zdjęcie okrutnie prześwietlone. Zwróć uwagę na różnicę w kolorze dunkelgelb w okolicy włazu dowódcy na dachu wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 24 Listopada 2015 Autor Share Napisano 24 Listopada 2015 Dziękuję za szybką reakcję. Żona się ucieszy, że już nie będę smrodził bo filtr MIG-a jest po wczorajszym wieczorze drugi w kolejności smrodliwości zaraz po Leveling Thinnerze. Filtr widać tylko zdjęcie okrutnie prześwietlone. Zwróć uwagę na różnicę w kolorze dunkelgelb w okolicy włazu dowódcy na dachu wieży. Krzysiek bardzo dobrze uchwycił różnice (kobiece oko do kolorów z Ciebie - znaczy się nie jestem sam). Właśnie na górnej płycie wieży i kadłuba filtr najbardziej widać. Zdjęcie robiłem na szybko smarkfonem czyli (lokowanie produktu) iPhone 5 przy lampie Vellemana z źródłem światła 6500k. Poprzednie też bo bez podłączania do kompa mam na nim od razu fotki i mogę wrzucać. Obróbki nie robiłem żadnej. Ale obiecuję, że do końcowych fotek poproszę ładnie żonę o porządne fotki - jest fotografem kulinarnym. Dziś przychodzi dla niej drugi Velleman (swoją drogą najlepsza lampa z jaką miałem do czynienia) i będzie można zrobić zdjęcia finalne oświetlone z dwóch stron. PS. A propo kolorów. Podobno przeciętny facet rozpoznaje 4 kolory - cycki, pupa, biały i czarny Reszta to błąd statystyczny Modelarze muszą być w takim razie tym błędem statystycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 28 Listopada 2015 Autor Share Napisano 28 Listopada 2015 No to jestem po robotach typu: Sidolux - 2 warstwy Kalkomanie - pierw Mr. Mark Setter, a potem po nałożeniu kalkomanii i odsączeniu patyczkiem kosmetycznym nadmiaru płynów pokrycie kalkomanii Mr. Mark Softer Neo. Po pierwszym zmiękczaniu Softerem kalkomanie zestawowe Tamiya prawie wcale nie siadły w zakamarki zimmeritu :( Dziś rano zapodałem znowu softer i udało mi się wprasowując/wyciskając kalkomanie dopasować je do zimmeritu. Poniżej zamieszczam zdjęcia. Niestety kolory są słabe (Nikon P100 daje zielony zafarb), a kalkomanie wyglądają jakby wcale się nie dopasowały do powierzchni. Aż po obejrzeniu zdjęć zacząłem jeszcze raz oglądać kalkomanie. W rzeczywistości wygląda na szczęście to lepiej. Od razu pytanie. Czy pod światło ma być widać obszar kalkomanii bo nie zlewają się idealnie z tłem po pomalowaniu ich sidoluxem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 28 Listopada 2015 Autor Share Napisano 28 Listopada 2015 Noooo, te kalki faktycznie słabo wyglądają Możesz coś z nimi jeszcze zrobić? Bo niestety dla mnie psują cały model Chiba będzie dobrze Zalałem Softenerem (zmiękczaczem do kalkomanii) wygniotłem już krzyż i jeden numer boczny i wyglądają jak na Twoim Tygrysie. Myślałem, że już nic nie zrobię po pokryciu kalki sidoluxem ale mam wrażenie, że to wręcz pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 28 Listopada 2015 Autor Share Napisano 28 Listopada 2015 Po poprawkach Starałem się złapać dobre ujęcia. Oglądałem po wyciskaniu pod każdym kątem i jest bardzo ok w porównaniu do poprzednich dokonań. Generalnie to jest to najbardziej frustrująca czynność (układanie kalkomanii do powierzchni) jaka mi była dana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 28 Listopada 2015 Autor Share Napisano 28 Listopada 2015 Możesz mi wierzyć na słowo, że wszystkie istniejące góry i doliny na zimmericie pod wymienionymi przez Ciebie krzyżami zostały wypełnione. Szczególnie z tyłu na skrzyni zimmerit jest delikatniejszy i na zdjęciach tego nie widać. Tu powinno być lepiej widać wyprowadzone nierówności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi