Skocz do zawartości

Pzkpw. V Panther Ausf. A - 1/35 Tamiya 35065

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 251
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Nakladales filtr aerografem?

Sent from my D2303 using Tapatalk

Filtr przed położeniem sidoluxu i kalkomanii nakłądałem aerografem.

Wash na zimmerit (powierzchnie bez zimmeritu czyste) tak jak napisałem płaskim pędzlem numer 4.

Napisano

Mała aktualizacja

Liny w końcu wykonałem korzystając z linki miedzianej 0.9mm Eureka i uciętych, zmodyfikowanych końcówek zestawowych.

Modyfikacja polegałą na nawierceniu otworów na wklejenie linki i zrobienie symulacji splotu liny na uszach bo Tamiya olała temat :(

Posmarowałem klejem część liny która nie miała faktury, a potem mozolnie podziergałem włoski przytępionym trójkątnym ostrzem skalpela.

Stwierdziłem też, że musi coś się dziać więc wykorzystałem 2 kanistry i wiadro z zestawu Tamiya 35026 Jerry Can (nie kupować bo cienki jak kupa węża).

Kanistry chciałbym zrobić z wodą i od razu pytanie? Były one jakoś specjalnie malowane?

W jakim kolorze pomalować kanistry i wiadro?

Dałbym nawet jakieś wiszące hełmy ale takowych nie mam więc haki na skrzynki z pelargoniami na wieży będą puste.

23173405160_7f2451b961_c.jpg

Napisano

Kanistry na wode oznaczano bialym krzyzem. Napewno byly ciemnoszare (pot. Psnzergrau) , nie wiem czy istniala wersja piaskowa.

Napisano

Dzięki Grześku. Coś właśnie miałem o tych krzyżach "z tyłu głowy" ale nie mogłem w internetach znaleźć żadnych zdjęć - pewnie źle szukałem.

A dlaczego chcę wodę bo moim zdaniem wieszanie benzyny w okolicach wlotów powietrza do silnika i jeżdżenie w czasie ostrzału po chaszczach Normandii byłoby skrajnie niemądre.

Piaskowa na pewno była w Afryce ale zgodnie z sugestią zrobię w panzergrau.

Napisano
Napisano
Wiesz jak dasz jeden ,czy dwa szare to dramatu nie będzie.Kolorystycznie będzie ciekawiej ale to już twoja wola.

Masz rację. Zrobię szare i przy tej okazji wyjdzie paralela do września 39 ;) - kanistry w panzergrau z białymi krzyżami.

Napisano

Wash zrobiony specyfikiem A.MIG 1000 - Brown Wash for German Dark Yellow

Ważne info dla takich zielonych jak ja - wash trzeba często wstrząsać/mieszać bo bardzo szybko opada pigment i traci kolor.

23510639851_3231f8ef14_c.jpg

23297339770_68b20d8200_c.jpg

Dziś pomalowałem też wstępnie wydechy przy pomocy zestawu farb A.MIG Rust Effects Colors

Żeby uprzedzić pytania. Wiem że cienkie rurki to odpowietrzenie i nie powinny być tak zardzewiałe. Ta rdza to tylko podkład pod pomalowanie na kolory kamuflażu ale będą rdzawe bo pomimo braku spalin na pewno od sąsiedztwa o wysokiej temperaturze były pordzewiałe bardziej niż reszta.

22965978133_69ceb65120_c.jpg

23297338540_92b05126a4_c.jpg

23484496212_a728d88c06_c.jpg

Napisano

Żeby uprzedzić pytania. Wiem że cienkie rurki to odpowietrzenie i nie powinny być tak zardzewiałe.

Tak dla poszerzenia wiedzy zadam pytanie. Te rurki to odpowietrzenie czego?

Napisano
Wash zrobiony specyfikiem A.MIG 1000 - Brown Wash for German Dark Yellow

Ważne info dla takich zielonych jak ja - wash trzeba często wstrząsać/mieszać bo bardzo szybko opada pigment i traci kolor.

Ja leje sobie trochę do paletki, a resztę zakręcam i odstawiam. Wtedy zawsze można sobie zamieszać pędzelkiem na szybko.

Napisano

Żeby uprzedzić pytania. Wiem że cienkie rurki to odpowietrzenie i nie powinny być tak zardzewiałe.

Tak dla poszerzenia wiedzy zadam pytanie. Te rurki to odpowietrzenie czego?

Przepraszam za mój błąd. Jedynym usprawiedliwieniem jest pora, o której pisałem

Dodatkowe rurki lewego wydechu to chłodzenie wydechu, a nie odpowietrzenie.

Napisano

czyli też połączone z główną rurą wydechową. Jako wykonane z tego samego materiału i narażone na podobne temperatury też mogły wypalać się i łapać korozję. Oczywiście zgodnie z tym o czym mówimy, w mniejszym stopniu.

Czekam na finisz i galerię po tak długiej walce z materią

Napisano
czyli też połączone z główną rurą wydechową. Jako wykonane z tego samego materiału i narażone na podobne temperatury też mogły wypalać się i łapać korozję. Oczywiście zgodnie z tym o czym mówimy, w mniejszym stopniu.

Chociażby tutaj widać, że była spora różnica.

Czekam na finisz i galerię po tak długiej walce z materią

Z różnych powodów tyle to trwało ale myślę, że najpóźniej przed świętami będzie galeria.