Nużek Napisano 18 Marca 2016 Autor Share Napisano 18 Marca 2016 Tak po lewej jest jeszcze niedomalowane. Ale postanowiłem się poradzić które przejścia sa lepsze. Po prawej przy krawędzi natarcia troszkę do poprawki jeszcze będzie. Po lewej do poprawki aby wyszło tak jak z prawej. W skrócie. Bedę malował przejścia "z ręki" bo mi lepiej robota idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 A to po prawej to było z ręki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 18 Marca 2016 Autor Share Napisano 18 Marca 2016 No tak, po prawej z reki, na środku i po lewej z blu tackiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 No proszę, tym większy mój podziw. Naprawdę dobrze to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 18 Marca 2016 Autor Share Napisano 18 Marca 2016 No i nawet lepiej mi się maluje z ręki niż z tym blu tackiem :/ tylko szkoda że nie mam dyszy 0,2 przejścia byłyby jeszcze precyzyjniejsze a tak musze się pilnowac aby za daleko nie trzymac dyszy od modelu. Maluję trzymając dyszę około 1-1,5cm od powierzchni, wtedy wychodzi cienka linia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 Kurczę, kiedyś i ja muszę z ręki taki kamuflaż pomalować, może i u mnie coś z tego będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 18 Marca 2016 Autor Share Napisano 18 Marca 2016 Ja coraz pewniej trzymam aero w ręku, ostatnio trochę siędzę nad tym modelem. ty jak ciągle coś robisz to i w reku ci lepiej leży aerograf więc powienieneś spróbować. Kiedyś malowałem Hawker typhoon 1:72 z ręki, malutki samolocik a przejścia wyszły dyszą 0,3 całkiem niezłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 19 Marca 2016 Autor Share Napisano 19 Marca 2016 Dziś krótka sesja. Wykończyłem spód ciemną zielenią. jutro dodam grafit i zacznę prace z górną stroną modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Marca 2016 Share Napisano 19 Marca 2016 Wygląda OK ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Ładnie, teraz tylko to pocieniuj, to będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 (edytowane) Jakiś przykład cieniowania, żebym miał sie do czegoś odnieść. Nie cieniowałem po malowaniu więc nie chcę czehoś skopać na tym etapie. Linie podzialu to mozna tamiya smoke. Panele to roznymi odcieniami koloru bazowego na zasadzie srodek panelu jasniejszy, krawedzie ciemniejsze? Edytowane 20 Marca 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Trudno znaleźć dobry przykład kiedy jest potrzebny. Tutaj masz coś zbliżonego do twojego kamo. Gdybym ja to robił, to starałbym się mniej więcej tak właśnie rozjaśniać panele, tylko na pewno nieco mocniej, bardziej kontrastowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 Zrobie troche i wrzuce fotke, ocenicie czy w dobra strone to bede robil. Najpierw musze dokonczyc cale malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 O, tutaj lepiej chyba widać o co mi chodzi. Panele rozjaśnione, a na dużych powierzchniach marmurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 Ten marmurek to po prostu punktowo malowac czy to jakas inna technika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Ja to robię malując takie delikatne esy-floresy, tak długo aż powierzchnia się zróżnicuje jak na zdjęciu. Tylko trzeba robić to tak, żeby nie wyszła jednolita powierzchnia, bo to wtedy nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 Tak myślałem że to takie esy floresy, tak w sumie malowałem i w kilku miejscach to widać, choć nie na zdjęciu bo prawie wszystko się błyszczy. Musze to bardziej uwydatnić. Bedę wiedział jak do tego się zabrać, tak sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 24 Marca 2016 Autor Share Napisano 24 Marca 2016 Góra pomalowana. Nie jestem do końca zadowolony bo pod ciemnymi kolorami preshading nie jest mocno widoczny. Zamierzam to poprawić stosując tamiya smoke. Muszę wydobyć trochę cieni na liniach i w zakamarkach i pocieniować panele. Mam zamiar zrobić to właśnie wspomnianym smoke. Kolejna lekcja przede mną. Na cieniowanie kolorami bazowymi nie mam pomysłu, może po prostu po zastosowaniu smoke będzie dobrze. Co do pierwszego koloru, jasnej zieleni to muszę jeszcze troszke marmurkowej struktury dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Marca 2016 Share Napisano 24 Marca 2016 No teraz nieźle to wygląda, choć mocniejszy marmurek i rozjaśnienia paneli byłyby wskazane, bo pod ewentualnym brudzeniem ten kontrast będzie zniwelowany częściowo. Cieniowanie smokiem powinno dać dobre efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 25 Marca 2016 Autor Share Napisano 25 Marca 2016 Brzuszek pocieniowany smoke. Strasznie to ustrojstwo się błyszczy dlatego z robieniem zdjeć były problemy. Kolory i intensywność cieniowania może być miejscami nieco przekłamana, czytaj: zbyt mocna. Wina niestety mojego sprzętu fotograficznego i oświetlenia oraz koniecznością poprawy zdjęć w programie graficznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Marca 2016 Share Napisano 25 Marca 2016 Wydaje mi się że trochę za słabo te linie podkreśliłeś. Możesz do smoke dodać trochę zwykłej czarnej farby, to wtedy wzmocni efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 25 Marca 2016 Autor Share Napisano 25 Marca 2016 Zawsze lepiej dodać niż odjąć. Tak więc na następnej sesji dodam jeszcze smoke. Nad samym smoke mam większą kontrolę bo to jednak transparentna farba. Wydaje mi sie że na skrzydłach, na tych główniejszych, większych liniach można jeszcze pociemnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Marca 2016 Share Napisano 25 Marca 2016 Strasznie to ustrojstwo się błyszczy dlatego z robieniem zdjeć były problemy. Dodaj bezbarwny matowy. Dużo szybciej będziesz widział ślad na modelu niż czystym smoke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 25 Marca 2016 Super Moderator Share Napisano 25 Marca 2016 Witam. Co do pierwszego koloru, jasnej zieleni to muszę jeszcze troszke marmurkowej struktury dodać. Co to jest marmurkowa struktura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 25 Marca 2016 Autor Share Napisano 25 Marca 2016 Chodziło mi o te tak zwane "esy floresy" o których pisał Solo, przebarwienia robione losowo. Nie wiem jak to opisac ale chyba wiesz o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi