Solo Napisano 25 Marca 2016 Share Napisano 25 Marca 2016 To się po prostu marmurek nazywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 25 Marca 2016 Super Moderator Share Napisano 25 Marca 2016 Tak teraz wiem o co chodzi. Dzięki. A i jeszcze jedno, piękna maszyna Ci wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano 25 Marca 2016 Share Napisano 25 Marca 2016 Fajnie to zaczyna wyglądać. "Piętnastka" demonstrator świetnie się prezentowała w tym kamuflażu. Będę oglądał z zaciekawieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Marca 2016 Share Napisano 26 Marca 2016 Dodaj bezbarwny matowy. Dużo szybciej będziesz widział ślad na modelu niż czystym smoke. Matowy dodatkowo rozcieńczy i tak słabo kryjącą farbę - nie lepiej dodać na przykład C188 Flat Base Rough? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 26 Marca 2016 Share Napisano 26 Marca 2016 C188 czy C30 Flat base standard też się nada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 29 Marca 2016 Autor Share Napisano 29 Marca 2016 Efekt mojej dzisiejszej pracy. Dwie godzinki bawiłem się z figurkami. Mam nadzieje że wyszło przyzwoicie bo pierwszy raz malowałem takich malutkich ludzików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 30 Marca 2016 Share Napisano 30 Marca 2016 Nie chce cie martwic, ale prototyp w tym malowaniu mial inne siliniki, a co za tym idzie, dysze :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 30 Marca 2016 Share Napisano 30 Marca 2016 Prototyp E (a raczej demonstrator) powstal z przebudowanego B 71291 ;) Faktycznie nie mial tych anten, i wielu innych detali, ktore sa w seryjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 30 Marca 2016 Autor Share Napisano 30 Marca 2016 F-15E z takimi dyszami jak ja mam zrobione to widziałem na zdjęciach wiec nie martwiłem się o to. Bardziej zastanawia mnie podwozie. Nie wiem jaki mam tak na prawdę. Czy to jest od wersji E czy od innej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 31 Marca 2016 Autor Share Napisano 31 Marca 2016 Ramki N nie mam nawet. Na pewno podwozie jest z ramki C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 28 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2016 Model prawie na ukończeniu. Teraz kwestia odpowiedniej kolejności bo przy moim niezbyt częstym modelowaniu nie chcę zrobić jakiejś głupoty. Kalkomanie położone na lakier gloss bezbarwny. Teraz zabezpieczyć to znowu bezbarwnym błyszczącym, na to zapuścić linie podziału blach? Powycierać wszystko i na koniec dać bezbarwny mat? Coś pominąłem? Albo inna kolejność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Plan minimum podałeś poprawny. Możesz dodać po zapuszczaniu linii jakieś zacieki czy inne brudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 28 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2016 ok, generalnie zapuszczając linie miałem na myśli także jakies tam brudzenie, zacieki itd. choć na zdjęciach które oglądałem ta wersja w tym malowaniu nie miała zbyt wielu śladów eksploatacyjnych, zacieków, brudów itd. jeśli ktoś ma lub znajdzie fotkę z jakimiś konkretnymi brudzeniami to proszę o umieszczenie fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Każdy F-15 jest mniej lub bardziej troszkę pobrudzony, choć faktycznie te maszyny brudasami jakoś za bardzo nie były. Warto troszkę posmużyć tu i tam, na przykład na skrzydłach: Możesz pokusić się trochę obszarowo go usyfić, tam gdzie łazi obsługa. Pamiętaj tylko, że wszelkie zabrudzenia najlepiej kłaść na półmatowej powierzchni, bo wtedy ona troszkę lepiej "trzyma" zabrudzenia. Można i na połysku, ale ja zawsze miałem wtedy kłopoty, bo z reguły wystarczyło jedno muśnięcie i wszystko mi się ścierało. A jak już coś położysz i będziesz z tego zadowolony, to koniecznie to zabezpieczaj warstwą lakieru, przed kolejnymi zabrudzeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 1 Lipca 2016 Autor Share Napisano 1 Lipca 2016 Czym go pobrudzić tam gdzie chodzi obsługa? Cieniami tamiya czy pigmentami lub farbami olejnymi? Podobnie jesli chodzi o zacieki widoczne na skrzydłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 Ja bym to próbował pociapać ciemnym washem (a nawet kilkoma kolorami, żeby maksymalnie zróżnicować efekt), takim do linii podziału, a po przyschnięciu pędzelkiem na sztorc delikatnie poprzecierać, żeby efekt przypominał ślady na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 1 Lipca 2016 Autor Share Napisano 1 Lipca 2016 Kurde magia dla mnie hehe. Może bardziej łopatologicznie? :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 2 Lipca 2016 Share Napisano 2 Lipca 2016 Ja bym jechał olejami. Ja też zdecydowanie. Olejne farby artystyczne mają to do siebie, że można z nimi długo pracować i wcierać, ścierać, nakładać i znów wciera, ścierać.......itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 7 Lipca 2016 Autor Share Napisano 7 Lipca 2016 Po zapuszczeniu linii postanowiłem delikatnie pobrudzić miejsca gdzie chodzi obsługa samolotu oraz końcówki skrzydeł czytaj klapy. Prawa strona pobrudzona, lewa czysta. Jak to wygląda? Pierwsze moje brudzenie farbami olejnymi. Zdjęcie nie do końca udane ale przez pół błyszczący lakier ciężko było uchwycić odpowienio model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Lipca 2016 Share Napisano 7 Lipca 2016 Moim zdaniem nie wyszło. To wygląda jak pobrudzony model, a nie jak ślady zabrudzeń na prawdziwym. Te zabrudzenia powinny być bardziej transparentne, to powinny być bardzo zróżnicowane (jeśli chodzi o intensywność), ale w sumie dość delikatne ślady, mnóstwo śladów. Tak jak pisałem - najłatwiej jest chyba kłaść pędzelkiem drobne ciapki rozcieńczonej farby olejnej, albo najlepiej washa, takiego do linii podziału. Jak przyschnie, sztywnym pędzelkiem, na sztorc, trzeba "ciapać" te plamki i je cieniować, rozmywać. Możesz też użyć pędzelka bardzo lekko zwilżonego np. White Spiritem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 7 Lipca 2016 Autor Share Napisano 7 Lipca 2016 Ok, pierwsze śliwki robaczywki. Zmyje to i jeszcze raz zrobie. Postaram sie tak jak mowisz. Moze wyjdzie tym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Lipca 2016 Share Napisano 7 Lipca 2016 Podeślij mi na PW swój adres e-mail, to wyślę Ci skan kilku stron 4 tomu encyklopedii Jimeneza, poświęconych takiemu właśnie brudzeniu. Zobaczysz to szybko zrozumiesz o co chodzi i na pewno lepiej Ci pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 9 Lipca 2016 Autor Share Napisano 9 Lipca 2016 Mimo że dałem lakier pół mat to model się świeci i ciężko było uchwycić brudzenie. Może coś tam widać, jak nie to niestety ale lepszych zdjęć nie dam rady zrobić i zostanie tak jak jest. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Lipca 2016 Share Napisano 9 Lipca 2016 I tak zostaw, nie ma co roztrząsać. Nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 9 Lipca 2016 Share Napisano 9 Lipca 2016 Kiedy galeria ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi