Skocz do zawartości

Pz.Kpfw.VI Ausf.E Tiger I Late Dragon 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

bardzo fajnie!

brakuje mi tylko na oko me zawodne

sladow kopyt w blocku ;) ?

i jakiejs namiastki zbloconej

zjezdzonej trawy .

• Odpowiedzi 326
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

No po prostu poezja... kapitalnie to zrobiłeś . Należy ci się za to duże .

Pozdrawiam

Napisano

ogłowie (uzda) to nie wyszło ci "zbyt bogate"? bo mam wrażenie, że trochę dużo tego ci wyszło :P

świetnie malowanie konie chociaż szkoda, że tak mało zróżnicowane kolorystycznie

pochwal się jak robiłeś podłoże (jak mocowane do podstawki)

niestety specyfiki vallejo mają zbyt duże napięcie powierzchniowe i woda niestety nie jest płaska tylko dostosowuje się do kształtu koleiny - trochę to psuje efekt, ja walczę z barwionym wikolem ale na efekty trzeba będzie jeszcze trochę poczekać..

Napisano

Vikol za dłuuugo schnie a efekty piękne też nie są.

Napisano

Cieszę się, że się podoba Przez weekend zapewne postaram się skończyć. Błotka jeszcze będzie więcej, przecież trzeba czołg wkomponować i koniki, podobnie kałuże zostaną wyrównane - przyznaję, specyfiki Vallejo mają zadziwiające napięcie powierzchniowe, ale druga i kolejne warstwy są coraz bardziej płaskie. Póki co jest jedna. Przetrę elementy metalowe układu sterowniczego konia, przejadę też może suchym pędzlem dla zróżnicowania.

Z mocowania podłoża do podstawki jestem najmniej zadowolony. Samo podłoże robiłem nim dostałem drewno i nie znałem dokładnie wymiarów, więc musiałem skracać. A tak to kleiłem na taki fajny dwuskładnikowy klej żywiczny (epoksydowy). Dobrze trzyma i szybko schnie. Jest bezbarwny i nadmiar dobrze się ściera - a to było ważne, bo podłoże miałem wypaczone i musiałem je naprężyć. Ogólnie z tej masy która została pokazana na poprzednich stronach, tej z Empik'u jestem bardzo zadowolony, kupiłem już zapas. Taka mała podpowiedź na przyszłość - formujcie teren na szkle. Niby się trzyma do szkła, ale jak wyschnie to po prostu zdejmujemy i mamy idealnie równą powierzchnię pod spodem.

Napisano

kurde reqqy no normalnie miodzio świetnie wykonana praca

Taka mała podpowiedź na przyszłość - formujcie teren na szkle. Niby się trzyma do szkła, ale jak wyschnie to po prostu zdejmujemy i mamy idealnie równą powierzchnię pod spodem.

czemu mi dopiero o tym mówisz ! no zamorduje cie chyba ja sie męczyłem na desce zwykłej no ale jest jak jest pozdrawiam

Napisano

Bardzo ładnie, ale ten pierwszy kierowca wygląda jakby się walnął o właz- przynajmniej w moim przekonaniu.

Napisano

Witam!!

Reggy, ogólnie rzecz biorąc bardzo fajnie, figurki (aż ślinka cieknie) no i tygrysek ;-). Ale uczepie sie przy kasztance, dziwnie się wydaje, że łeb jej się świeci - trochę to dziwnie wygląda. Na reszcie ciała może być, bo tak czyszczona sierść się świeci (naturalnie nie wszędzie). Mam małą sugestie, mógłbys walnąc na czole tych klaczy (np tej w pieknej czerni) białą łatke. Ciekawiej by to wyglądało a nie tylko cała sierść na czarno czy brązowo.

Taka moja jeszcze mała sugestia, jak dla mnie brakuje tu elementów zieleni. Dioramka nabrała by życia i nie byłaby aż w tak ponurych barwach.

Pozdrawiam!!;-)

Napisano

Co do zieleni... Cóż, tak szaro-buro jest na fotkach niestety. I tak od siebie wcisnąłem tam (nie ma jeszcze na fotkach) gałąź pod gąsienice, żeby było widać że są ruchome. Koniki mogą się błyszczeć, jeszcze ich nie matowałem - ale nie wiem czy będę to robił, bo ostatnio mam jakąś awersję do matowania. Czarnula ma białą łatkę Na fotkach kiepsko to widać, ale można się dopatrzeć:) W następnej wrzucie fotek to pokażę.

Obecnie robię błoto przy czołgu, właściwie już je zrobiłem i zagruntowałem czarną farbą, teraz tylko pomalować na "błotnisto", wycieniować trochę, popigmentować, miejscami zalakierować sidoluxem albo Vallejo Water Effects coby wyglądało na mokre błotko i okej

Napisano

Uwaga, dużo fot.

Robiłem ostatnio błoto. Mieszanka to Vallejo White Stucco, trochę ziemi ogrodowej, wiórki, pocięty pędzel. Nakładałem pędzlem. Jak wyschło wyglądało mniej więcej tak:

P2170002.JPG

P2170004.JPG

P2170005.JPG

P2170007.JPG

P2170009.JPG

P2170011.JPG

P2170012.JPG

P2170014.JPG

Potem przyszła pora na zagruntowanie czarną Vallejo, żeby nigdzie nie przebijał biały:

P2170001-1.JPG

P2170002-1.JPG

P2170003-1.JPG

P2170004-1.JPG

P2170005-1.JPG

Następnie właściwy kolor ziemi, Vallejo Flat Earth:

P2170001-2.JPG

P2170002-2.JPG

P2170003-2.JPG

P2170004-2.JPG

P2170010-1.JPG

P2170011-1.JPG

I na koniec trochę suchych pigmentów utrwalonych White Spiritem. Mgiełka Sidoluxu i gotowe. Przetarłem jeszcze raz zęby gąsienic, koła jezdne i ich styk z gąską metalizerem - udało mi się dorwać stalowy Model Master - polecam. Trochę gdzieniegdzie nim powychodziłem, więc czekają mnie drobne retusze. Również na zewnątrz przetarłem nim gąski, ale dostało się też trochę błotku więc i tu czekają mnie poprawki kosmetyczne. Teraz tylko koniki (zapomniałem zrobić karabinu dla Pana Na Koniu ), poprawka kałuż i galeria

P2170002-3.JPG

P2170004-3.JPG

P2170006-3.JPG

P2170010-2.JPG

P2170013-1.JPG

P2170018.JPG

P2170021.JPG

P2170022.JPG

P2170023.JPG

P2170024.JPG

P2170025.JPG

Napisano

A nich mnie kule biją (byle nie z Tygrysa) Błoto wygląda jakbyś je przyniósł z zewnątrz. Przyznaj się... ściągnąłeś je z kałuży pod blokiem i nas tu czarujesz ;)

Szacunek reggy za tę robotę...

Napisano

Oglądając ten pictorial o błocie,moja reakcja zmieniła sie z początkowego przerażenia, po zachwyt. Udało sie. Rewelacja !!! Gratulacje !!

Napisano
(...)moja reakcja zmieniła sie z początkowego przerażenia(...)

Dlatego czekałem z wrzuceniem fotek z całego procesu błocenia Bo tak to byłyby ze dwie strony: "o nieeee Reggy, zepsułeś model"!!! :P

Napisano

Reggy, ile ty masz lat??

Kurtka skórzana, to mistrzostwo świata!!

Napisano

No comments

Czekam na resztę błocenia, bo mam nadzieje że to nie koniec;-)

WIELKI GICIOR!!!

Napisano
Reggy, ile ty masz lat??

Już 19 :P Wiek nie ma tu nic do rzeczy - udowodniono, że pełną sprawność manualną osiąga się w wieku 14 lat

Cieszę się, że się podoba. Polecam swoją drogą Vallejo White Stucco i pozostałe preparaty tego typu, świetnie się nadają to robienia podłoża i błota.

Napisano

Tak jak niektórzy miałem powoli spaść z krzesła (szok, myślałem: Co on z robił z tym modelem przecież było świetnie?) a przy końcu oglądania fotek prawie nie wpadłem sąsiadowi z parteru na głowę (z zachwytu) Świetna robota.