net_sailor Napisano 28 Kwietnia 2015 Share Napisano 28 Kwietnia 2015 Było już parę modeli P.8 w internecie, więc za bardzo nie chciało mi się prowadzić warsztatu. Mimo to chciałbym zwrócić uwagę na parę spraw. Wziąłem się za ten model z myślą o przyjemnej i niestresującej budowie. Niestety model nie jest, też taki łatwy w montażu jak myślałem. Sporym wyzwaniem była chłodnica oleju składająca się z 34 fototrawionych elementów (żeberek). Zajęło mi to 2 wieczory, ale udało się całkiem zgrabnie poskładać wszystko do kupy. Przy czym sporą pomocą okazały się wytrawione w środku każdej blaszki-żeberka 2 otwory, przez które można przeciągnąć drucik fi 0,3 mm, co ułatwia pozycjonowanie elementów równo względem siebie. Polecam najpierw na sucho nanizać blaszki na 2 druciki, dopasować kształt wygięcia chłodnicy do krzywizny kadłuba a potem napuścić rzadkiego kleju CA od wewnętrznej strony chłodnicy utrwalając jej kształt (drucików nie wyjmowałem tylko ściąłem na równo z bocznymi ściankami). Czasami trzeba też wysilić zwoje mózgowe przy naklejaniu pozostałych fototrawionek bo niektóre elementy w instrukcji mają inną numerację niż na blaszkach, więc ewentualnym naśladowcom zalecam wzmożoną czujność. Jest też trochę dłubaniny przy poprawianiu żywicznych detali: 1. Szczeliny wylotowe na chłodnicy glikolu trzeba było odtworzyć od podstaw, gdyż te fabryczne w moim modelu były w zaniku (tam były całkiem spore wytłoczenia nad szczelinami a zostały same zagłębione kreski). 2. Nie spodobał mi się też odbiornik ciśnienia na krawędzi prawego skrzydła - nie grzeszy delikatnością i trochę odbiega kształtem od oryginalnego, więc trzeba rzeźbić samemu. 3. Błędnie przedstawiony jest także wzór detalu do dorobienia na prawym boku kadłuba. Instrukcja sugeruje coś grubszego i walcowatego (dysza Verturiego?), tymczasem jest to jakiś filigranowy dynks od zaworu rozrusznika Viete'a - zupełnie inny kształt i rozmiar (najlepiej wzorować się na podobnym detalu np. z popularniejszego P.7, gdzie występował na przeciwnej burcie). 4. Warto pokusić się o zrobienie z drutu cięgien steru kierunku i popychaczy lotek. 5. Poza tym wykonałem wychylone powierzchnie sterowe (ster wysokości i kierunku). 6. Do bardzo pustej kratownicy po prawej stronie dorobiłem torbę na maskę tlenową z rurą i wskaźnikiem oraz rozrusznik. Na koniec wszystkie szachownice wymieniłem na techmodowe - mają mniej jaskrawe kolory i właściwe rozmiarowo obwódki. Bardzo polecam ten krok. Z zestawu 72047 na skrzydła potrzeba 4 znaków nr 1 (na arkuszu są tylko 2 szt., więc konieczne są 2 zestawy) a na ster kierunku 2 znaków nr 11C. W tym miejscy chciałbym podziękować Arkowi/Potezowi za wsparcie merytoryczne podczas budowy tej miniaturki. Model miał swoją światową premierę w Inowrocławiu. Przed wyjazdem nie zdążyłem zrobić zdjęć, więc pokazuję go na forum dopiero teraz, a wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Kwietnia 2015 Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Dla mnie, to mistrzostwo świata! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 29 Kwietnia 2015 Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 29 Kwietnia 2015 Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Bardzo ładny modelik _________________________________________________________________________________ Na warsztacie: Fiat BR.20M - Supermodel + blachy - Eduard 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RKurczewski Napisano 29 Kwietnia 2015 Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Niesamowity. Blachy wyrywają z siedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 29 Kwietnia 2015 Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Świetny modelik. Gratulacje! I wartościowe wskazówki dla naśladowców:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Dziękuję koledzy za miłe słowa. Z tym mistrzostwem świata to jednak gruba przesada, ale modelik został wyróżniony na festiwalu w Inowrocławiu, więc najgorzej chyba nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 29 Kwietnia 2015 Share Napisano 29 Kwietnia 2015 najgorzej chyba nie jest ...nie. Jest świetnie. Na żywo prezentuje się znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 29 Kwietnia 2015 Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Ładny model. I chyba efekt synergii - świetny niszowy temat i dobre wykonanie. Podoba mi się PS. Tak się zastanawiam, czy wobec wydania kilku nowych zestawów w różnych skalach wczesne PZL-ki są jeszcze tamatem niszowym..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Myślę, że nadal to model niszowy. Aktualnie produkt MK Models nie jest dostępny w normalnej dystrybucji. Tuż po premierze rozszedł się jak świeże bułeczki (ciekaw jestem ile kopii modelu zostało wyprodukowanych). Podobnie jak kometa przemkną P.7 z Toro. Coś tam wypuścił także Yellow Box (P.8/II, Jastrząb, Kobuz). Jednak wszystkie te modele to raczej manufaktury robione przez entuzjastów dla entuzjastów. Co prawda Arma Hobby podjęła wielkoseryjną produkcję PZL-i, ale znowu - to tylko niezbyt tania w zakupie żywica. Dobrze, że jest, ale nie każdego stać a wielu dodatkowo odstręcza użyty materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 1 Maja 2015 Autor Share Napisano 1 Maja 2015 Zrobiłem trochę nowych zdjęć więc pokażę parę detali, których nie widać na zdjęciach ogólnych. Z kawałka cienkiej folii aluminiowej wykonałem przykrycie nad nasadą statecznika poziomego: Ta rączka od rozrusznika Viete'a, o której pisałem poprzednio w zbliżeniu wygląda tak (przy okazji widać dorobione wytłoczenia na chłodnicy): W otwory wlotowe do gaźników powstawiałem siatki zrobione z torebek od herbaty: Poprawiony odbiornik ciśnienia na skrzydle: Na koniec dorobiłem lekki wash na szachownicach, aby złamać monotonię bieli: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 1 Maja 2015 Super Moderator Share Napisano 1 Maja 2015 Spoko malowanie - na żywo na pewno wygląda świetnie - tutaj, przez lampę widać dużo ;-) Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 2 Maja 2015 Share Napisano 2 Maja 2015 Kapitalny model! Bardzo duże brawa za takie fajne polskie malowanie, troszkę steampunkowo wygląda, ale to tylko in plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi