Skocz do zawartości

BMW R75 skala 1/72-budowa od podstaw.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Fajny pomysł z tym motorem. To nie będzie jeden z najmniejszych jak ktoś napisał. Ja zamówiłem Uaz-a w tej skali, powinien być za tydzień lub 2. Życzę powodzenia.

• Odpowiedzi 309
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Hej Truckerek93!

Wyrazenie "jeden z najmniejszych" wcale nie oznacza, ze jedyny . Ciekawe o ile wiekszy jest Uaz od BMW R75? Ja rowniez zycze powodzenia

Napisano

Cuda pokazują, cuda ja czekam na motocykle w 1:48 pancerka w 1:48 jest miodna

Pozdrawiam.

Napisano

Hej Marcin_C!

To znaczy zamowiles juz gdzies motor w 1/48 i czekasz na przesylke, czy czekasz, az ktos sie zlituje i wyprodukuje taki zestaw? Jak dotad najmniejsza skala dla motocylki z jaka sie spotkalem to wlasnie 1/35.

Napisano

Marudek, a nie myślałeś przypadkiem żeby zakupić gotowy motocykl w 1:72 (widziałem co najmniej trzy w tej skali, jeden był dodany do Kubelwagena Tamiyi, jeden był z Hata, a jeden to zestaw z figurkami nieznanego producenta, poszukaj na Kamrat.com.pl) i użyć z nich kilka części, jak chociażby ta przednia lampa? Chyba by to ułatwiło nieco robotę?

A tak w ogóle to zapraszam na mikromodele.fora.pl, ludzie tam chętnie zobaczą chociażby tego Zundappa:)

(do administratora: Jeżeli taka kryptoreklama jest zabroniona to proszę usunąć ten post)

Napisano

Na razie wygląda bardzo dobrze jak na tak małą skale

W ogóle jestem pod wrażeniem że budujesz motor w tak małej skali :o

(ciekawi mnie jak będzie wyglądał silnik chyba najtrudniejszy element do zrobienia)

Życzę ci powodzenia w pracach

Pozdrawiam

Napisano

Hejka.

Dołączę trochę późno ale fajna maszyna. I w jakiej skali... Kibicuję... Pozdrawiam...

PS:Na razie fajnie to wygląda w porównaniu do 35.

Napisano

Witam po weekendzie!

Marudek, a nie myślałeś przypadkiem żeby zakupić gotowy motocykl w 1:72 (...) Chyba by to ułatwiło nieco robotę?

A tak w ogóle to zapraszam na mikromodele.fora.pl, ludzie tam chętnie zobaczą chociażby tego Zundappa:)

ArmiA - na pierwszej stronie tego tematu podalem link do mojej relacji z budowy Zundappa KS 750. Zreszta chyba juz go widziales, skoro nawiazujesz do Zundappa. Jest tam porownanie mojego modelu z tym z zestawu Hat. Wedlug mnie zestaw Hat z motorem jako jeden odlew - wypada bardzo blado w porownaniu z moim (kurcze, ale skromny jestem ). A jezeli chodzi o relacje na innym forum - to pewnie po rozstrzygnieciu konkursu (patrz regulamin konkursowy).

Ar2r, Wladek - dzieki za doping. Juz wkrotce bedziecie mogli zobaczyc wiecej.

Napisano

Hej!

Dorobilem pare nowych czesci. Tym razem blotniki. Cienkie paski wyciete z ramki karty SIM, wstepnie uformowane w palcach, a potem giete na goraco na szablonie. Dzieki gieciu na goraco, blotniki nie odginaja sie tylko pozostaja sztywne i pasuja do szablonu kola. Na 2 i 3 zdjeciu widac tez, ze poprawilem os przedniego kola (zdj.2 stare i zdj.3 poprawiona os). Troche zabawy bylo z blotnikiem kola przy koszu, ale zobaczcie sami:

th_mudguard01.jpg th_mudguard02.jpg th_mudguard03.jpg th_mudguard04.jpg th_mudguard05.jpg

Na dwoch ostatnich zdjeciach widac blotnik kosza. Dolna krawedz blotnika, oslaniajaca kosz - musialem dodatkowo tloczyc. Tym razem na zimno (czubkiem dlugopisu na otworze odpowiadajacym srednicy tloczenia.

Teraz zabieram sie za rame. Zastanawiam sie czy zrobic cala rame (lacznie z rama kosza i na trzech kolach), czy podzielic prace i oddzielnie wykonac rame motoru i kosza, a dopiero po skonczeniu motoru dolaczyc kosz. Drugi sposob ulatwilby mi dostep do prawej strony silnika, wiec chyba przy tym zostane.

Napisano

Heh, chodziło mi o wycięcie z zestawu pojedynczych elementów w celu ułatwienia sobie pracy, ale widzę, że nie trzeba, twoje faktycznie lepiej wyglądają:)

Napisano

Hej ArmiA!

Wycinanie poszczegulnych elementow z gotowego zestawu odpada. Kiedy robilem Zundappa - pocialem motorek firmy Hat na czesci i na nich sie wzorowalem. Jednak tworzywo z jakiego byly wypraski w ogole nie nadawalo sie do szlifowania (cos w rodzaju gumy). Poza tym chce uniknac uproszczen, ktore przepowiedzial Spiton, a ktore wystepuja nawet w modelu w skali 1/35 (np.: sprezyna pod siedzeniem kierowcy i bagaznik - to jednolite odlewy. W moim modelu czesci te beda lepiej odwzorowane.)

Napisano

Hej!

Wczoraj zabralem sie za rame. Moze uda sie za perwszym podejsciem, ale mam maly (bardzo maly) problem. Chce zrobic ruchoma kierownice i nie wiem jeszcze jak sie za to zabrac. Potrzebny mi jest 2-milimetrowy odcinek rurki o przekroju wewn. okolo 0.5mm. Gdzie moge cos takiego znalezc? Igly do strzykawek odpadaja (nie sprzedadza mi bez recepty). Jesli macie jakiec pomysly, to prosze o podpowiedz

Napisano
Igly do strzykawek odpadaja (nie sprzedadza mi bez recepty).

??

A u mnie na wsi można dostać bez problemu...(inna sprawa że zaopatruję się w sklepach zaopatrzenia medycznego a nie w aptekach).

Spróbuj jeszcze raz w innej aptece, a jak nie - to daj znać. Kupię u siebie i podeślę.

Pozdrowionka

ZzB

Napisano
Hej!

Igly do strzykawek odpadaja (nie sprzedadza mi bez recepty)

a próbowałeś kupić czy z góry założyłeś, że nie sprzedadzą bez recepty Mnie się jeszcze nie trafiło, żeby nie chcieli sprzedać (ojciec leżał w takim ciulatym za przeproszeniem szpitalu, że musiał mieć wszystko swoje, strzykawki, igły wenflony nie mówiąc już o lekach... Tak więc jak pisał mójprzedmówca spróbuj w innej aptece.

Napisano

Dzieki chlopaki, tylko ja mieszkam w Krolestwie Far Far Away. Jak bym poszedl do apteki i chcial kupic igly bez recepty to by zaraz bylo, ze jestem 'drug addict' tutaj prawo jest inne... A rurke wciaz potrzebuje. Gdzie jeszcze moze byc cos co przypomina igle od strzykawki? Myslalem o antenie, ale nawet najmniejsza czesc bylaby za duza .

Napisano
tylko ja mieszkam w Krolestwie Far Far Away. Jak bym poszedl do apteki i chcial kupic igly bez recepty to by zaraz bylo, ze jestem 'drug addict' tutaj prawo jest inne...
To gdzie Ty mieszkasz? Jak chcesz, mogę kupić u siebie igły (jakie chcesz) i Ci wysłać pocztą.

Pozdrawiam

Napisano

Dzieki Kermit , ale zanim Twoja przesylka doszlaby do Far Far Away - byloby pewnie po konkursie . Jak bede w Polsce to kupie sobie pare igiel. A na razie jakos musze sobie poradzic. Jak wroce z pracy to przeszukam swoj "modelarski smietnik" i moze tam cos znajde.

Napisano

No tak, jak zawsze ratuje mnie moj "modelarski smietnik". A zasada: nigdy nic nie wyrzucaj - jeszcze raz sie sprawdzila. Potrzebna rurke pozyskalem z igly starego kleju Revell. Czerwony plastik, to zapasowe swiatlo do jednego z modeli Bburago (posluzy za material na tylne lampy); kawalek przezroczystej ramki (swiatlo pozycyjne na blotniku kosza).

th_DSC00604.jpg

A tak wygladaly moje zmagania z rama:

th_frame01.jpg th_frame02.jpg th_DSC00605.jpg th_DSC00606.jpg

Oczywiscie przedni widelec jest ruchomy. Zdjecia wrzuce potem.

Napisano

Tak prezentuje sie calosc:

th_DSC00618.jpg th_DSC00611.jpg th_DSC00017.jpg th_DSC00016.jpg th_DSC00020.jpg th_DSC00018.jpg

Jak sie Wam podoba porownanie wielkosci z farbka Humbrola? Na razie blotnik i widelec przymierzone "na sucho". Jedna czesc na widelcu musze jeszcze poprawic, dodam tez dwa drobne elementy i bede mial go z glowy.

Napisano

A masz zamiar zrobić do niego kosz? Jakoś tak BMW bez kosza i MG będzie trochę łyso wyglądał.

Napisano

No pewnie, ze bedzie kosz. Juz od poczatku o tym trabie . Pare postow wyzej zastanawialem sie glosno czy robic od razu cala rame (motor + kosz), czy oddzielnie. Postanowilem robic obie ramy oddzielnie, co ulatwi mi dostep do prawej strony silnika - a dopiero po jego ukonczeniu polaczyc ramy. Wyzej masz tez zdjecie gotowego blotnika, ktory oslaniac bedzie kolo kosza.

Przekopalem juz Internet, zeby znalezc zdjecia MG34 i mam ich sporo. Pozostaje jednak problem jak zrobic lufe karabinu? Jarek z TKM Hercules powiedzial mi kiedys, ze nadaje sie do tego siatka z kineskopu starego telewizora. Czy probowaliscie kiedys tego sposobu? Czy nadawaloby sie to tez na oslone rury wydechowej?

Napisano

Świr z Ciebie jest niesamowity. W dobrym znaczeniu tego słowa. Powiem Ci że zadziwia mnie Twoja praca iwkład serca w ten model wszczegulności że nie jest to zbyt duże.

Zasada śmietnika jak najbardziej się do tego stwierdzenia nadaje że wszystko w garażu modelarza może się przydać.

Powodzenia w dlaszych pracach.

Napisano

Hej.

Na początek mówię ci że jesteś niesamowity. Mieć tyle zapału i chęci co ty to naprawdę sztuka. A co do tego starego kineskopu to niepróbowałem(zresztą mało rzeczy próbowałem) I wytłumacz mi tak na marginesie gdzie jest to Krolestwio Far Far Away? Kojaży mi się z Anglią, ale czy to to?

Pzdr

Napisano

Dzieki MiloszKr!

Ktos gdzies powiedzial, ze najwiekszy komplement dla modelarza pada wtedy, gdy inni modelarze pytaja go o zdrowie psychiczne . Chcialbym miec szczegulowe plany i lepsze narzedzia (moze lepiej by to wygladalo). Do tego wiecej czasu i lepszy wzrok Przydaloby sie tez nauczyc robienia fototrawien i odlewow z zywicy. Moglbym wtedy uzyskac lepsze efekty i zrobic niezla konkurencje firmie Hat

Napisano

Dzieki Ar2r!

Wydaje mi sie, ze kazdy modelarz ma jakis zapal i checi. Inaczej wcale by sie nie bral za modelarstwo. Ja po prostu lubie glowkowac, jak robic takie "malenstwa" tak, zeby wygladalo to przyzwoicie. Aha, Far Far Away jest mniej wiecej w polowie drogi miedzy Kaczolandem (to tam gdzie Ty), a Neverland (to tam gdzie Piotrus Pan) . A znajomosc Angielskiego jest tu bardzo przydatna...