Kermit Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Witajcie! Niniejszym dołączam do konkursu. Jak już pisałem w wątku "pytania i odpowiedzi" konkurs traktuję jako dobrą zabawę i startuję w nim z czymś, czego dotychczas jeszcze nie robiłem, i co na forum (chyba) jeszcze nikt nie umieścił. Od razu zdradzę, że nie spodziewam się jakichkolwiek punktowanych miejsc ani tym bardziej wygranych. Jest to mój pierwszy konkurs modelarski, toteż chcę się przekonać, jakie emocje towarzyszą takim zabawom oraz jak wypadam na tle pozostałych modelarzy (pewnie dość nisko). Jak widać w temacie, startuję ze stacją kosmiczną MIR (ang. peace, pol. pokój - to dla niewtajemniczonych) w mojej ulubionej skali 1:144. Żeby uczynić zadość regulaminowi, na początek in-box: Tak to wygląda w sklepie: Według tego można budować: Tym można wykończyć (choć sam się zastanawiam, czy użyję tych kalek; generalnie idą one tylko na podstawkę, a być może, że model będzie "dryfujący w przestrzeni", vel. wiszący pod sufitem i oświetlony): A z tego wszystkiego ma powstać to cudo (ciekawe, czy powstanie): Na koniec cel zabawy - czyli tak to wyglądało w rzeczywistości i chciałbym, aby mój model choć w 10% przypominał tą stację: Teraz jestem na etapie kompletowania wyposażenia - farb i takich tam baboli. Niebawem rozpoczną się prace. Wszystkim modelarzom biorącym udział w konkursie życzę, aby wykonali swoje modele dużo lepiej ode mnie. Poza tym bawcie się dobrze, aby później można było miło wspominać ten czas. Wszystkim widzom relacji życzę miłego przeglądania wszystkich relacji (nie tylko mojej) i również dobrej zabawy. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Hehee nawet nie wiedziałem że takie modele produkują...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Gratuluję oryginalności tematu. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 15 Listopada 2007 Autor Share Napisano 15 Listopada 2007 (edytowane) Hehee nawet nie wiedziałem że takie modele produkują...... Nie wiem, czy jeszcze produkują, chyba już nie. Tak czy inaczej wpadłem na ten model całkiem przypadkiem... A że w konkursie chciałem wystartować z czymś oryginalnym, toteż właśnie będę się za niego zabierał. Tak swoją drogą: ciekawe, czy jeszcze można ten model gdzieś zdobyć... Gratuluję oryginalności tematu.Powodzenia! Dziękuję. Pozdrawiam Edytowane 15 Listopada 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Masz jakiś ciekawy pomysł jak oddać powierzchnię ogniw słonecznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 15 Listopada 2007 Autor Share Napisano 15 Listopada 2007 Masz jakiś ciekawy pomysł jak oddać powierzchnię ogniw słonecznych?W instrukcji podają, żeby pomalować to na kolor Lufthansa-blue. Ale sam nie wiem. Może jakoś inaczej to wykonam? Zastanawiałem się, czy by nie podmienić elementów plastikowych na jakieś inne, może zrobione samodzielnie. Czas pokaże. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Jest taka folia mieniąca się w różnych kolorach ale nie pamiętam jak się zwie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Ale fajny temat ! Powodzenia Pozdr. Pawel P.S. Ile kosztuje taki model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Albo mozesz nakleic mikowe plytki, takie, co sie daje pod tranzystory. Projekt naprawde oryginalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 15 Listopada 2007 Autor Share Napisano 15 Listopada 2007 Ale fajny temat ! Powodzenia Dzięki.Ile kosztuje taki model ?Ja dałem za niego tylko 37 zł - ale to second hand (ale model był nierozpakowany).Projekt naprawde oryginalny.Wiem. Dzięki. A co do ogniw - coś wymyślimy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 w konkurencji za najbardziej jajcarski temat ,masz na razie "1" miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 16 Listopada 2007 Autor Share Napisano 16 Listopada 2007 w konkurencji za najbardziej jajcarski temat ,masz na razie "1" miejsceDzięki, cieszę się. W końcu jak się bawić, to się bawić. A może ktoś wymyśli jeszcze coś ciekawszego? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 Hej Kermit! Wow, ale dales czadu! Stacja kosmiczna w 1/44. Bomba! Ciekaw jestem jak Ci bedzie szlo z budowa (przeciez model w tej skali nie jest duzy). Chcialbym namowic Cie na dorobienie paru czesci samemu. Po pierwsze bedziesz mial wiecej zabawy, a po drugie na pewno poprawisz efekt koncowy. Gdybym mial kiedys robic ogniwa sloneczne to uzylbym starych zdjec Rentgenowskich. Zycze powodzenia w budowie - bede sledzil Twoj watek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 16 Listopada 2007 Autor Share Napisano 16 Listopada 2007 (edytowane) Chcialbym namowic Cie na dorobienie paru czesci samemu.Więc jakie części proponujesz (oprócz ogniw, rzecz jasna)?Gdybym mial kiedys robic ogniwa sloneczne to uzylbym starych zdjec Rentgenowskich.Zdjęcia RTG to u mnie się znajdą. Tyle, że z tego, co ja wiem, to one są bardzo ciemne (prawie czarne) i raczej nie będą przypominać ogniw, jakie widać na zdjęciach stacji. Jaki masz więc pomysł na ich wykorzystanie? Pozdrawiam EDIT: Mała poprawka szyku zdania (bo sam się nie mogłem zrozumieć ;) ) Edytowane 16 Listopada 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 Dobrze, że nam to wtedy na głowę nie spadło :P 22 cm to taki nieduży wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 Nie wiem jakie jeszcze czesci mozna by dorobic - nie widzialem modelu z bliska, a na zdjeciu inboxa nie wiele widac. Mysle jednak, ze jakies przewody, dysze mozna by zrobic lepiej niz jest to odwzorowane na modelu. Odnosnie ogniw - sprubuj uzyc tych bardziej przezroczystych, niebieskawych kawalkow z obrzezy filmu. Pod spod podloz folie aluminiowa i efekt powinien wyjsc podobny Albo moze folie aluminiowa pomaluj transparetna niebieska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 Albo moze folie aluminiowa pomaluj transparetna niebieska... Albo folia z CD - ten nośnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 16 Listopada 2007 Autor Share Napisano 16 Listopada 2007 Jest jeszcze (chyba) lepszy pomysł - czasem na przewodach typu skrętka lub koncentrycznych (współosiowych) jest ekran w postaci niebieskawej folii. I ona byłaby chyba najlepsza do odwzorowania ogniw. Co myślicie o tym? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 Dobrze, że nam to wtedy na głowę nie spadło :P Gdyby jakis kawalek spadl, gdzies w rogu mojego ogrodka, to bylbym bardzo zadowolony. Moglbym sobie kupic niezle autko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 Gdyby jakis kawalek spadl, gdzies w rogu mojego ogrodka, to bylbym bardzo zadowolony. Moglbym sobie kupic niezle autko - miec we wlasnym ogrodku rozszczelniony generator radioizotopowy - to dopiero musi byc zabawa Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 16 Listopada 2007 Autor Share Napisano 16 Listopada 2007 Właśnie wróciłem z zakupów. Wszystkie potrzebne farbki są już na wyposażeniu warsztatu. Teraz trzeba rozpocząć prace. Jak tylko będzie jakiś widoczny postęp, nie omieszkam zamieścić zdjęć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 generator radioizotopowy - czym to się je? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 http://pl.wikipedia.org/wiki/Radioizotopowy_generator_termoelektryczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 16 Listopada 2007 Autor Share Napisano 16 Listopada 2007 (edytowane) Prace niniejszym ruszyły. Budowa zaczęła się od modułu Kristałł. Chwilowo złożony jest w całość bezklejowo, w celu sprawdzenia spasowania. Według wstępnych oględzin szpachla będzie potrzebna sporadycznie. Kilka informacji o module: Moduł Kristałł został dostarczony na stację MIR podczas Głównej Ekspedycji Mira nr 6 dnia 10 czerwca 1990 r. Zaraz następnego dnia dwaj astronauci, Anatoli Solovyov oraz Alexandr Balandin, dokonali montażu modułu do stacji naprzeciwko modułu Kwant 2. Przywróciło to całemu kompleksowi symetrię, która była zachwiana od grudnia 1989 r. Moduł Kristałł, zwany także Modułem Technologii Krystalicznej, służył do prac badawczych nad nowymi technologiami produkcji materiałów oraz nad materiałami "kosmicznymi". Zawierał 2 baterie słoneczne i własny moduł dokujący, przeznaczony dla stacji orbitalnej. I na koniec najciekawsze - moduł Kristałł wstępnie złożony (bezklejowo): Pozdrawiam Edytowane 16 Listopada 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 16 Listopada 2007 Autor Share Napisano 16 Listopada 2007 (edytowane) Pojawienie się papieru z gazety pod modułem świadczy o tym, że doszło już do użycia broni... tego, to znaczy: kleju. A zatem moduł został już połączony "cementem" i sobie schnie. Następnie (ale to już najwcześniej rano) zostanie przeszlifowany, pomalowany i odłożony na bok. Pozdrawiam EDIT: Zapomniałem dodać, iż przed malowaniem w module będą szlifowane połączenia (dzięki, Okonek). Tak więc, już poprawione. Edytowane 17 Listopada 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi