Skocz do zawartości

F/A-18A+ // Academy // 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Najlepszy twój model. A na pewno najlepiej pobrudzony. Dla mnie rewelacja !!!

• Odpowiedzi 304
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wychodzi na to, że chyba warsztat można uznać za zakończony.

Wszystko już jest gotowe do finałowego montażu.

Tak więc do zobaczenia w galerii.

104.jpg

Napisano

Jeszcze nie zdecydowałem.

I mam z tym mały kłopot.

Najchętniej zrobiłbym coś kolorowego, super byłoby coś w pustynnym kamo, ale trudno coś dobrego znaleźć na rynku.

Napisano

Dokładnie też mam ochotę na pustynny kamuflaż i nawet mam pomysł.

A tobie Solo polecam Su-27 lub pochodne samolot piękny i kamuflaży do wyboru do koloru.

Napisano

Javelin, Sea Vixen albo EE Lightning! Może nie są bardzo kolorowe, ale za to jakie ładne! A jak pustynny kamuflaż to super są starsze Żydy - Kfir na przykład albo jeszcze wcześniejsze Mirage III.

Napisano

No właśnie o Kfirze myślę (i mam go nawet), choć bardziej podoba mi się klasyczne, żółto-brązowe malowanie (bez zieleni).

Jest coś dobrego na rynku z zachodnich maszyn (w sensie - nie wschodnich) w takim malowaniu?

Napisano

Bez zieleni to na pewno były Mirage III malowane przez Francuzów. Był też amerykański A-6, ale to chyba jeden egzemplarz, wyglądający genialnie. Generalnie praktycznie wszystko co miały Żydy w swoim egzemplarzu było w pustynnym kamuflażu, ale te nowsze samoloty to już z zielenią.

Napisano

Jaguar też fajnie wygląda w takim kamo.

Napisano

Faktycznie, zapomniałem o francuskim Jaguarze, cały czas miałem przed oczami Jaguara w malowaniu brytyjskim, który chociaż miał malowanie pustynne to jednak jednokolorowe.

Napisano
Bez zieleni to na pewno były Mirage III malowane przez Francuzów. Był też amerykański A-6, ale to chyba jeden egzemplarz, wyglądający genialnie. Generalnie praktycznie wszystko co miały Żydy w swoim egzemplarzu było w pustynnym kamuflażu, ale te nowsze samoloty to już z zielenią.

Hmmm, Mirage III to fajny pomysł, choć nie powiem - zacząłem się przyglądać mocno temu Lighningowi, kamo szaro-zielone jest naprawdę super.

Co do A-6, to w tym miesiący Hobby Boss wypuszcza nową wersję A-6E, w tym także w pustynnym kamo.

Napaliłem się jak szczerbaty na suchary, bo przepięknie w tym kamo wygląda ten samolot, ale niestety nie ma sensownych kalkomanii na rynku (bo zestawowe to raczej standardowo nadają się pewnie do kosza tylko).

Swego czasu Fightertown wypuścił piękny zestaw:

ftd48057a.jpg

Niestety, jest nie do kupienia.

To znaczy - na forum ARC znalazłem człowieka który chce mi to sprzedać, ale piekielnie drogo i raczej nie skorzystam.

A wracając do Mirage III - jeśli chciałbym to zrobić, to który model najlepszy?

To prawda, mam takiego z Kitty Hawk, ale troszkę boję się jak ze spasowaniem tego modelu.

Mam ochotę na coś prostszego.

Napisano

Jeszcze jest brzydal ale bardzo fajny A-10

Napisano

Po raz kolejny gratuluję talentu i wyczucia modelarskiego, chociaż w temacie brudzenia jestem bardziej sceptyczny (stara szkoła lat 70/80: Matchbox, Airfix i Novo). Ale chyba nie mam wyboru tylko ten temat też muszę "łyknąć".

I Twoje warsztaty kolego Solo są dla mnie dużą i dobrą nauką, chociaż nie będę posuwał się tak daleko z brudzeniem.

W temacie samego modelu to mam trzy Hornety 1/72: z Fujimi, Academy i Hasegawy, i Fujimi jest zdecydowanie najlepszy wymiarowo i pewnymi niuansami w rozwiązaniach szczegółów. Na przyszłość rekomendowałbym właśnie tą 18.

A ponieważ widzę, że zainteresowania kolegi są podobne do moich to podpowiadam jeszcze A-4KU Free Kuwait - wersja A-4M po I wojnie w Zatoce. Na pewno były modele 1/72 - Fujimi (najlepszy w tej skali! - chyba nie do zdobycia) i 1/48 - Hasegawa (czasem widzę go na różnych stronach zagranicznych. Moim zdaniem samolocik przyjemny i prosty. Oczywiście w pustynnym kamuflażu!

Kalkomanie do A-6 w pustynnym malowaniu mam, ale 1/72 (polski HDL) i jeśli trzeba mogę udostępnić (robię tylko w szarościach.

Pozdrawiam,

Napisano

Dzięki za miłe słowa.

Co do kolejnego modelu, to biorę na razie pod uwagę tylko 1:48.

A-4M Hasegawy w tej skali mam, ale nie zetknąłem się z kalkomaniami do malowania o którym piszesz.

Jeśli gdzieś są do kupienia, to podpowiedz, wtedy przemyślę sprawę.

A-4 to fajna maszyna.

Napisano

Rzeczywiście, wygląda na to, że kalkomanie Free Kawait to "biały kruk". Może łatwiej zdobyć cały model Hasegawy 1/48 Free Kuwait (jest on gdzieś tak z 2006 r.

Widziałem też kiedyś Mirage F-1C też Free Kuwait w bardzo ładnym pustynnym malowaniu - kształt klasyczny, ale nie znam modelu i kalkomanii 1/48