cooper69 Napisano 29 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2015 Sprawy posuwają się do przodu. W tej chwili mam ćwiczenia z cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Grudnia 2015 Share Napisano 29 Grudnia 2015 Trzymaj się. Wiem co to jest. Bawiłem się kiedyś z ogniwkami do Shermana - ząb był osobno doklejany a każde ogniwo miało dwa ślady po wypychaczach do zlikwidowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 29 Grudnia 2015 Share Napisano 29 Grudnia 2015 Oj tego etapu to ja nie cierpię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2015 Nużące ale właśnie skończyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 Bardzo fajnie wyglądają te klapki. Pochwalisz się czy je zrobiłeś? Co do gąsienic to chyba jednak gorsze jest ich sensowne ułożenie na kołach =P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2015 Bardzo fajnie wyglądają te klapki. Pochwalisz się czy je zrobiłeś? Kalpki są już zrobione (z polistyrenu 0.25 mm, śruby zrobione za pomocą punktaka z igły 0.6 mm) i nawet naklejone na wannę No i dziś popsikałem kółka śmierdzielem czyli surfacer 1200 Jutro malowanko kółek i układanie gąsiennic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 Od pierwszych postow na tym forum wiedzialem ze Rafal to facet ktory wie czego chce i wie co robi. Prawdziwa przyjemnosc ogladac te Twoje warsztaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 Ładnie. I dlatego zalecam kupienie modeli gdzie trzeba mniej ingerować samemu abyś robił ich więcej - bo są dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 2 Stycznia 2016 Share Napisano 2 Stycznia 2016 Wlewy paliwa (zamknięcia) wykonane elegancko. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 2 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2016 A dziękuję. Właśnie rzeźbię narzędzia (siekiera i łopata) bo te zestawowe to jakieś dziwne są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 2 Stycznia 2016 Share Napisano 2 Stycznia 2016 Italeri zawsze jest dziwne.Lepiej zaadoptować narzędzia od Dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 2 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2016 Dzisiejsza rzeźba. Oczywiście poza tym też się dzieje: - wykonana pokrywa 2 km-u - przerobiona pokrywa jarzma - przyklejone śruby na odbojach - zrobione kanistry, które są w zestawie (całkiem niezłe) - pomalowane podkładem wszystkie części podwozia - zrobione maski na kółka jezdne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 2 Stycznia 2016 Share Napisano 2 Stycznia 2016 Rafał "pokrywa jarzma" musi mieć wcięcie na wizjer kierowcy. http://www.panzer-modell.de/referenz/in_detail/jagdpanzer4a0/034g.jpg http://data3.primeportal.net/tanks/jan_peters/jagdpanzer_iv_a-0/images/jagdpanzer_iv_a-0_13_of_14.jpg Tak dla pewności nadmieniam. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 2 Stycznia 2016 Share Napisano 2 Stycznia 2016 Dzisiejsza rzeźba. Rozwaliles mnie... Chlopie, Ty miales jakas przerwe w modelarstwie? 20 lat? Tere- fere... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 2 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2016 Rafał "pokrywa jarzma" musi mieć wcięcie na wizjer kierowcy.http://www.panzer-modell.de/referenz/in_detail/jagdpanzer4a0/034g.jpg http://data3.primeportal.net/tanks/jan_peters/jagdpanzer_iv_a-0/images/jagdpanzer_iv_a-0_13_of_14.jpg Tak dla pewności nadmieniam. Pozdrawiam Krzysztof Wiem. Ale po przymiarkach zakleiłem "na stałe" i dopiero jak będę montował to wytnę. PS. Ta italerka to masakra większa od 45-cio letniej Pantery Tamiya. Dlatego po niej dla odstresowania wezmę się za Firefly Ic by Tasca/Arsuka. Oczywiście w Maczkowych barwach żeby było do kompletu w klimacie kociołka Falaise. Szkoda tylko, że nie mam drugiego pojazdu gąsiennicowego z Normandii w polskich barwach - jakieś sugestie. PS. 2 Ma może ktoś do odstąpienia godło dywizji pancernej SS Hitlerjugend w skali 1/35? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 2 Stycznia 2016 Share Napisano 2 Stycznia 2016 Szkoda tylko, że nie mam drugiego pojazdu gąsiennicowego z Normandii w polskich barwach - jakieś sugestie. Proponuje wywolac do tablicy kolege Kornik_69. Kornel napewno Ci podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 2 Stycznia 2016 Share Napisano 2 Stycznia 2016 Ta italerka to masakra większa od 45-cio letniej Pantery Tamiya. Ostrzegałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Rozwaliles mnie... Chlopie, Ty miales jakas przerwe w modelarstwie? 20 lat? Tere- fere... Grzegorz bo Rafał to "Stara" dobra szkoła .Kiedyś takie dłubanki to była normalka. Wiem bo sam to przeszedłem.Składnica harcerska,pewex, baltona to modele Matchbox,Airfix itp. jeszcze jak miało się farta - dostać balsę to był sukces, a modele jakieś lepsze (Hasegawa,Tamiya itp) najlepiej na bazarach lub podczas Jarmarku Dominikańskiego. Z prasy to "Skrzydlata Polska" na papierze - szkoda gadać.Modele kartonowe to "Mały Modelarz" z poprzesuwanymi kolorami.(Kolory właściwe to tylko w domyśle). Teraz to jest "bajka" tak jak Rafał pisze : "inne czasy, inne możliwości ..." . Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 Rozwaliles mnie... Chlopie, Ty miales jakas przerwe w modelarstwie? 20 lat? Tere- fere... Grzegorz bo Rafał to "Stara" dobra szkoła .Kiedyś takie dłubanki to była normalka. Wiem bo sam to przeszedłem.Składnica harcerska,pewex, baltona to modele Matchbox,Airfix itp. jeszcze jak miało się farta - dostać balsę to był sukces, a modele jakieś lepsze (Hasegawa,Tamiya itp) najlepiej na bazarach lub podczas Jarmarku Dominikańskiego. Z prasy to "Skrzydlata Polska" na papierze - szkoda gadać.Modele kartonowe to "Mały Modelarz" z poprzesuwanymi kolorami.(Kolory właściwe to tylko w domyśle). Teraz to jest "bajka" tak jak Rafał pisze : "inne czasy, inne możliwości ..." . Pozdrawiam Krzysztof Trafiłeś w punkt - jakbym o sobie czytał. Wczoraj niestety zdarzyła się awaria i wylał się klej Tamiya Extra Thin. Ofiary to ("szczegóły"rozmyły się nieco): - dolny pasek gąsienic - błotniki Dziś sklejam do kupy wózki i zabieram się za układanie gąsienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 Sytuacja na "placu boju" Jarzmo działa to tu jakieś napuchnięte. żeby je jako tako dostosować do nadbudówki to musiałem chyba z milimetr z góry pilnikiem zdjąć. Jutro pewnie pozdejmuję kółka i zacznę rzeźbić zimmerit na wannie. Jak dobrze, że zimmerit jest na tym egzemplarzu. Da się parę baboli zamaskować Potem złożenie w miarę do kupy i podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Czy mi się wydaje czy już kółka malowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 Czy mi się wydaje czy już kółka malowałeś? Tak. Malowane były ale będą retuszowane. No i dla ścisłości. Wszystko jest luzem (nie sklejone) oprócz wanny i kółek w wózkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 Bardzo ładnie idzie Ci ten śmieć. Jestem pod wrażeniem że wkładasz w niego tyle pracy i dorabiasz elementy. U mnie leży na półce (o czym wiesz) i już wiem, że nie mam zamiaru go robić. Tylko co ja z nim zrobię? Wystaw na aledrogo ze startową ceną np. 50 zł (nowy lata za około 110) tym bardziej że do końca stycznia mają promo i do 10 przedmiotów darmo (takie mi info przysłali). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 To odnośnie kółek. Widzę że ci się trochę bandaże powyjeżdżały. Generalnie do ich malowania polecam dwie metody. Pierwsza to dość rzadka farba. Na zasadzie powierzchniowego napięcia wody jak dotkniesz pędzlem malowanej powierzchni to powinna się rozlać. To spowoduje jej ładny "opływ" wokół rantu felgi - coś jak wash. I tak że dwa, trzy razy i powinno być ok. Druga (tą obecnie stosuję) to malowanie bandaży na kolor czarny (u mnie rubber black Tamiya) a potem za pomocą przyrządu poniżej "maskuję" bandaże i maluję bazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 No powyjeżdżały choć zrobiłem maski. Niestety przy tych kółkach szablon się nie sprawdza jak w Panterze bo bandaże są szersze iż felgi. Ale, ale. Zasugerowałem się odlewami i kształtami kółek wg Italeri i okazuje się że się pryśnie od szablonu i będzie git Dalej poszukuję białego znaku dywizji SS Hitlerjugend w skali 1:35. Może ktoś się zlituje i poratuje... A tu mały spojler następnego modelu... oczywiście też z Normandii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi