makinen Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Muszę odetchnąć od amerykańskich wersji. W ramach odskoczni rzucam się na duży kaliber (trudno to będzie nazwać odpoczynkiem) na humvee w służbie izraelskiej- Hammer Siyur. Na 100% nie będzie to tak kosmiczny model, jak Kubisza Orev, ale mam zamiar trochę się przyłożyć. Zdjęcia poglądowe Baza to Tamiya M1046 Dodatki: - fotele, elementy silnika, oraz podstawy obrotnicy z M1114 Bronco - żywiczne elementy- przednia osłona, osłona wyciągarki, wyciągarka, przedni grill, wewnętrzne osłony nadkoli - tylny zderzak z blaszek od Kolegi Tomcata28 - koła z M1114 Bronco - uzbrojenie- Galim i Negev - wyposażenie- zestaw Black Dog T35084 - przetłoczenia nadwozia od Kolegi Tomcata28 Nie wiem na jkim etapie jest Tomcat z produkcją orurowania podwozia, czyli zestawu Underbody Protected Kit, więc wstępnie planuje "spawanie" z profili. PYTANIE DO FACHOWCÓW- szukam dobrej farby akrylowej pod pędzel. Do tej pory używałem MM Israeli Armour Sand, ale to olejna, więc niezbyt mi się chce nią malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Jako "pancerny pędzlarz akrylowy" polecam w pierwszej kolejności akrylowe Model Mastery, w drugiej kolejności Pactry. Na forum jest spore grono miłośników Valleo, ale mi prywatnie nie leżą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 16 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Michał- mi chodzi o konkretny akrylowy kolor izraelskiego pojazdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 PYTANIE DO FACHOWCÓW- szukam dobrej farby akrylowej pod pędzel. Do tej pory używałem MM Israeli Armour Sand, ale to olejna, więc niezbyt mi się chce nią malować. Michał- mi chodzi o konkretny akrylowy kolor izraelskiego pojazdu A próbowałeś szukać po prostu "Israeli Sand Grey acrylic Model Master"? Najciemniej pod latarnią MM 4814. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 16 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Kubisz- wszystko extra, ale w siedmiu sklepach modelarskich tej farby nie ma.... EDIT- a nawet w dziesięciu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Spróbuj tego: Lifecolor UA 035 "Israeli Sandgrey 1982". Wypróbowałem ostatnio, i nawet wydaje się ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Bartek- dzięki. Sprawdziłem ten kolor i w porównaniu do Model Master jest mniej zielonkawy, a bardziej szary. Na zdjęciach egzemplarzy Siyura oczywiście wyglada to rozmaicie- jak to na zdjęciach. Nadal poszukuję wersji akrylowej MM, a jak nie znajdę to będę decydował. Ps. Akryl jest w norweskim sklepie. Cena 7 koron, dostawa 223 korony. Dla chętnych odsyłam do tabeli kursów NBP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2015 (edytowane) Pierwsze prace siyuropodobne - zeszlifowałem napis na tylnej klapie - wkleiłem zywiczne panele wewnętrzne nadkoli - uzupełniony stelaż na podłodze - wklejone przegrody za fotelami - początki nagrzewnicy - uzupełnione listwy za tylnymi fotelami - z blaszek zakończenia deski rozdzielczej Edytowane 18 Sierpnia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 18 Sierpnia 2015 Super Moderator Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Ktory to juz z kolei? Hehehe - masz zaciecie, nie ma co :-) Na marginesie to wczoraj przyszedl do mnie Humvee z Bronco (podwiesze go pod Chinooka) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Ktory to juz z kolei? Hehehe - masz zaciecie, nie ma co :-) Na marginesie to wczoraj przyszedl do mnie Humvee z Bronco (podwiesze go pod Chinooka) Końcówka czwartej dziesiątki Dawaj ten warsztat z tym latającym humvee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 19 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Raport z prac 1. zrobione okolice deski rozdzielczej: okablowanie, pedał hamulca, kolumna kierownicy, włącznik długich świateł, przegrody i inne duperele. Okucia ramy przedniego okna. 2. stolik pod radio, adapter pod radiem i uchwyty radiostacji- krzywo, bo na sucho 3. okucia burt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 19 Sierpnia 2015 Super Moderator Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Super warsztat (jak zwykle). Już wiem na kim będę mógł się wzorować. Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 22 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2015 to ciag dalszy następuje... przerobiłem uchwyty lusterek- odciąłem zestawowe i dorobione z blaszek i śrubek Menga maska z wklejonycm przednim grillem. Siatkę górnego grilla pomaluję i dopiero wklej we wnętrze maski tylne fotele gniazdo akumulatorów zapinki osłony silnika i wklejone elementy silnika śruby na okuciach burt i kółeczka z drutu do zaczepienia pasów/łańcuchów zamiast drzwi bocznych Tak wygląda całość w weekend zamierzam zabrać się za spód nadwozia i podwozie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 23 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Temat obrotnicy został opanowany- szpachla schnie. Poskładałem podwozie, zbudowałem tylny zderzak i przednią osłonę. Brakuje szekli przy bocznych częściach oslony wyciągarki, pogrubień na przedniej osłonie i kilku elementó przy wyciągarce. Do dorobienia stelaż na koło zapasowe. Dokleiłem kilka szczegółów- stelaże na skrzynki amunicyjne wraz z troczeniami. Zacząlem zabawę z orurowaniem. Całość ma się tak (wszystko na ślinę ) Poprzeczna rura klatki wygląda na zdjeciu na lekko obłą, ale to efekt zbliżenia- jest prosta i pozioma. Znalazłem dwa zdjęcia Siyura z "czymś takim". Za diabła nie wiem co to jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Jak widać Piotrek nie masz wakacji , ja dopiero co wróciłem . Z tym żydowskim ModelMasterem spróbuj jeszcze zapytać w Katowicach pod wieżowcem koło Spodka, ten gość miał nawet kiedyś Russian Green którego bezskutecznie szukałem. Te głośniki to do niego potrzebujesz Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 23 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Adam- wakacje miałem 3-26.07 Jak się ten sklep nazywa? Głośniki potrzebuję do tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Chyba o ten sklep chodzi, ale poczekaj na potwierdzenie. http://www.modelhobby.pl/polska/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 No dokładnie . Ja tam zawsze chodzę na piechotę . Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 26 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2015 Dwa stelaże poszły do śmietnika. Trzecie odejście bazujące na błędach dwóch poprzednich jest akceptowalne. Tył lekko odstaje od uchytów na poprzecznym pałąku, bo całość na sucho. teraz zabawa w detale pałaków- pogrubienia, mocowania, śruby, oraz wnętrze obrotnicy. Dołożyłem też wpięcia pasów bezpieczeństwa i uchwyt na mocowanie koła zapasowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 26 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2015 Obrotnica nie przeszła kontroli technicznej. Strażnik standardów przyzwoitych w postaci Kubisza "zmusił" mnie do wykonania czwartej wersji obrotnicy. Zdjęcia wkrótce. ps. teraz chyba dobrze idzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Monologu ciag dalszy. Underbody Protection Kit zrobiony- zostały do zrobienia otwory w oslonie wyciagarki, mocowania klatki do ramy, oraz osłona zbiornika paliwa i skrzyni biegów. wszystkie te elementy to pikuś w zetknięciu z tą cholerną klatką. Idealna nie jest, ale...pierwsze koty za płoty. trzeba tu i ówdzie podpiłować, podciąć, bo całość leży na sucho. Tak wygląda oryginał Tu dobrze widoczne, ale w wersji bogatszej z drugą klatką nad zbiornikiem paliwa tu moje wypociny Powstała czwarta wersja obrotnicy Zacząłem też zabawę ze spodem- przetłoczenia nadwozia, ze scratchu drobne elementy wzmocnień i przewód paliwowy z odpowietrzającym wraz z mocowaniem. Kabel od anteny. Jeszcze troche jest do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Świetnie sobie radzisz. Foty oryginałów bardzo ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 30 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2015 podwozie pomalowane- bez suchego pędzla i kurzu w zasadzie całość skończona- zostały do zrobienia detale w postaci troków na rurach, gąbek ochraniajacych na tychże samych pałąkach. Pasy bezpieczeństwa dojdą po pomalowaniu i zamontowania stelażu z rur. Mam dylemat z częścią obrotnicy pod podstawą KM. Żywiczna jest z otworkami, ale idealna nie jest. Zestawowa jest bez otworów. widok ogólny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 30 Sierpnia 2015 Share Napisano 30 Sierpnia 2015 Jest na co popatrzeć, Kubisz ma konkurencję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 30 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2015 Obawiam się, że w temacie humvee Kubisz nie ma konkurencji na polskim rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi