xerix Napisano 5 Listopada 2015 Napisano 5 Listopada 2015 (edytowane) Witajcie. Kiedy przeczytałem o konkursie od razu pomyślałem, że fanie byłoby wystartować z czymś co nie tylko będzie odpowiadało tematowi, ale i niosło ze sobą pewien przekaz. Po 2 miesiącach zdecydowałem, że będzie to F15 E z 391st Fighting Squadron, której piloci upamiętniają zdażenia z 11 września 2001 r. Szczególnie ujęłą mnie maszyna 87-0207 "Twin Towers". Jej załoga upamiętnia heroiczną walkę nowojorskich strażaków. Ludzi, którzy z zimną krwią pośpieszyli na ratunek ludziom uwięzionym w WTC i którzy ratując życie sami je oddali. Bazą do pracy jest moim zdaniej jeden z TOP3 modeli Revella: 04891 Co do samej jakości plastiku to jak zawsze można powiedzieć, że mogłoby być lepiej. Jak jednak spojrzymy na detale i uzbrojednie to zestaw dostaje -5. Jak więc widać start od zera Edytowane 5 Listopada 2015 przez Gość Cytuj
xerix Napisano 5 Listopada 2015 Autor Napisano 5 Listopada 2015 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Pierwszą rzeczą jaką trzeba było zrobić to zdobyć kalki, które umożliwią wykonanie zaplanowanego modelu. Spokojnie można je kupić w Polsce: Cały listek umożliwia wykonanie kilku maszyn (jakość wydruku ulotki poniżej krytyki): A z całości wybrane Twin Towers: Cytuj
Solo Napisano 5 Listopada 2015 Napisano 5 Listopada 2015 Fajny model i wreszcie jakiś dobry, współczesny myśliwiec w 1:48. Co do samego zestawu, to ponoć jest to dobry model (merytoryka), choć jak dla mnie jego jakość nie powala, ale też nie jest zła. W porównaniu z niesamowitym F-15C GWH model Revella wypada dość blado, nie zmienia to jednak faktu że sam w sobie jest to bardzo fajny i dość starannie wykonany produkt (czytałem opinię, że w tej skali obok Rafale M jest to najlepszy model lotniczy tego producenta). Zalety tego F-15E to niewątpliwie ładne linie podziału, prawidłowa bryła, bogate uzbrojenie i chyba dość prosta konstrukcja. Wady to nieco uproszczone w paru miejscach detale, ale to tak trochę na siłę szukanie dziury w całym. Powodzenia - będę kibicował bo to piękny samolot no i ciekaw jestem jak ze składalnością tego modelu - nie pomijaj tego aspektu w warsztacie. Cytuj
xerix Napisano 5 Listopada 2015 Autor Napisano 5 Listopada 2015 Pomęczę Was trochę zanim zacznie się sklejania. To dodatki jakie planuję użyć. Co do fotela zastanowię się jeszcze, bo pudło ma całkiem ciekawe. Wspomniane fotele: Blaszki i maski: Jak sądzicie coś warto jeszcze dokupić? Cytuj
Solo Napisano 5 Listopada 2015 Napisano 5 Listopada 2015 Pierwszą rzeczą jaką trzeba było zrobić to zdobyć kalki, które umożliwią wykonanie zaplanowanego modelu. Spokojnie można je kupić w Polsce: A te z pudełka nie wystarczą? Przecież pierwsze malowanie tego samolotu w instrukcji to właśnie 391, z wizerunkiem Twin Towers na nosie. Cytuj
xerix Napisano 5 Listopada 2015 Autor Napisano 5 Listopada 2015 Powodzenia - będę kibicował bo to piękny samolot no i ciekaw jestem jak ze składalnością tego modelu - nie pomijaj tego aspektu w warsztacie. Dzięki. Będę wrzucał na bieżąco to co się będzie działo. Najbardziej obawiam się o spasowanie dziobu. Zobaczymy w praniu. Na razie kroki jakie podjąłem to, żeby z: zrobić Cytuj
xerix Napisano 5 Listopada 2015 Autor Napisano 5 Listopada 2015 A te z pudełka nie wystarczą?Przecież pierwsze malowanie tego samolotu w instrukcji to właśnie 391, z wizerunkiem Twin Towers na nosie. Wystarczyłyby ale nie na tą dokładnie maszynę jaką chcę wykonać. Strażak i policjant nie są w pudle. Będę łączył obie Cytuj
Marcin M. Napisano 5 Listopada 2015 Napisano 5 Listopada 2015 Póki jeszcze możesz, popraw tego byka w tytule, bo daje po oczach. Cytuj
Solo Napisano 5 Listopada 2015 Napisano 5 Listopada 2015 Jeśli możesz to gdzie się da używaj kalek zestawowych, bo to zdaje się drukował Cartograf, o ile masz naturalnie tę najnowsze wydanie tego zestawu. Cytuj
xerix Napisano 5 Listopada 2015 Autor Napisano 5 Listopada 2015 Póki jeszcze możesz, popraw tego byka w tytule, bo daje po oczach. Nic nie ma ;) Cytuj
raptorf22 Napisano 6 Listopada 2015 Napisano 6 Listopada 2015 I po co robisz warsztat tego samolotu? Robisz mi apetyt, to bardzo ciekawy model, kawał plastiku i bardzo lubię F-15. Samo wykonanie wyprasek bardzo dobre, detale kokpitu , foteli są super i nie trzeba kupować aftermarketów. Musisz powalczyć z malowaniem , bo to dość monotonny samolot do malowania. Cytuj
KRL Napisano 6 Listopada 2015 Napisano 6 Listopada 2015 Przyłączam się do obserwujących ten warsztat i życzę oczywiście powodzenia w konkursie. Cytuj
xerix Napisano 6 Listopada 2015 Autor Napisano 6 Listopada 2015 Co do malowania to powiem, że to będzie największy challenge. Chciałbym jak najlepiej oddać rzeczywisty kolor czyli te wszystkie przebarwienia. Tak jak na orzełku z obrazku: Cytuj
Solo Napisano 6 Listopada 2015 Napisano 6 Listopada 2015 Co do dodatków, to warto kupić do tego modelu piękne dysze silników Airesa (choć zestawowe też są naprawdę dobre tak na oko), warto też pomyśleć o kołach North Stara, bo te zestawowe nie są zbyt ładne. Cytuj
xerix Napisano 6 Listopada 2015 Autor Napisano 6 Listopada 2015 warto też pomyśleć o kołach North Stara, bo te zestawowe nie są zbyt ładne. Czy są dostępne gdzieś w Polsce? Cytuj
Matys Napisano 6 Listopada 2015 Napisano 6 Listopada 2015 Robiłem nie tak całkiem dawno ten samolot w dokładnie tym samym malowaniu. Co prawda w 1/72 ale kalki miałem tej samej firmy. Uważaj na nie bo się baaardzo łatwo rwą przy byle dotknięciu. Cytuj
Solo Napisano 6 Listopada 2015 Napisano 6 Listopada 2015 Czy są dostępne gdzieś w Polsce? Niestety, chyba jedyna rozsądna opcja to kupno bezpośrednio z Łotwy. Robiłem nie tak całkiem dawno ten samolot w dokładnie tym samym malowaniu. Co prawda w 1/72 ale kalki miałem tej samej firmy. Uważaj na nie bo się baaardzo łatwo rwą przy byle dotknięciu. Jesteś pewien że kalkomanie w 1:72 też były Cartrografa? Bo w 1:48 Cartograf jest ale w tym nowym wydaniu, w starym zdaje się też były takie kłopoty z kalkomaniami, bo to nie był Cartograf. Cytuj
Matys Napisano 7 Listopada 2015 Napisano 7 Listopada 2015 Robiłem nie tak całkiem dawno ten samolot w dokładnie tym samym malowaniu. Co prawda w 1/72 ale kalki miałem tej samej firmy. Uważaj na nie bo się baaardzo łatwo rwą przy byle dotknięciu. Jesteś pewien że kalkomanie w 1:72 też były Cartrografa? Bo w 1:48 Cartograf jest ale w tym nowym wydaniu, w starym zdaje się też były takie kłopoty z kalkomaniami, bo to nie był Cartograf. Możliwe, że nie. Generalnie jak zobaczyłem kalki PrintScale to myślałem, że oni je jednak sami drukują. Cytuj
Solo Napisano 7 Listopada 2015 Napisano 7 Listopada 2015 Ja pisałem o kalkomaniach zestawowych Revella. Print Scale na pewno nie jest drukowany przez Cartografa. Cytuj
pyps Napisano 7 Listopada 2015 Napisano 7 Listopada 2015 (edytowane) Model ten czeka w moim na magazynku na swoją kolej. Korzystając z okazji mam pytanko. Orientujecie się może czy ktoś robi kalki do "pustynno-burzowych" f-15e? Chciałbym zrobić jakiegoś stąd: źródło: wikipedia https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Multiple_F-15E_parked_during_Operation_Desert_Shield.jpg/1024px-Multiple_F-15E_parked_during_Operation_Desert_Shield.jpg Powodzenia w budowie i przepraszam za offtop. Edytowane 7 Listopada 2015 przez Gość Cytuj
Solo Napisano 7 Listopada 2015 Napisano 7 Listopada 2015 Sądo kupienia kalki z malowaniem do operacji Iraqi Freedom z 2003 roku, ale z Pustynnej Burzy nie zetknąłem się. To zestaw Reida, jest tam kilka maszyn z oznaczeniami SJ na statecznikach. http://www.reidairpublishing.com/product-p/shg48006.htm Cytuj
Kamiloss Napisano 7 Listopada 2015 Napisano 7 Listopada 2015 Dobrze, że temat brzmi zimna krew, bo pustynny kamuflaż do zimy nijak nie pasuje Ale fajny. Cytuj
xerix Napisano 7 Listopada 2015 Autor Napisano 7 Listopada 2015 Panowie. Proszę o wstrzymanie się od off topicowych dyskusji. Z góry dziękuję. Cytuj
makinen Napisano 7 Listopada 2015 Napisano 7 Listopada 2015 Panowie. Proszę o wstrzymanie się od off topicowych dyskusji. Z góry dziękuję. To ja mam prośbę o wklejanie poprawnie zdjęć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi