Markuz Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Tu masz fotkę z umiejscowieniem semafora. Jednak moim zdaniem ten przypadek to jest tor przejezdny a nie tor ślepy zakończony kozłem oporowym. Natomiast żurawie wodne były raczej stawiane przy torach głównych i dodatkowych. na torze bocznym i do tego ślepym nie widziałem żurawia. Myślę że było by za gęsto jak byś umieścił jeszcze semafor i żurawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2016 Myślałem o jednym z dwóch. Na jedną sztukę dostanę zgodę od ślubnej [FACE WITH TEARS OF JOY] Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 29 Grudnia 2016 Super Moderator Share Napisano 29 Grudnia 2016 w sumie i tak nie trzymasz się zgodności (krzyżak) więc jak chcesz wlepić semafor ... może być, kup Miniarta całkiem fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Greif wiedziałem, że mi to przypomnisz hehe. Normalnie czułem to w kościach Edytowane 29 Grudnia 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 29 Grudnia 2016 Super Moderator Share Napisano 29 Grudnia 2016 :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tkarkady Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Jeżeli przy rampie będzie stał tabor (wagon) luzem , to uważam że przede wszystkim przed skrzyżowaniem powinna się znaleźć na torze wykolejnica. Przed kozłem oporowym lub na nim , dobrze byłoby umieścić wskaźnik Z1 (tablica / latarnia). Co do semafora i żurawia wodnego to jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2016 Ok już na necie znalazłem jak wygląda wykolejnica i wskaźnik Z1 w formie tablicy. Teraz musiałbym znaleźć takie elementy w mojej skali. Kojarzę coś, że gdzieś w jakimś zestawie widziałem takie znaki kolejowe :/ tylko pamięć jest zawodna :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 30 Grudnia 2016 Super Moderator Share Napisano 30 Grudnia 2016 mówisz i masz http://pkprepo.net/files/wskazniki_kolejowe_stare_pl025cl.pdf http://pkprepo.net/files/wskazniki_swietlne_stare_pl025bw.pdf wystarczy pomniejszyć do 35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2016 Dziękować bardzo Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Trochę późno ale sam układ dioramy za cholerę mi się NIE podoba. Zamiast tego krzyżaka trzeba było położyć równoległy tor - miałbyś rozsądne miejsce i na pompę i na semafor. Tu masz fotkę z umiejscowieniem semafora. . Swoją drogą ciekaw jestem czy był widoczny ten semafor z poziomu kabiny...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 31 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2016 To już wiem. Zostałem o tym uświadomiony. Myślałem o poprawce, ale że sam robiłem podłoże to jest to baaaardzo mocno poklejone. Przeróbka mogłaby zniszczyć szyny a nie mam ich w zapasie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 31 Grudnia 2016 Share Napisano 31 Grudnia 2016 To już wiem. Zostałem o tym uświadomiony. Myślałem o poprawce, ale że sam robiłem podłoże to jest to baaaardzo mocno poklejone. Przeróbka mogłaby zniszczyć szyny a nie mam ich w zapasie :/ Kumam, masz nauczkę na przyszłość ............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 2 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2017 Panowie Koledzy....daliście mi zagwostkę nad którą myślę i myślę. Może faktycznie puściłbym drugi równoległy tor (bez krzyżaka już), który to byłby położony na całej długości makiety. Czy tak jak na zdjęciach mogłaby być zachowana odległość między obydwoma torami? Pewnie nie byłyby na jednej wysokości, ale byłoby chyba bardziej prawidłowo. Wersja 1. Mógłbym postawić coś z tych dwóch elementów między torami? Oczywiście z zachowaniem odległości dla pociągów : Wersja 2 - wtedy pewnie jakiś element zmieściłby się z przodu nowego toru : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinucha22 Napisano 2 Stycznia 2017 Share Napisano 2 Stycznia 2017 Fajnie że poprawiasz wersja nr 2 moim zdaniem lepsza ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 2 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 2 Stycznia 2017 Jak kropla drąży skałę ;)... No zdecydowanie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 2 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2017 No właśnie ...jak ta kropla... ======================== Załamka...tyle pracy...miny dzieci i "Tato co Ty robisz" Ale to nic...idzie ku nowemu... Pytanie - aby za dużo już nie nakładać warstw kamyczków to czym mogę przykleić styrodur do podłoża drewniano-klejowego? No i potem czym do styroduru przykleić elementy plastikowe i kamyczki? Jaki klej się do tego nada? W miejscu starych torów w poprzek - może być przejazd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 2 Stycznia 2017 Share Napisano 2 Stycznia 2017 Wielkie brawa za jedynie słuszną decyzję. Co do kleju to ja bym użył wikolu. Natomiast przejazd, to moim zdaniem już ciut za dużo, jak masz zamiar wstawić semafor lub żurawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 2 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2017 Ok, czyli przejazdu nie będzie Ale opinie innych również mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 2 Stycznia 2017 Share Napisano 2 Stycznia 2017 O ja pierdziu. Wszystko zaorane, ale faktycznie dwa tory wyglądają o niebo lepiej niż ten nieszczęsny krzyżak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 2 Stycznia 2017 Share Napisano 2 Stycznia 2017 Natomiast przejazd, to moim zdaniem już ciut za dużo, jak masz zamiar wstawić semafor lub żurawia. Przejazd może być (w końcu to magazyn jakiś), ale żurawia bym odpuścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 3 Stycznia 2017 Share Napisano 3 Stycznia 2017 Czy tak jak na zdjęciach mogłaby być zachowana odległość między obydwoma torami? Pewnie nie byłyby na jednej wysokości, ale byłoby chyba bardziej prawidłowo. Minimalna odległość pomiędzy osiami obu torów to 3,75m (czyli w skali 1/35 ok.11cm), zaś w przypadku "międzytorzy, gdzie przewiduje się ustawienie stałych sygnałów, słupów sieci oświetleniowej lub energetycznej " to 4,75m (13,5cm x skali 1/35) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 3 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2017 Super pomoc. Dziękuję bardzo. Teraz wybrać opcję jak postawić żuraw wodny - czy między torami czy przy tym nowym - i można działać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 3 Stycznia 2017 Share Napisano 3 Stycznia 2017 Jak widzę zima za oknem a na kolei przebudowy i modernizacje w pełni . A nie myślałeś czasem żeby zrobić taką ręczną zwrotnicę na ten boczny tor, to na pewno będzie lepsze jak przejazd . Dzialaj dalej jesteś pod obserwacją . Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 3 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2017 Dziękuję bardzo za podpowiedź, ale nie skorzystam tym razem To już za dużo zmian, a po drugie nie mogę namierzyć w 1:35 takiej zwrotnicy. Niestety nie mam materiałów na taką przeróbkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 3 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 3 Stycznia 2017 no zwrotnica przerasta temat, przerabiałem, gdyby zgodznie z wymiarami to mieści się na ponad 70 cm ... i masa przerabiania bo praktycznie każdy podkłąd jest nny ( chodzi o mocowanie szyn itd) ale tor przelotowy jak najbardziej. Widziałeś linka na pw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi