Jarekk Napisano 8 Kwietnia 2016 Share Napisano 8 Kwietnia 2016 Ta od tego czasu dużo odkryto odnośnie Polskiego Canta, polecam książkę A.Olejki "Cant Z-506 B Airone Morskiego Dywizjonu Lotniczego" rok wydania 2014.Chyba najobszerniejszy materiał dotyczący Hiszpańskiej Czapli w Polskich barwach. Od czasu publikacji w MiniReplice (1999) nic NIC nowego w sprawie malowanie się nie objawiło. Z wyjątkiem dziwnej zmiany poglądów przez p. Olejko. 1. 1998 -Polski CANT (A.O.) - cytuje relacje kilku świadków wodowania na stawie Siemień. Ośmiu relacjonuje, że był on srebru a jeden, że biały. 2. 2012 - Lotniczy Puck 1911-1950 (A.O i inni) str. 256 CANT był pokryty farbą szarosrebrną. 3. 2014 - CANT Z-506 MDL (A.O) - cytuje jedną relację (por. Wilkanowicz), że był on jasno-popielaty. Nie cytuje już relacji osób z książki z 1998 roku! 5. 2015 - Historie puckie nr 5. (A.O.) - artykuł str. 10. CANT pomalowany był w kolor srebrny. Dowód - zdjęcia zachowanego fragmentu pokrycia, zachowane w Muzeum Marynarki Wojennej. I na deser odpowiedź p. Mariusza Konarskiego na moje zapytanie. Pan komandor Konarski jest ekspertem w temacie MDL. (...) Cant był srebrny. Fragment jego poszycia znajduje się w zbiorach Muzeum Marynarki Wojennej. W numerze 5 Historii Puckich zamieściłem zdjęcie tegoż fragmentu, na tej bazie J. Wróbel namalował portret wodnosamolotu. (...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PROSCRIPTIO Napisano 8 Kwietnia 2016 Share Napisano 8 Kwietnia 2016 cytuję Olejko: dowodem potwierdzającym szatę barwną jest skrawek płótna z poszycia kadłuba znajdujący się w zbiorach autora i w muzeum MW w Gdyni. Jak również to że były srebro szare z serii do Hiszpanii. To w końcu jaki kolor ma ten fragment poszycia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 8 Kwietnia 2016 Share Napisano 8 Kwietnia 2016 Srebrny na 100%. Z którego roku cytujesz p. Olejko? Pan Konarski, obcując na co dzień z tym kawałkiem płótna, chyba wie co pisze w 2016 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PROSCRIPTIO Napisano 8 Kwietnia 2016 Share Napisano 8 Kwietnia 2016 2014 rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PROSCRIPTIO Napisano 8 Kwietnia 2016 Share Napisano 8 Kwietnia 2016 jeśli jest ten fragment w muzeum MW w Gdyni trzeba by było tam się przejść lub poprosić kogoś z forum żeby naocznie zobaczył) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 8 Kwietnia 2016 Share Napisano 8 Kwietnia 2016 2014 rok A w 2105 już jest zmiana. Opinia p. Konarskiego nie przekonuje Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PROSCRIPTIO Napisano 8 Kwietnia 2016 Share Napisano 8 Kwietnia 2016 Jakoś srebrno -szary mi bardziej się podoba Ale lubię książki Pana Olejki tez tym bardziej że to mój ziomek z Pruszkowa;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Szczerze mówiąc to po tylu latach nie odważyłbym się określić czy dany fragment ma kolor srebrny, czy srebro-szary. Pewnie obaj macie rację. Tak samo oddalony samolot w locie może się komuś wydawać biały stąd te niespójności bo tak naprawdę wynikają albo z odległości samego samolotu widzianego przez naocznych świadków, albo z odległości czasowej i wpływu tego czasu na dany fragment, albo wręcz z niuansów samych kolorów. Tak naprawdę na to pytanie mogły by odpowiedzieć badania laboratoryjne a nie ocena organoleptyczna kogoś kto będzie widział dany fragment w tym momencie, nawet kogoś najbardziej zasłużonego. Prostszym rozwiązaniem może być dotarcie do oryginalnych dokumentów włoskich dotyczących eksportowanych samolotów i tu trop hiszpański może być dobrą drogą. Tylko po co aż takie zabiegi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Kolor srebrny to srebrny i doszukiwanie się nutki szarości jest naciąganiem. Pył aluminiowy z lakierem. Model CANT-a jest pomalowany na szaro i to jest niewłaściwy kolor. Twierdzenie, że to kolor szarosrebrny lub srebrnoszary jest zaklinaniem rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 A Jarekk ja zwykle musi przyjść, pokłócić się i namieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Ale chyba ma dużo racji. Nie zmienia to faktu, że model jest fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Z całą pewnością ma. Jedna uwaga, można rzec, formalna; Ta krótka dyskusja na temat polskiego Canta byłaby niepotrzebna - wystarczyło napisać, że model tak właśnie miał wyglądać bo podoba się to autorowi. Sięgnięcie po ten argument po szybkim wycofaniu się z merytorycznego jest średnie. W dodatku, w towarzystkie ziomkowego.. Zatem, Panowie, albo albo. ;) Dlatego, jak rozumiem, Jarek wyprostował fakty. Nie ciągnąć tego wątku dalej, proszę. Airone jest fajny, lubię go - ale też trochę z boku topicku. Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PROSCRIPTIO Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Nie wycofałem się z dyskusji, Jarek dużo wie , ja przyznaję się nie dysponuję taka wiedzą, więc nie ma sensu żebym dyskutował w obliczu takich argumentów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 14 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Wczoraj w radzieckiej gazecie z 1988 r odkryłem bardzo ciekawy planik motorówki. Jest to motorówka zbudowana w 1909 r w Petersburgu jako motorówka pokładowa kanonierki KARS. Dziwnie, wręcz bliźniaczo jest ona podobna do pierwszych motorówek naszej FP biorących udział w desancie i zdobyciu Horodyszcza. Plan wydaje mi się na tyle ciekawy, że dziele się nim z wami bo może ktoś zechce zbudować taką jednostkę. Sam ewentualnie przymierzam się aby zrobić z niej model żywiczny, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Kwietnia 2016 Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Post trochę nie w bieżącym temacie ale tutaj chyba mimo wszystko tu najbardziej pasuje Otóż w najnowszym numerze Okrętów Wojennych (nr 136 - 2/2016) jest artykuł znanego badacza pińskich tematów p.Spiczakowa o monitorze Smoleńsk - dla niewtajemniczonych to nasz ORP Kraków wydobyty i wyremontowany przez sowietów po kampanii wrześniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 22 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2016 Pasuje, jak najbardziej pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PROSCRIPTIO Napisano 17 Maja 2016 Share Napisano 17 Maja 2016 Czy może ktoś z forumowiczów wie coś o związkach obrony Modlina z flotylla pińską, kiedyś czytałem ale bardzo dawno temu że do Modlina dotarł jeden z kutrów i po zdjęciu ckm-u służył dla obrońców, Jaki to był kuter itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 17 Maja 2016 Autor Share Napisano 17 Maja 2016 To był KU-30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PROSCRIPTIO Napisano 17 Maja 2016 Share Napisano 17 Maja 2016 Dzięki, Jacek jesteś encyklopedią wiedzy o wojskowości II RP:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PROSCRIPTIO Napisano 17 Maja 2016 Share Napisano 17 Maja 2016 Kurcze, przecież go robiłeś jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Maja 2016 Share Napisano 17 Maja 2016 ...kiedyś czytałem ale bardzo dawno temu że do Modlina dotarł jeden z kutrów i po zdjęciu ckm-usłużył dla obrońców... Żeby była jasność, on dotarł tam z Polesia (gdzie był wybudowany) jeszcze przed wojną, więc to nie miało nic wspólnego z działaniami wojennymi a z utworzeniem OW 'Wisła' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 17 Maja 2016 Autor Share Napisano 17 Maja 2016 No też nie tak do końca To była wspaniała epopeja przedzierania się całego OW Wisła do Modlina w 39r.ale udało się tam dotrzeć tylko KU-30 i tylko dzięki jego prędkości oraz niskiemu zanurzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 29 Maja 2016 Autor Share Napisano 29 Maja 2016 Czy ktoś kupił tę pozycję "Pinskaja Wojennaja Flotilija 1940-1941", bo niestety mnie się nie udało :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 18 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2016 tu dla tych co nie mają fejsa. Monitory gdańskie podczas budowy w hali okrętów podwodnych a potem na testach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 19 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2016 Tu macie jeszcze dwie inne fotki. Też chyba ciekawe i unikatowe. Fotki dostałem z forum kolejowego , pozdrawiam. Inny etap budowy oraz testów na Bałtyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi