Super Moderator jawkers Napisano 21 Lutego 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 21 Lutego 2016 Chodzi o mikrofon taki jak w CB radiu? Głośnik się zrobi, znalazłem zdjęcia gdzie dokładnie wszystko widać. W "kanciokach" na zdjęciu widziałem jeszcze słuchawkę telefoniczną i takie coś co służy chyba jako mikrofom, w starych telefonach takie były, co telefon się przykładało do ucha, a gadało się do "sznura" takiego lejka. Jutro wrzucę zdjęcia o co mi dokładnie chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 odcień brei wymieszanej z kupą jaką były malowane 'milicyjne' uazy zamierzasz uzyskać w jaki sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 22 Lutego 2016 Share Napisano 22 Lutego 2016 Jeśli chodzi o ten zestaw głośnomówiący to jak go zrobisz to i tak praktycznie go nie będzie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 22 Lutego 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 22 Lutego 2016 Witam. tombie01 napisał: odcień brei wymieszanej z kupą jaką były malowane 'milicyjne' uazy zamierzasz uzyskać w jaki sposób? Gdzieś chyba na drugim dużym forum, wyczytałem że można malować farbką "Polish Khaki I" z Pactry, ale ktoś wpadł na pomysł, zrobił porównanie odcieni i napisał że najbardziej zbliżony kolor to "Olive Drab". Posiadam obydwie farbki, tak że jak będę malował, to gdzieś zrobię próbę i porównam "tak na oko". No a jak nie to będę mieszał, trochę tego + szczyptę tego i jakoś wyjdzie. Imku46 jak zrobię ściągany brezent, to wnętrze będzie widoczne w jakimś tam stopniu. Wrzucam to zdjęcie o którym wspominałem wczoraj. Jest to wnętrze Fiata 125p, mam jeszcze wnętrze Nyski i jest tam tak samo rozstawiony sprzęt oprócz tego białego radiotelefonu. Zdjęcie z internetu Czy czarna "gruszka" obok stacyjki jest od CB? Biała słuchawka to radiotelefon, do czego on służył?. Ten czarny mikrofon służył do przywoływani do porządku z wnętrza samochodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 22 Lutego 2016 Share Napisano 22 Lutego 2016 Zestaw glosnomowiacy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 22 Lutego 2016 Share Napisano 22 Lutego 2016 Dokumentacja do UAZ-469b. Warto zassać i mieć : http://www.uazbuka.ru/lib/cat469/Catalog469B.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 22 Lutego 2016 Share Napisano 22 Lutego 2016 Podziękował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 23 Lutego 2016 Share Napisano 23 Lutego 2016 Trzeba powiedziec rowniez ze milicyjne gazy mialy inne gazniki ( Weber) . Radzieckie byly demontowane bo brak bylo czesci zamiennych i nie dawalo sie ustawic na owczesne normy paliwowe ( UAZ jak dobrze pamietam to cos ponad 14 l/ 100km ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 23 Lutego 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 23 Lutego 2016 Witam. Dzięki za dokumentację. Znalazłem dwie ale w języku rosyjskim, a ta jest też w polskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 23 Lutego 2016 Share Napisano 23 Lutego 2016 Witam.Dzięki za dokumentację. Znalazłem dwie ale w języku rosyjskim, a ta jest też w polskim. Dobrze, że w szkole miałem rosyjski i jeszcze dużo pamiętam i swobodnie czytam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 23 Lutego 2016 Share Napisano 23 Lutego 2016 jawkers napisał: Witam. tombie01 napisał: odcień brei wymieszanej z kupą jaką były malowane 'milicyjne' uazy zamierzasz uzyskać w jaki sposób? Gdzieś chyba na drugim dużym forum, wyczytałem że można malować farbką "Polish Khaki I" z Pactry, ale ktoś wpadł na pomysł, zrobił porównanie odcieni i napisał że najbardziej zbliżony kolor to "Olive Drab". Posiadam obydwie farbki, tak że jak będę malował, to gdzieś zrobię próbę i porównam "tak na oko". No a jak nie to będę mieszał, trochę tego + szczyptę tego i jakoś wyjdzie. Imku46 jak zrobię ściągany brezent, to wnętrze będzie widoczne w jakimś tam stopniu. Wrzucam to zdjęcie o którym wspominałem wczoraj. Jest to wnętrze Fiata 125p, mam jeszcze wnętrze Nyski i jest tam tak samo rozstawiony sprzęt oprócz tego białego radiotelefonu. Zdjęcie z internetu Czy czarna "gruszka" obok stacyjki jest od CB? Biała słuchawka to radiotelefon, do czego on służył?. Ten czarny mikrofon służył do przywoływani do porządku z wnętrza samochodu? Ta czarna gruszka to gruszka od zestawu Radmor FM-306 (to białe z 3 pokrętłami). Natomiast słuchawka telefoniczna od zestawu Radmor 3001 - czarna skrzynka z czerwonym przyciskiem i głosnikiem z prawej strony. Nie rozpoznałem tego białego czegoś nad Radmorem 3001 a za FMką - być może to jakiś wzmacniacz mocy. Te radia dużo W w eter nie potrafiły "dmuchnąć". W sieci jest mnóstwo zdjęć tych zestawów, z pewnością po powyższych nazwach coś znajdziesz. Nawet na allegro czasami można było kupić Czemu dwa zestawy ? Będę strzelał - podejrzewam, że obydwa zestawy pracowały w innym zakresie częstotliwości. Dla przykładu w dzisiejszych czasach Policja może używać częstotliwości 149,350-149,9875 MHz, 164,525 - 167,475 MHz i 172 - 173,925 MHz w paśmie VHF. CB - pracuje w zakresie fal HF - 11 m - 27MHz - 26.065 - 27.995 MHz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 28 Marca 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 28 Marca 2016 Witam. W wolnych chwilach dłubię przy UAZie. Nie wiele udało mi się zrobić przez święta, ale jakiś postęp w pracach jest. Do ramy zamontowałem poprzeczki, resory piórowe, zderzaki, hak holowniczy i układ wydechowy. Skleiłem też obydwa mosty napędowe i na sucho przymierzyłem do ramy. Do ściany grodziowej doszła nagrzewnica. Oraz podstawa mocowania akumulatora i serwo. Cewka otrzymała przewody. Do silnika doszedł gaźnik, filtr powietrza Silnik połączyłem na stałe ze skrzynią. Skleiłem akumulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 3 Kwietnia 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 3 Kwietnia 2016 Witam. Kolejna porcja zdjęć z budowy. Silnik otrzymał przewody wysokiego napięcia, paliwowe i od powietrza. Do ściany grodziowej doszły pedały. Skleiłem też siedzenia kierowcy i pasażera. Próba rozstawu prowadnic. W desce wywierciłem otwory na uchwyt i na przewód do CB. W przedziale "bagażowym" wkleiłem wzmocnienia z obu stron jeszcze czeka je obróbka. Uaz otrzymał grill. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 3 Kwietnia 2016 Share Napisano 3 Kwietnia 2016 A co to za materiał te przeźroczyste przewody? ładnie się układają, tak naturalnie jak kabelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 3 Kwietnia 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 3 Kwietnia 2016 A co to za materiał te przeźroczyste przewody? ładnie się układają, tak naturalnie jak kabelki To jest żyłka wędkarska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 10 Kwietnia 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Witam. Do silnika dołożyłem jeszcze kilka przewodów oraz pomalowałem go podkładem. Powoli zabieram się za malowanie kolorem docelowym. Rama i chłodnica też zostały zapodkładowane. Do deski dorobiłem uchwyt pasażera. Przekaźnik, regulator i przerywacz otrzymały przewody elektryczne. Zamontowałem elementy lamp przednich z przewodami. Komora silnika też została zapodkładowana. Dokleiłem "zamki" osłony silnika. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 10 Kwietnia 2016 Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Czy mógłbyś napisać jakiej żyłki użyłeś - grubość, producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 11 Kwietnia 2016 Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Szkoda, że takie nieczęste aktualizacje, bo pojazd kultowy i wykonanie pozwala przypuszczać, że model będzie ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 11 Kwietnia 2016 Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Silniczek wygląda zacnie. Ciekawy patent z tą żyłką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 11 Kwietnia 2016 Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Zapowiada się bardzo ładny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Kwietnia 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Witam. Panzer Machine napisał: Czy mógłbyś napisać jakiej żyłki użyłeś - grubość, producent? Oczywiście że mogę, to nie jest żadna tajemnica. Używam najzwyklejszych żyłek wędkarskich dostępnych w sklepach wędkarskich itp. Te dwie żyłki na górze są jeszcze po moim dziadku mają ok 40 lat, jak widać wszystko się przydaje. Jako przewodów wys. napięcia użyłem żyłki fi - 0,30. do cieńszych przewodów używam tej 0,08 oraz drucików miedzianych. A tą żyłkę "MAGNUM" używam w naczepach i ciągnikach siodłowych w skali 1:24 jako przewody hamulcowe. Tak że nie ma znaczenia jaka firma, bo żyłka to żyłka. Liczy się tylko grubość. makinen napisał: Szkoda, że takie nieczęste aktualizacje, bo pojazd kultowy i wykonanie pozwala przypuszczać, że model będzie ciekawy. Wierzcie mi, chciałbym częściej, ale jak wracam z pracy, to marzę tylko by wziąć prysznic i położyć się. Tak że jak nadchodzi weekend to już mnie ręce swędzą by zacząć sklejać. Tenggeri napisał: Silniczek wygląda zacnie. Ciekawy patent z tą żyłką. Dziękuję. Wszyscy samochodziarze stosują ten patent. Tremac napisał: Zapowiada się bardzo ładny model. Staram się jak najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 18 Kwietnia 2016 Share Napisano 18 Kwietnia 2016 jawkers napisał: Witam. Panzer Machine napisał: Czy mógłbyś napisać jakiej żyłki użyłeś - grubość, producent? Oczywiście że mogę, to nie jest żadna tajemnica. Używam najzwyklejszych żyłek wędkarskich dostępnych w sklepach wędkarskich itp. Te dwie żyłki na górze są jeszcze po moim dziadku mają ok 40 lat, jak widać wszystko się przydaje. Jako przewodów wys. napięcia użyłem żyłki fi - 0,30. do cieńszych przewodów używam tej 0,08 oraz drucików miedzianych. A tą żyłkę "MAGNUM" używam w naczepach i ciągnikach siodłowych w skali 1:24 jako przewody hamulcowe. Tak że nie ma znaczenia jaka firma, bo żyłka to żyłka. Liczy się tylko grubość. Dzięki za cenne info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 30 Kwietnia 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Witam. Rama "posolona" i pomalowana na czarno. Na wydechu zrobiłem strukturę rdzy z szpachli i pomalowałem w kolorze "Rust". Jeszcze będę ją bardziej pordzewiał. Układy przeniesienia napędu oraz wały napędowe w kolorze rust. Silniki pomalowany, jeszcze nie skończony. Jak się przyjrzycie to widać pasek klinowy wykonany z żyłki o grubości 0,08mm owiniętej dwa razy i pomalowanej na czarno . Podwozie pomalowane podkładem. Ściana grodziowa również pryśnięta podkładem. Przewody do zestawu audio zrobione z drutu miedzianego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 1 Maja 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 1 Maja 2016 Witam. tombie01 napisał: odcień brei wymieszanej z kupą jaką były malowane 'milicyjne' uazy zamierzasz uzyskać w jaki sposób? jawkers napisał: Gdzieś chyba na drugim dużym forum, wyczytałem że można malować farbką "Polish Khaki I" z Pactry, ale ktoś wpadł na pomysł, zrobił porównanie odcieni i napisał że najbardziej zbliżony kolor to "Olive Drab". Posiadam obydwie farbki, tak że jak będę malował, to gdzieś zrobię próbę i porównam "tak na oko". No a jak nie to będę mieszał, trochę tego + szczyptę tego i jakoś wyjdzie. Poniżej porównałem trzy kolory. Pierwsze dwa wpadają w odcień brązu a trzeci w zieleń. Drugie i trzecie zdjęcie, to powiększony kawałek błotnika milicyjnego Uaz-a. Według mnie, najbardziej zbliżonym kolorem będzie "Olive drab flat". 1) 2) 3) Dzisiaj pomaluję ścianę grodziową tym kolorem i zobaczymy jak wyjdzie. Edit: Ściana pomalowana. Kolor na żywo minimalnie się różni od tego na zdjęciu, ale wg. mnie jest dobrze. Nałożyłem pigment "rust" z palety "C" Tamiya. Muszę go gdzie nie gdzie, zmyć white spirytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 2 Maja 2016 Share Napisano 2 Maja 2016 Jest dobrze i nie stara się go na siłę przyciemnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi