Franz75 Napisano 26 Lipca 2016 Autor Share Napisano 26 Lipca 2016 Ja spróbuje klej jubilerski GS HYPO Cement, podobno nie reaguje z plastikiem i nie zostawia śladów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 10 Sierpnia 2016 Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Pokaż jak wyszło (prowokacja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Witam. Klej przyszedł pocztą. Zrobiłem próbę na starym oszkleniu. Klej schnie około 5 min, konieczne jest zabezpieczenie elementu albo jego przytrzymanie. Nadmiar kleju można usunąć (zgodnie z instrukcją) Rubbing Alkochol. Nie znam polskiego odpowiednika. Wygląda to dobrze, ale klej nie trzyma super mocno. Na blaszki w oszkleniu jednak jest wystarczająco mocny. Polałem troszkę na kleju na szybkę, nie reagował z plastikiem i zmyłem go bez śladu. Ale można go zmyć tylko przez kilka pierwszych minut. Następny eksperyment wykonam z pomalowanym elementem. Ale jestem zadowolony z rezultatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek1971 Napisano 29 Września 2016 Share Napisano 29 Września 2016 Cześć.Jak tam sprawy z karasiem.Podglądam relację od samego początku i twoja praca bardzo mi się podoba.Ja obecnie pracuję nad jego większą kopią w 1/48 wacu.Pozdrawiam Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 2 Października 2016 Autor Share Napisano 2 Października 2016 Witam, Sprawy rodzinne spowodowały przerwę w warsztacie. Ale niedługo wznowie prace, powodzenia z twoim Karaskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 21 Października 2016 Autor Share Napisano 21 Października 2016 Prace nad wyposażeniem kabiny powoli idą do przodu, sporo tego zostało. Musze wyciąć jeszcze okienko na aparat in the bottom. Tylko nie wiem z czego zrobić szybkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 Zdjęcia nie działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 Jeśli płaska szybka, to z polistyrenu przezroczystego Evergreen. Do kupienia nawet w Polsce. http://www.m-zone.pl/category/plytki-polistyrenowe-evergreen?filter=1 Ewentualnie Tamiya: http://www.mojehobby.pl/products/Plyta-plastikowa-0-2-mm-format-B4-5-szt.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 21 Października 2016 Autor Share Napisano 21 Października 2016 Solo napisał Jeśli płaska szybka, to z polistyrenu przezroczystego Evergreen.Do kupienia nawet w Polsce. http://www.m-zone.pl/category/plytki-polistyrenowe-evergreen?filter=1 Dzięki poszperam, Zdjęcia działają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 Ja je widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 Ładnie to wygląda. A szybkę możesz też zrobić z kleju Wikol, ostrożnie umieszczając go między ramkami, albo z Clearfixa Humbrola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 Mi się teraz pojawiły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 Ładnie to wygląda. A szybkę możesz też zrobić z kleju Wikol, ostrożnie umieszczając go między ramkami, albo z Clearfixa Humbrola. albo z pierwszego z brzegu przeźroczystego opakowania (wiadomo - płaskie, nie porysowane) lub z przeźroczystej okładki do bindowania, to sąchyba najtańsza, najbardziej dostępne i wcale nie gorsze opcje. Fajne te płytki w M-zone, ale myślę że na takie okienko to przerost formy. pozdr! ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek1971 Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 Witam.Karaś to piękna maszyna, obowiązkowa pozycja w kolekcji.Ja buduję większość elementów wyposażenia od podstaw .Wkładasz w ten model dużo pracy i to dla ciebie sama radość ,a w modelarstwie o to chyba chodzi.Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na dalsze postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 21 Października 2016 Autor Share Napisano 21 Października 2016 wuwumaster napisał; Fajne te płytki w M-zone, ale myślę że na takie okienko to przerost formy Okienko musi być , mam ochote troche sie pobawić modelem. Dzięki za porady, skorzystam i wykombinuje oszklenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 nie no jasne jasne nie no chyba się nieprecyzyjnie wyraziłem; okienko - jak najbardziej tak! chodziło mi o materiał na to okienko, że ta płytka z m-zone to droga zabawa jak na takie małe okienko. pozdrawiam! ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 22 Października 2016 Share Napisano 22 Października 2016 Jeśli chcesz, by było z tworzywa, to możesz znaleźć nawet jakiś kawałek folii, albo jakieś stare opakowanie, i użyć w tym celu, to nie musi być coś koniecznie przeznaczonego dla modelarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 22 Października 2016 Autor Share Napisano 22 Października 2016 Znalazłem kawałek starej szybki, będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 23 Października 2016 Autor Share Napisano 23 Października 2016 Wyciąłem okienko dla aparatu, poszło nadzwyczaj sprawnie. W myśl zasady nic nie wyrzucaj znalazłem stare oszklenie chyba po B-25. Trzeba było obrobić je pilnikiem ale efekt minie zadowolił, do tego pasek z ze złomu blaszek. Przykleiłem go tym nowym klejem. W około okienka dam trochę MR Surfacer, bo widzę drobne szczeliny, i chyba będzie ok. Przyszedł też nowy silnik, w porównaniu do tego z zestawu to bajka. Ale będzie z min trochę zabawy aby go wpasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 1 Listopada 2016 Autor Share Napisano 1 Listopada 2016 Dziś mały update, udało się zrobić karabin maszynowy Vickers. Największym wyzwaniem było rolowanie lufy, czyli jej uformowanie. Zawinąłem ją na szpilce. Efekty oceńcie sami, celownik dokleję po malowaniu aby się nie uszkodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 2 Listopada 2016 Share Napisano 2 Listopada 2016 Znakomicie to wygląda. Lufa zwinięta perfekcyjnie. No i magazynek też niczego sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 2 Listopada 2016 Autor Share Napisano 2 Listopada 2016 Prace posuwają się powoli do przodu Stanowisko tylnego strzelca zostało ukończone. Jeszcze parę detali do sklejenia i zabieram się za malowanie wnętrza. Może farba pokaże niedoróbki to będą poprawki, następnie skleję kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 3 Listopada 2016 Share Napisano 3 Listopada 2016 Pięknie to wygląda. Bardzo ładnie składasz te trawionki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Stróżek Napisano 3 Listopada 2016 Share Napisano 3 Listopada 2016 Dla lepszego efektu proponuję całą lufę potraktować papierem ściernym >1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 3 Listopada 2016 Autor Share Napisano 3 Listopada 2016 Papierem, hmmm. Lufa jest taka mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi