Skocz do zawartości

Bentley Blower 4,5l skala 1:72 od podstaw

Marudek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja bym tego fotofrawieniem nie nazwał - ale tak, coś tam trawię . Nie jest to najlepsza możliwa jakość, ale do wydłubania mastera do zalania silikonem chyba wystarcza. Poza tym, termo-formuję, odlewam, rysuję plany itd. Tylko jeszcze kalek sam nie rysuję / drukuję

Nie - używam elektrycznej opalarki i podstawy z podłączoną pompą próżniową. Niestety nie mam jeszcze szczelnego docisku folii, dlatego moja "termoformierka" nie dociąga do końca. Ale na te elementy wystarczyło. Czasami po prostu podgrzewam kawałek tworzywa opalarką i naciągam je na kopyto (tak powstały np. obudowy lamp mojej SHLki i Triumpha). Właśnie dlatego nieraz moje kopyta zrobione z Milliputa są na wkręcie do drewna - po wkręceniu w trzonek łatwiej się tym operuje.

• 2 weeks later...

Hej,

Ja mam w planach zakup gilotyny do profili, ale na razie wszystkie cięcia skalpelem robię "z ręki". Co prawda nie zawsze jestem zadowolony z kątów cięcia, dlatego tnę kilka sztuk zapasu i wybieram najlepsze. Nawet te białe klocki u podstaey grilla ciąłem "z łapy". I tu o dziwo nawet cięcia pod kątem wyszły w obu częściach za pierwszym podejściem. Z kolei to co nadaje się do cięcia czeską piłką, przycinam przy użyciu mini przyrżni, czyli "mitre block" firmy JLC.

Hej, ja używam takich spiczastych, ostrzonych z obu stron. I to się zupełnie nadaje do odcięcia kawałka profilu (szczególnie jeśli to jest pasek folii szerokości 0,3 mm)

Przy odcinaniu większych elementów, to w zależności od części staram się kombinować z kolejnością cięć i ewentualnie korygować pilnikiem. Żeby było jaśniej pokażę to na przykładzie powstawania gilla.

JC3tu4a.jpg

Jlh26Qh.jpg

Edytowane przez Gość

...To ostrze Olfy też zamówię...

To ostrze (po zaokrągleniu rogów) najlepiej nadaje się do ścinania wypukłych śladów po wypychaczach, do cięcia mniej.

Jeśli tniesz dużo profili to konieczny jest zakup tej miniprzyrżni o której pisze Marudek. Do tego czeska piłka z oprawką i załatwia Ci 99% cięcia.

Ja kupiłem tę najtańszą, która ma cięcie tylko pod kątem prostym. Ma jednak zaletę, że rowek w którym układasz profil jest pryzmatyczny, a nie płaski. Można więc ciąć nawet bardzo cieńkie pręty (0,5 mm).

• 2 weeks later...

Zgadza się , ale to raczej nałóg niż choroba...

Jak SE nie "podziergam" wieczorkiem, to mną aż TELEPIE...

P.S. Choć na tą chwilę nie mam zdjęć to zapewniam, że prace idą do przodu. Na przykład wczoraj wytoczyłem części obręczy koła - trzy drobne pierścionki na jedną obręcz. Wiem, że przeciętny żywiczny model pojazdu w 1/72 składa sięz połowy części które dotąd wykonałem, ale jeśli ma być PORZĄDNIE, to musi tak być.

Jasne że ma być porządnie :-) juz zapisuję sięna zestaw jaki powstanie bo pewnie będzie limited edition :-) motorek od Ciebie to prawdziwe cudeńko....