sushi79 Napisano 12 Lipca 2016 Share Napisano 12 Lipca 2016 Ale że jak...masakra ....jubilerska robota... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 13 Lipca 2016 Autor Share Napisano 13 Lipca 2016 (edytowane) Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 13 Lipca 2016 Share Napisano 13 Lipca 2016 Ty sam robisz sobie fototrawienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 13 Lipca 2016 Autor Share Napisano 13 Lipca 2016 Ja bym tego fotofrawieniem nie nazwał - ale tak, coś tam trawię . Nie jest to najlepsza możliwa jakość, ale do wydłubania mastera do zalania silikonem chyba wystarcza. Poza tym, termo-formuję, odlewam, rysuję plany itd. Tylko jeszcze kalek sam nie rysuję / drukuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 13 Lipca 2016 Share Napisano 13 Lipca 2016 Jak formujesz te elementy? Podgrzewasz zapalniczką na kopycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 13 Lipca 2016 Autor Share Napisano 13 Lipca 2016 Nie - używam elektrycznej opalarki i podstawy z podłączoną pompą próżniową. Niestety nie mam jeszcze szczelnego docisku folii, dlatego moja "termoformierka" nie dociąga do końca. Ale na te elementy wystarczyło. Czasami po prostu podgrzewam kawałek tworzywa opalarką i naciągam je na kopyto (tak powstały np. obudowy lamp mojej SHLki i Triumpha). Właśnie dlatego nieraz moje kopyta zrobione z Milliputa są na wkręcie do drewna - po wkręceniu w trzonek łatwiej się tym operuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 13 Lipca 2016 Share Napisano 13 Lipca 2016 A to tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 15 Lipca 2016 Share Napisano 15 Lipca 2016 Nic więcej nie powiem-brak mi slow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Lipca 2016 Autor Share Napisano 16 Lipca 2016 Wielkie dzięki za Wasz doping. Niestety w ten weekend nie przybędzie nic nowego, bo mam do zrobienia pilne tłumaczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 24 Lipca 2016 Autor Share Napisano 24 Lipca 2016 (edytowane) Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Lipca 2016 Share Napisano 24 Lipca 2016 Możesz zdradzić patent na prostopadłe przycinanie profili? Ostatnio dorabiałem mały panel z przełącznikami do F-16 i za cholerę nie mogłem dociąć profili prostopadle, zawsze krawędź wychodziła pod skosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 24 Lipca 2016 Autor Share Napisano 24 Lipca 2016 Hej, Ja mam w planach zakup gilotyny do profili, ale na razie wszystkie cięcia skalpelem robię "z ręki". Co prawda nie zawsze jestem zadowolony z kątów cięcia, dlatego tnę kilka sztuk zapasu i wybieram najlepsze. Nawet te białe klocki u podstaey grilla ciąłem "z łapy". I tu o dziwo nawet cięcia pod kątem wyszły w obu częściach za pierwszym podejściem. Z kolei to co nadaje się do cięcia czeską piłką, przycinam przy użyciu mini przyrżni, czyli "mitre block" firmy JLC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Lipca 2016 Share Napisano 25 Lipca 2016 Dzięki za wyjaśnienie. A jakiego ostrza używasz? Moje Olfy i skalpele mają szlif z obu stron, a może byłoby łatwiej jakimś ostrzem, które ma szlif tylko z jednej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 25 Lipca 2016 Share Napisano 25 Lipca 2016 Ostrze dłutowe Olfy ma szlif z jednej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 25 Lipca 2016 Autor Share Napisano 25 Lipca 2016 (edytowane) Hej, ja używam takich spiczastych, ostrzonych z obu stron. I to się zupełnie nadaje do odcięcia kawałka profilu (szczególnie jeśli to jest pasek folii szerokości 0,3 mm) Przy odcinaniu większych elementów, to w zależności od części staram się kombinować z kolejnością cięć i ewentualnie korygować pilnikiem. Żeby było jaśniej pokażę to na przykładzie powstawania gilla. Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Lipca 2016 Share Napisano 25 Lipca 2016 Dzięki za wyjaśnienie Parę patentów podejrzałem. To ostrze Olfy też zamówię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 25 Lipca 2016 Share Napisano 25 Lipca 2016 ...To ostrze Olfy też zamówię... To ostrze (po zaokrągleniu rogów) najlepiej nadaje się do ścinania wypukłych śladów po wypychaczach, do cięcia mniej. Jeśli tniesz dużo profili to konieczny jest zakup tej miniprzyrżni o której pisze Marudek. Do tego czeska piłka z oprawką i załatwia Ci 99% cięcia. Ja kupiłem tę najtańszą, która ma cięcie tylko pod kątem prostym. Ma jednak zaletę, że rowek w którym układasz profil jest pryzmatyczny, a nie płaski. Można więc ciąć nawet bardzo cieńkie pręty (0,5 mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 świetna modelarska - prawdziwie modelarska - robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 4 Sierpnia 2016 Share Napisano 4 Sierpnia 2016 Jesteś baaardzo chorym człowiekiem!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 4 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2016 Zgadza się , ale to raczej nałóg niż choroba... Jak SE nie "podziergam" wieczorkiem, to mną aż TELEPIE... P.S. Choć na tą chwilę nie mam zdjęć to zapewniam, że prace idą do przodu. Na przykład wczoraj wytoczyłem części obręczy koła - trzy drobne pierścionki na jedną obręcz. Wiem, że przeciętny żywiczny model pojazdu w 1/72 składa sięz połowy części które dotąd wykonałem, ale jeśli ma być PORZĄDNIE, to musi tak być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 4 Sierpnia 2016 Share Napisano 4 Sierpnia 2016 Jasne że ma być porządnie :-) juz zapisuję sięna zestaw jaki powstanie bo pewnie będzie limited edition :-) motorek od Ciebie to prawdziwe cudeńko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 4 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2016 Hej Andrzej! Fajnie, że tu zajrzałeś . Dopisałem Cię do listy chętnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 4 Sierpnia 2016 Share Napisano 4 Sierpnia 2016 Zaglądam systematycznie a później odwiedzam terapeutę :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 5 Sierpnia 2016 Share Napisano 5 Sierpnia 2016 : Na przykład wczoraj wytoczyłem części obręczy koła Przymierzam się do zakupu tokareczki. Możesz się podzielić czym toczysz takie drobiazgi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 5 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2016 Hej ja może kiedyś też będę miał jakąś fajną tokareczkę, ale póki co - toczę na wiertarce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi