sat Napisano 15 Czerwca 2016 Share Napisano 15 Czerwca 2016 A mianowicie o co chodzi - model to Corsair od Revella. Przed malowaniem Odtłuszczenie benzyną do zapalniczek - zawsze pomagało - farba na to Humbrol i jako rozcieńczalnik użyłem tym razem lakowego - efekt malowania o wiele lepszy niż po benzynie. Z tym ,że po 2 tygodniach wróciłem do modelu i farba po dotknięciu ściera się do gołego plastiku. Co jest nie tak? Poprzednio malowałem jako rozcieńczalnik benzyna - z tym że szybko paruje więc przerzuciłem się na lakowy. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TerraIncognita Napisano 15 Czerwca 2016 Share Napisano 15 Czerwca 2016 Benzyna lakowa jest jednym z najbardziej tłustych rozpuszczalników. Do tego dochodzi skład chemiczny plastiku konkretnego producenta. I masz już odpowiedź. Używaj suchych rozpuszczalników. Humbrol tak w ogóle jest marką legendarną, ale w dzisiejszych czasach i możliwościach został daleko w tyle, niestety. Sam mam do nich ogromny sentyment, od nich zaczynałem Tamiyi i Gunze jeszcze u nas w Polsce nie było. Ale po co mam się rozczarowywać jak możliwości są już inne? Ci "nowi" producenci nie mają nawet 3/4 kolorów jakie ma Humbrol, i tu jest jego ogromna przewaga, osobiście uwielbiam czarny mat tego producenta i Army Green 102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sat Napisano 15 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2016 To w sumie jakiego rozcieńczalnika używać? Powiem szczerze, że ten lakowy świetnie rozcieńcza farbkę. Fakt czarny mat to potęga - czarny jak smoła. A paleta kolorów powala na kolana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TerraIncognita Napisano 15 Czerwca 2016 Share Napisano 15 Czerwca 2016 Ja zawsze używałem albo ekstrakcyjnej, albo tej do zapalniczek Zippo. Wiem szybko wysycha, ale cóż ogarnąłem ten temat. Jest też dedykowany rozcienczalnik. Modeli Revella nie kleiłem w swoim modelarskim życiu zbyt wiele, nie leża mi ich tematy po prostu. Ale faktem jest że niemiecki plastik jest dziwny, wolę chiński lub japoński. Teraz coraz więcej tego pierwszego na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 15 Czerwca 2016 Share Napisano 15 Czerwca 2016 To w sumie jakiego rozcieńczalnika używać? Humbrola. Jestem tego gorącym zwolennikiem i nie popieram używania zamienników z "Casto....R, czy Leroy....M". Choć tu dziwi mnie zachowanie Benzyny Lakowej, zawsze się w przypadku Humbrola doskonale sprawowała. Nie użyłeś czasem Benzyny Ekstrakcyjnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 "Casto....R, czy Leroy....M" Przepraszam, co stanęło na przeszkodzie, żeby użyc pełnych nazw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 Bardzo dobrze przy emaliach Humbrola czy Testorsa spisuje się Levelling Thinner. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 Ja za humbrolowskich czasów używałem benzyny ekstrakcyjnej i dlatego przestał malować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sat Napisano 16 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2016 No właśnie dziwi mnie ten fakt - spróbuję z white spiritem lub terpentyną - benzyna za szybko paruje. Jaką terpentynę polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 Z terpentyną uważaj. Ja kiedyś trafiłem na taką, ze sklepu plastycznego, która rozpuszcza plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 A może po prostu: http://www.mojehobby.pl/products/Rozcienczalnik-75ml..html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 A może po prostu: http://www.mojehobby.pl/products/Rozcienczalnik-75ml..html lub Tamiya X-20. Ma zapach i zachowuje się na skórze tak jak kiedyś oryginalny rozpuszczalnik Humbrola circa w 1998 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Czerwca 2016 Super Moderator Share Napisano 16 Czerwca 2016 A może po prostu: http://www.mojehobby.pl/products/Rozcienczalnik-75ml..html I wszystko w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sat Napisano 16 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2016 A może po prostu: http://www.mojehobby.pl/products/Rozcienczalnik-75ml..html I wszystko w temacie. Pozamiatane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi