Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 136
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?p=962153#p962153

Pomysł nie jest tak naprawdę mój tylko GEM-a. Preparat bez rozcieńczania działa na srebrzące się kalki.

Po rozcieńczeniu zmiękcza bardzo sztywne kalkomanie. Niedawno udało mi się nałożyć głowę orła na nosie Iskry "2001" z zestawu Mastercraftu. Nadruk i film były wręcz pancerne i naprawdę nic nie działało, ale tym zmiękczaczem jakoś uratowałem sytuację.

Napisano
Tak na szybko. Dziubek znów jest biały .

Ten specyfik na popękane kalkomanie to nałożyć pędzlem czy aero na arkusz z kalkami ?.

Micro Liquid Decal Film nakładasz pędzlem.

Napisano

No i niestety znów się nie udało :(. Niepotrzebnie znów zrobiłem otwory i kalki podarły się na drobne kawałki. W Martoli odradzali mi wycinanie otworków, a ja nie posłuchałem. Próbowałem też z tym filmem od Microscale, ale nic to nie dało, tylko zrobiły się jakieś gluty. Chyba mam dwie wielkie lewe ręce i nie mam drygu do kalkomanii na pasażerach. Teraz myślę nad pomalowaniem pasów i chyba to zrobię.

Napisano

Takie też mam i nie dało rady ich położyć w moim przypadku. Jak ktoś chętny to mogę odstąpić Avia Decals z kalkami LOT, bo ja ich już nie użyję. Natomiast dzisiaj kupiłem nowe do 36 SPLT i te mi się porwały. Nie poddaję się i spróbuję namalować.

Napisano

Ja kiedyś dla biura podróży zrobiłem Lotowskiego 767 . Kalki były ok. Ale jakiej firmy to nie pamiętam. Malować można, tylko dobrze wytrasuj i połóż taśmę. Trzymam kciuki.

Napisano

Dzięki, z Iłka też jestem zadowolony. Jak walczę z tymi kalkami to przypomniało mi się jak w latach 80 będąc dzieciakiem sklejałem Tridenta z Plasticardu. Tam były takie duże kalki i też sprawiały mi problem. Jednak Tata przyszedł z pomocą i się udało .

Napisano

Odnośnie kalek - Ja mam mega niemodelarski i dramatyczny sposób na kalki - cały arkusz maluję lakierem bezbarwnym z puszki. Żadna się nie rwie. Po nałożeniu traktuję je płynem do kalek Tamiya i lakierem matowym. Dobre kalki bardzo ładnie się wprasowują.

Napisano

Dziś zabrałem się za malowanie pasów na okna. Pierwsza część już za mną. Teraz ten cieniutki niebieski paseczek muszę jakoś zmalować. Nie wyszło idealnie ale już nic nie będę kombinował.

DSC_0010.JPG

DSC_0018.JPG

bypicasa2html.gifcreated by

Napisano

Drugi cieniutki pasek pod okienkami pomalowany. Jak na pierwsze moje malowanie pasów od masek to jestem zadowolony. Myślę, że jest to jakaś alternatywa dla pasów z kalkomanii.

DSC_0034.JPG

DSC_0039.JPG

bypicasa2html.gifcreated by

Napisano

Wyszło w miarę ok ale mogło być lepiej . Tak, już prawie koniec, teraz pozostało położyć kalki z szachownicami i numerami. Potem łosz i jakieś brudzenie na koniec. Co do następnego to jeszcze nie wiem co będę robił. Miałem robić Mustanga ale zrezygnowałem na razie. Na warsztat pójdzie jakiś pasażer lub rura 1/48.

Napisano

No i klasa będzie, a nie jakieś tam czechosłowackie czy enerdowskie...

Napisano

Już prawie koniec.

Dzisiaj łosz i malutkie brudzenie na silnikach. Dodałem od siebie światełka pozycyjne i dokleiłem anteny.Teraz pozostało położyć końcowy lakier i przykleić podwozie.

DSC_0063.JPG

DSC_0072.JPG

DSC_0079.JPG

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com