Skocz do zawartości

Abrams od RMF + Voyager do Dragona :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie mam zamiaru dyskutować, bo obie są odpowiednie. Jedziesz dalej z koksem!

No jadę... Czuję się jak na terapii zajęciowej ...

Druk%20015_zpsuszgxtri.jpg

• Odpowiedzi 653
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Przepraszam za off-a, ale mam pytanie do znawców tematu. Czy kostki na wewnętrznej stronie gąski są metalowe czy gumowe? Właśnie buduję Abramsa z papieru i nie wiem na jaki kolor je malnąc.

Napisano
Przepraszam za off-a, ale mam pytanie do znawców tematu. Czy kostki na wewnętrznej stronie gąski są metalowe czy gumowe? Właśnie buduję Abramsa z papieru i nie wiem na jaki kolor je malnąc.

Przechwytywanie_zpshr9qo8o0.jpg

Napisano

Biorąc pod uwagę, to jak te kostki są poniszczone ( co widać na powyższej fotce), śmiem twierdzić, że są one wykonane z gumy.

Napisano
Skąd masz toczona lufę?

RB już nie produkuje :(

No jak skąd mam.... Ze sklepu Ona też z Voyagera jest...

No to wszystko wyjaśnia :P

Napisano
Skąd masz toczona lufę?

RB już nie produkuje :(

No jak skąd mam.... Ze sklepu Ona też z Voyagera jest...

No to wszystko wyjaśnia :P

Ale o co kaman? Te lufy przecież są dostępne w wielu miejscach. Chcesz adres sklepu, ja kupowałem zdaje się w BNA lub HE.

Napisano

Dziś udało mi się ogarnąć jedną gąsienice i przygotować elementy drugiej. Cały czas jak to robiłem zastanawiałem się nad sensem takiego rozwiązania. Gąsienica jak gąsienica, po złożeniu pracuje, ale... No właśnie... Ta gąsienica składa się z 234 elementów. Każdy z nich przyczepiony był do ramki i wymagał po wycięciu obróbki pilnikiem/papierem. W mojej ocenie wykonanie kilkuset powtórzeń "z ręki" nie jest możliwe. Niby każdy z elementów jest taki sam, kiedy jednak przyjrzymy mu się z bardzo bliska jednak się różnią. I to chyba główna przewaga "Fruili", gdzie mamy elementy właściwie identyczne.

Nie mam pojęcia jakie są "tendencje" w tym segmencie modelarskiego świata ale dla mnie miałoby sens składanie takich plastikowych gąsienic jedynie wtedy, kiedy byłyby tłoczone jako każdy z elementów z osobna i wymagałyby jedynie złożenia, bez obrabiania...

Druk%20019_zps9lmgc0pi.jpg

Napisano

No dobra... Stanęliśmy na tym czymś co udaje gąsienice... Jeszcze pół kilo blaszek i będzie można to spie... malowaniem...

Druk%20002_zpswnrljkau.jpg

Druk%20001_zpsyco4wxyn.jpg

Napisano
:cool:

Dziś udało mi się ogarnąć jedną gąsienice i przygotować elementy drugiej. Cały czas jak to robiłem zastanawiałem się nad sensem takiego rozwiązania. Gąsienica jak gąsienica, po złożeniu pracuje, ale... No właśnie... Ta gąsienica składa się z 234 elementów. Każdy z nich przyczepiony był do ramki i wymagał po wycięciu obróbki pilnikiem/papierem. W mojej ocenie wykonanie kilkuset powtórzeń "z ręki" nie jest możliwe. Niby każdy z elementów jest taki sam, kiedy jednak przyjrzymy mu się z bardzo bliska jednak się różnią. I to chyba główna przewaga "Fruili", gdzie mamy elementy właściwie identyczne.

Nie mam pojęcia jakie są "tendencje" w tym segmencie modelarskiego świata ale dla mnie miałoby sens składanie takich plastikowych gąsienic jedynie wtedy, kiedy byłyby tłoczone jako każdy z elementów z osobna i wymagałyby jedynie złożenia, bez obrabiania...

Druk%20019_zps9lmgc0pi.jpg

Nie narzekaj

Ja robiłem gąski do Shermana z Bronco i jest 960 części - w 3 dni mi zeszło.

Szlifować też nie trzeba było za dużo tylko odpowiednio odcinać poszczególne części.

Za to kur...ica mnie bierze przy gąskach typu Magic Track Hobby Boss do Cromwella - 118 na stronę.

Co chwila się te tałatajstwo rozkleja

Napisano
...Nie narzekaj

Ja robiłem gąski do Shermana z Bronco i jest 960 części - w 3 dni mi zeszło.

Ja nie narzekam, zastanawiam się jedynie... Myślisz, że twój Sherman dużo straciłby, gdyby mu dać gąsienice z Friuila? Bo jakoś nie wydaje mi się...

Napisano
Gąsienice Friula do Shermana (wiem to od paru osób) są fujowe.

To nie miałeś wyjścia... Pytanie jest, mówiąc wprost takie, czy warto się męczyć z 500 częściami, skoro efekt przy 200 jest identyczny. Ale tu oczywiście, co kto lubi...

Napisano

Jak dla mnie to, Bronco robi zarabiste gąski ☺Miałem okazję raz składać do Leoparda 2A4 i była to czysta przyjemność A wracając do warsztatu, to póki co dobra robota

Napisano
To przy okazji spytam Cię o Twoje patenty na trzymanie blaszek przy klejeniu/lutowaniu.

A to zależy od elementu - pinceta, trzecia ręka, taśma dwustronna, CA i Bóg wie co jeszcze. Np. pozycjonuje dwa elementy na tych aluminiowych pojemniczkach do mieszania farb tak żeby "wisiały" w powietrzu. Łapie na dwa skrajne punkty, a później to już łatwo. Nic specjalnego... No i pasta Koki, co znacznie upraszcza całą sprawę...

Napisano
....jedyna rzecza nie bardzo pasujaca jest wielkosc otworow w uchwytach na tylnej gornej czesci kadluba.Przez ich wielkosc smiesznie wygladaja zawieszone na nich szekle (w ksztalcie U)...

Zobacz teraz.

Tak jak napisałem tak zrobiłem, czyli dodałem poprzeczki w szeklach. Teraz siedzą w uchwytach zupełnie inaczej. Chyba jest ok...

Druk%20003_zpsbw48dv9v.jpg

Napisano
Dorotka wyglada lepiej

Dzięki!

Jedziemy dalej... Po godzince prawa strona upierdliwców gotowa Praktycznie widać je tylko jak się nos przyłoży... Ale że pancerz piaskowy, a reszta ciemna to może będzie lepiej

Druk%20007_zpstzvqk6pz.jpg

Trochę też podziałałem na froncie i tu pytanie do Abramsologów, co to właściwie jest to po lewej (dorobione metalowe) i do czego służy w realu... ? W modelu są dwa komplety peryskopów... Te chyba są za bardzo zielone... Zresztą co popatrzę na ich zdjęcia to wydają mi się inne. Jakie w końcu powinny być? Będę wdzięczny za odpowiedź...

Druk%20006_zpsbvchsa2x.jpg

Napisano
Kolor peryskopow jest ..... ???? Bledny niestety, Dorotka nie wygrales glownej nagrody kolor ten zalezy od kata pod jakim patrzysz , od rozowego po fiolet,srodkowy wydaje sie byc nawet niebieskawy.Wrzuc w wyszukiwarke ,,M1A2 Abrams foto ,, i wyskocza ci fotki na ktory znajdziesz odpo na twoje pytanie.

Zresztą co popatrzę na ich zdjęcia to wydają mi się inne. Jakie w końcu powinny być?

Więc jakie? Ma ktoś na to jakiś patent, czy lecieć folią "Adhesive solar window film"?

P.S. A propos środkowego:

Wizjery%20002_zpsh2kkhkgx.jpg