bigmodel Napisano 13 Sierpnia 2016 Napisano 13 Sierpnia 2016 Czy z zestawu IBG da się zrobić zielonego Rośka z Afganistanu? Ewentualnie, jakie byłyby konieczne przeróbki? Nie da się zrobić. Musiał byś zrobić nowe boczne panele opancerza kadłuba oraz przednią sekcje opancerzenia. Tak. jak to jest robione w tym wątku http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=54775&start=30 Pozdrawiam Jacek Cytuj
mandrivecs Napisano 19 Sierpnia 2016 Napisano 19 Sierpnia 2016 Ostatnio wygrzebałem takie zdjęcie... Nie jest to opancerzenie późne z wersji M1M ani wczesne izraelskie... Czy jest to jakaś początkowa partia naszych krajowych przerzuconych do Afganu i pomalowanych na zielono..? Cytuj
Jarekk Napisano 19 Sierpnia 2016 Napisano 19 Sierpnia 2016 Czy jest to jakaś początkowa partia naszych krajowych przerzuconych do Afganu i pomalowanych na zielono..? TAK. Cytuj
Nazgul_1 Napisano 19 Sierpnia 2016 Napisano 19 Sierpnia 2016 Witam Ma ktoś informację od czego są elementy zaznaczone na zdjęciu Cytuj
Robroy Napisano 19 Sierpnia 2016 Napisano 19 Sierpnia 2016 1 dodatkowe kamery 2 światła typu "notek" Cytuj
chorąży Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 Strona "Polska Zbrojna" Przegląd Rosomaków, jakie wróciły z misji http://polska-zbrojna.pl/home/articleshow/10787?t=Afganskie-Rosomaki-wrocily-do-jednostek http://polska-zbrojna.pl/home/galleryshow/404?t=Afganskie-wersje-Rosomakow#prettyPhoto ps. pokłosie pytania, odpowiedzi i moich poszukiwań wnętrza "rosomaka" ... Cytuj
chorąży Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 Rosomak "Jola" zdjęcie z obu stron, "on" chyba jest zielony, a opancerzenie dodatkowe "polskie" od "pudełkowej " chyba tylko pancerzem "przednim" i nożycami do cięcia drutu na wieży się różni. "Jola" chyba na "nokianach" jeździła Cytuj
author21 Napisano 23 Września 2016 Napisano 23 Września 2016 w spartańskich warunkach malowanie, nawet bez masek. Cytuj
chorąży Napisano 29 Września 2016 Napisano 29 Września 2016 Pytanie NTW nr.1/2012 artykuł "na celowniku - rosomak" str. 17 po prawej na dole "rosomak" zielony z "żółtą" wieżą, z mocowania uchwytów siatki wydaje się, że to pancerz wersji "pudełkowej". Niestety chwilowo nie dysponuję skanerem, więc..... Artykuł, szkic dodatkowych osłon na podwozie z wymiarowaniem ?!?!?, artykuł taki sobie. Kolejny, str 28 rosiek bez 2 kół po pocałunku miny, na "klockach" tam też już chyba "polski" pancerz. Zainteresowany jestem tym "zielonym", może "ktoś" ma i wystawi te zdjęcia i poczekamy na opinię... ps. włazy górne z tych artykułów różnią się od tej "pudełkowej" wersji... Cytuj
Flachenty Napisano 29 Września 2016 Napisano 29 Września 2016 Nie widziałem w Afganie zielonego rośka z polskim pancerzem, ale zdarzały się żółte z izraelskim. Cytuj
chorąży Napisano 30 Września 2016 Napisano 30 Września 2016 Ze zdjęć wynika, że w "tych" czasach panował "twórczy" chaos i ktoś coś "na kolanie" tworzył, dokładał, modernizował itd. Ja szukam zdjęć zielonego "rosomaka" wersji pudełkowej bez pancerza siatkowego. Wydaje mi się, że takie były, dużo zdjęć "zniknęło" z internetu, chyba na militaryphotos też takie były. Powód poszukiwań ? "żółty" z siatkami prawie gotowy, brakuje mu tylko zielonego brata i to bez siatek, a drugi zestaw już czeka . Przeglądam stare NTW i "Raport", w końcu Pan Łuczak maczał w tym "palce". Aż się prosi o "monografię" albo album "Rosomaka", w końcu pełniły/pełnią szczytną misje zachowania pokoju/stabilizacji, wiec nie ma się czym wstydzić, a i żadna to tajemnica, bo "zainteresowani" zdążyli się mu tam przyjrzeć. Cytuj
Flachenty Napisano 30 Września 2016 Napisano 30 Września 2016 W telegraficznym skrócie. "Zielone" na początku były w standardzie krajowym, potem była "radosna twórczość", potem było opancerzenie Rafaela, potem Rafael + "radosna twórczość", następnie Rafael + siatki i na tym w skrócie kończą się "zielone". Część "zielonych" potem była przemalowana na piaskowy, a z kraju przychodziły już nowe piaskowe z opancerzeniem HSW + siatki. W zestawie IBG jest wersja z opancerzeniem HSW + siatki. Cytuj
chorąży Napisano 30 Września 2016 Napisano 30 Września 2016 ... a ja liczę, że znajdę zdjęcia z "tamtąd" zielonego, z opancerzeniem HSW i bez siatek, bo tak jak pisałem "żółty" już stoi na własnych kołach, ale siatki odbierają mu kształtu a mnie serce boli na myśl że miałbym szlifować mu pancerz no i doklejać "rafaela". Liczę, że postępowanie WP "jakoś to będzie" i "olał to" poskutkuje takim zielonym indywiduum, co nie zmienia faktu, że monografia/album mógłby "się" wydać, zwłaszcza, ze zakłady dysponują zdjęciami/dokumentacją fotograficzną "ich" wszystkich ... i thx za historię ps. Ty za "Sferą" obok drugiego ronda prowadzisz "warsztaty" ? Cytuj
Flachenty Napisano 30 Września 2016 Napisano 30 Września 2016 Nie znajdziesz zielonego z pancerzem HSW z Afganu bo takiego nie było. Jedyna zielona sztuka z HSW jest na szkółce w Poznaniu, a przynajmniej była i objeździła trochę targów typu MSPO. PS Nie prowadzę żadnych warsztatów. ;) Cytuj
bigmodel Napisano 1 Października 2016 Napisano 1 Października 2016 Nie znajdziesz zielonego z pancerzem HSW z Afganu bo takiego nie było. Jedyna zielona sztuka z HSW jest na szkółce w Poznaniu, a przynajmniej była i objeździła trochę targów typu MSPO.PS Nie prowadzę żadnych warsztatów. ;) Z tego co wiem, to jest nadal. Numer 1 z krajowym pancerzem CSWL posiada również M1M z pancerzem Rafaela Pozdrawiam Jacek Cytuj
chorąży Napisano 2 Października 2016 Napisano 2 Października 2016 Z tego co wiem, to jest nadal. Pozdrawiam Jacek A więc "żółty" będzie miał "zielonego" brata . THX dla Wszystkich. Cytuj
chorąży Napisano 4 Października 2016 Napisano 4 Października 2016 Jeszcze jedno głupie pytanie. Gdzie jest "rura wydechowa" w Rosomaku ? Cytuj
bigmodel Napisano 5 Października 2016 Napisano 5 Października 2016 Na górze kadłuba, Na pierwszej dużej siatce po prawej, ten lekko okopcony prostokątny otwór przykryty prostokątną wąską siatką . To jest wydech Pozdrawiam Jacek Cytuj
chorąży Napisano 5 Października 2016 Napisano 5 Października 2016 Patrząc na blok silnika w modelu, wydaje się, ze kolektor spalin i chłodnica cieczy chłodzone są wspólnie, pewnie zmniejszenie śladu termicznego, jeżeli tak, to nawet w "żółtym" wylot "rury wydechowej" nie był okopcony czy wybabrany olejem. Ok THX za pomoc. Cytuj
Nazgul_1 Napisano 5 Października 2016 Napisano 5 Października 2016 Witam Poprzednie pytanie wcięło więc pytam jeszcze raz, ma może ktoś zdjęcia kamer z przodu pod reflektorami? Cytuj
bigmodel Napisano 5 Października 2016 Napisano 5 Października 2016 Patrząc na blok silnika w modelu, wydaje się, ze kolektor spalin i chłodnica cieczy chłodzone są wspólnie, pewnie zmniejszenie śladu termicznego, jeżeli tak, to nawet w "żółtym" wylot "rury wydechowej" nie był okopcony czy wybabrany olejem.Ok THX za pomoc. Trochę się wylot spalin okopcił ;) I na deser, kamerka Pozdrawiam Jacek Cytuj
Nazgul_1 Napisano 5 Października 2016 Napisano 5 Października 2016 Wielkie DZIĘKUJĘ za zdjęcia kamer Cytuj
chorąży Napisano 7 Października 2016 Napisano 7 Października 2016 Ja też dziękuje za "okopcenia' i inne zdjęcia, zresztą bardzo potrzebne. Mają duży wpływ na "mojego" obecnego rosomaka w kolejnego "zielonego" zresztą też. ps. ten zestaw daje bardzo dużo satysfakcji przy "sklejaniu" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi